Αντιμέτωπος με τρία σοβαρά κακουργήματα, αυτά της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, βρίσκεται ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης βάσει των στοιχείων-φωτιά που καταγράφονται σε πόρισμα του προέδρου της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη.
Η υπόθεση αφορά τη χορήγηση ύποπτου δανείου από την τράπεζα FBB ιδιοκτησίας του σε εταιρείες συμφερόντων του!
Το εν λόγω δάνειο μάλιστα κατέληξε ύστερα από δαιδαλώδεις διαδρομές σε προσωπικούς του λογαριασμούς.
Ταυτοχρόνως, στο πόρισμα γίνεται ειδική αναφορά από τον πρόεδρο της Αρχής στα 524 εκατ. ευρώ που ήταν το παθητικό της συγκεκριμένης τράπεζας και θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.
Η υπόθεση, για την οποία αναμένεται να ασκηθούν βαρύτατες ποινικές διώξεις από τον εισαγγελέα σε βάρος του επιχειρηματία, αφορά σε πρώτη φάση δάνειο 5,8 εκατ. ευρώ, το οποίο ο κ. Ρέστης φέρεται ότι έδωσε από την τράπεζα ιδιοκτησίας του FBB-Πρώτη Επιχειρηματική ΑΕ, στον... εαυτό του και σε μέλη της οικογένειάς του, μέσω αλυσίδας offshore εταιρειών, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων ή έστω αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστη η τράπεζα. Ο κ. Ρέστης, που εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις τις οποίες ερευνά ήδη η Δικαιοσύνη, είναι και ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 40% στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» των Θέμου Αναστασιάδη και Τάσου Καραμήτσου.
«Ξέπλυμα»
Σύμφωνα με όσα κατά ασφαλείς πληροφορίες αναφέρονται στο πόρισμα της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο Βίκτωρ Ρέστης φέρεται ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, με στόχο τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας FBB, εν όψει της προδιαγεγραμμένης πορείας της προς την ειδική εκκαθάριση.
Η άσκηση ποινικών διώξεων από τον εισαγγελέα σε βάρος του Βίκτωρα Ρέστη και όλων όσοι έχουν εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση είναι μονόδρομος, καθώς από την έρευνα της Αρχής φέρονται να στοιχειοθετούνται τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία συγκροτήθηκε με σκοπό να τελέσει περισσότερα τέτοια αδικήματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η υπόθεση αυτή, για την οποία η Αρχή δέσμευσε ήδη δύο ακίνητα του κ. Ρέστη επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, προκειμένου να διασφαλίσει περιουσία αντίστοιχης αξίας με το ποσόν των 5,8 εκατ. ευρώ του δανείου, φέρεται να είναι η κορυφή του παγόβουνου για τις δραστηριότητες του επιχειρηματία.
Το μεγάλο ζητούμενο όμως για τον πρόεδρο της Αρχής Παναγιώτη Νικολούδη, που συνεχίζει τις έρευνες, είναι η «μαύρη τρύπα» των 524 εκατομμυρίων ευρώ που φέρονται ότι δόθηκαν ως δάνεια ή και άλλες περίεργες χορηγήσεις από την τράπεζα συμφερόντων του κ. Ρέστη και της οικογένειάς του.
Να σημειωθεί ότι η υπόθεση εμφανίζει πολλές ομοιότητες με εκείνη του επιχειρηματία Λαυρέντη
Λαυρεντιάδη, ο οποίος βρίσκεται στον Κορυδαλλό, καθώς δανειοδοτούσε μέσω της τράπεζάς του εταιρείες συμφερόντων του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν με απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της τράπεζας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος FBB και τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.
Με απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, προσδιορίστηκε η αξία του ενεργητικού («καλή FBB»), που μεταβιβάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, και του παθητικού («κακή FBB»), το οποίο θα καταβάλει στην ΕΤΕ το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που υπερβαίνει την αξία του μεταβιβαζόμενου ενεργητικού κατά 524.325.000 ευρώ.
Στις 14 Μαρτίου 2013 η νέα διοίκηση της FBB υπέβαλε μήνυση για ένα δάνειο 5,8 εκατ. ευρώ, το οποίο χορηγήθηκε στις 13 Ιουνίου 2012 από την τράπεζα στην εταιρεία ΑΑΜ HOLDINGS S.A. (μία από τις εξωχώριες εταιρείες του εφοπλιστή) και το οποίο έχει πλέον τεθεί σε οριστική καθυστέρηση, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα αποκατάστασης έστω μέρους της ζημιάς.
Η μήνυση στρέφεται κατά των Κωνσταντίνου Μήτσιου, διευθυντή επιχειρηματικής πίστης της τράπεζας, Δημητρίου Καλλιμάνη, που εκπροσωπεί την εταιρεία AAM HOLDINGS S.A., η οποία πήρε το δάνειο, και Αναστασίου Πάλλη, εκπροσώπου της εταιρείας EURO INVEST ENTERPRISES LIMITED, που εμφανίστηκε ως εγγυήτρια για λογαριασμό της δανειολήπτριας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής, η εταιρεία AAM HOLDIGS S.A. έχει ως έδρα τα νησιά Μάρσαλ. Ως πραγματικός της δικαιούχος εμφανίζεται η εταιρεία UNITED SHIPPING INC, με έδρα στην πόλη Ντέλαγουεαρ στις ΗΠΑ.
Ως πραγματικός δικαιούχος της οffshore εμφανίζεται ο Βρετανός Μαρκ Τζέφρι Λι και διαχειριστής ο προαναφερθείς μηνυόμενος Δημήτριος Καλλιμάνης.
Η εταιρεία RONDA SHIPMANAGEMENT INC (εμφανίζεται παρακάτω) έχει έδρα τη Λιβερία και σύμφωνα με την από 8 Ιανουαρίου 2009 δήλωση του εκπροσώπου της Αναστασίου Πάλλη πραγματικός της δικαιούχος ήταν ο ίδιος.
Ωστόσο, σύμφωνα με πιο πρόσφατη δήλωση του Αν. Πάλλη στις 15 Απριλίου 2010, πραγματικοί δικαιούχοι είναι οι Βίκτωρ Ρέστης και Αν. Πάλλης, με συμμετοχή 50% επί του μετοχικού κεφαλαίου ο καθένας.
Γνωμάτευση
Τέλος, σύμφωνα με γνωμάτευση δικηγόρου για το ναυτιλιακό κατάστημα της τράπεζας, στις 27 Ιανουαρίου 2012 ως μέτοχος της εταιρείας εμφανίζεται η εταιρεία UNITED SHIPPING INC, με δικαιούχο τον προαναφερθέντα Βρετανό Μαρκ Τζέφρι Λι, ενώ η εταιρεία αυτή, όπως έχει προαναφερθεί, φέρεται ως πραγματικός δικαιούχος της εταιρείας ΑΑΜ HOLDINGS S.A., στην οποία δόθηκε το δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ. Ετσι συμπληρώνεται ο κύκλος.
Η AAM HOLDINGS S.A. πήρε το επίμαχο δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ στις 13 Ιουνίου 2012, ως κεφάλαιο κίνησης. Την ίδια ημερομηνία (13/6/2012) από τον λογαριασμό που τηρεί η ΑΑΜ HOLDINGS S.A. στην FBB και στον οποίο είχε κατατεθεί το ποσό του δανείου μεταφέρεται με έμβασμα ποσό 2,4 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της ίδιας εταιρείας στην τράπεζα LAMDA PRIVATBANK AG στο Λιχτενστάιν. Επίσης στις 13 Ιουνίου 2012 εκδίδεται επιταγή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ σε διαταγή της ΑΑΜ η οποία, αφού οπισθογραφείται πρώτα από τη RONDA SHIPMANAGEMENT INC (με έδρα τη Λιβερία) και μετά από την ΑΑΜ, ξανακατατίθεται στον λογαριασμό στις 18 Ιουνίου 2012. Την ίδια μέρα, το ποσόν της επιταγής 1,8 εκατ. ευρώ, που επανακατατίθεται στον λογαριασμό, μεταφέρεται με έμβασμα σε λογαριασμό που τηρεί το νομικό πρόσωπο BSR FUND S.A. στη γερμανική τράπεζα First Inetrnational Bank AE.
Η οικογένεια
Ως πραγματικός δικαιούχος του νομικού προσώπου BSR FUND εμφανίζεται η Μπέλα Ρέστη, ενώ το ΔΣ του νομικού προσώπου αποτελείται από την Μπέλα Ρέστη, τον Βίκτωρα Ρέστη, την Κάτια Ρέστη και την Κλόντια Ρέστη.
Στη συνέχεια, στις 10 Ιουλίου 2012, ποσό 1.601.962,16 ευρώ μεταφέρεται με έμβασμα από τον λογαριασμό που τηρεί η ΑΑΜ στην τράπεζα LAMDA PRIVATBANK AG (Λιχτενστάιν), στον λογαριασμό που τηρεί η RONDA SHIPMANAGEMENT INC στην FBB, με αιτιολογία ότι έκλεισε ο λογαριασμός.
Ωστόσο, δύο μέρες μετά, στις 12 Ιουλίου 2012, το ίδιο ποσό μεταφέρεται από τον λογαριασμό της RONDA στον λογαριασμό της ΑΑΜ στην FBB, με αιτιολογία λανθασμένης καταχώρισης.
Παρ' όλα αυτά, την ίδια μέρα η ΑΑΜ μεταφέρει από λογαριασμό της που τηρεί στην FBB ποσό 1.378.000 ευρώ στον λογαριασμό της RONDA που τηρείται στην ίδια τράπεζα.
Με απλά λόγια, το σύνολο σχεδόν του δανείου που εμφανίζεται ότι δόθηκε στην ΑΑΜ HOLDINGS S.A. μεθοδευμένα κατέληξε τελικά στον Βίκτωρα Ρέστη και στα μέλη της οικογένειάς του.
Από το ποσό αυτό, 300.000 ευρώ πήρε σε μετρητά από λογαριασμό της ΑΑΜ HOLDINGS ο Δημήτριος Καλλιμάνης, ενώ από τον ίδιο λογαριασμό 200.000 ευρώ μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό του Ιστορικού Μουσείου Ιδρύματος Π.Α.Λ.Ι.Σ.
Ο λαβύρινθος με τους λογαριασμούς των 251 offshore...
Για την κατανόηση της παράνομης διαδικασίας των χρημάτων, όπως αναφέρει η σχετική έρευνα, αρκεί να χρησιμοποιήσει κανείς ως λογική αφετηρία όχι το περιεχόμενο της μήνυσης, αλλά τη διαπίστωση ότι τελικά τα 5,8 εκατ. ευρώ κατέληξαν στα πρόσωπα που προαναφέρθηκαν.
Αυτομάτως γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για «κακή διαχείριση» (απιστία) εκ μέρους του μηνυόμενου από την τράπεζα Κων/νου Μήτσιου ή εκ μέρους εκείνων που είχαν την ευθύνη διαχείρισης της περιουσίας της τράπεζας, ούτε για εξαπάτησή τους από τους Δ. Καλλιμάνη και Α. Πάλλη. Πρόκειται, αντίθετα, για υπεξαίρεση που τελέστηκε με ιδιαίτερα τεχνάσματα σε βάρος της τράπεζας πρωτίστως και κυρίως από τον Βίκτωρα Ρέστη, πρόεδρο του ΔΣ και πρόεδρο της επιτροπής δανείων της FBB.
Το «δάνειο» δεν ήταν δάνειο, αλλά το πρόσχημα, τέχνασμα και όχημα με το οποίο έγινε η μεταφορά του επίμαχου ποσού από την κατοχή του Βίκτωρα Ρέστη, ως προέδρου της τράπεζας, και των προαναφερθέντων μελών της οικογενείας του, ως μετόχων της τράπεζας, σε ατομικούς λογαριασμούς τους και σε λογαριασμούς εταιρειών συμφερόντων τους.
«Δήθεν μηνυόμενοι»
Στην εγκληματική αυτή δραστηριότητα συνήργησαν βεβαίως και άλλοι, και μεταξύ αυτών και οι δήθεν μηνυόμενοι Δ. Καλλιμάνης και Α. Πάλλης.
Προκειμένου να συγκαλύψει τη σχέση του με την εταιρεία RONDA SHIPMANAGEMENT και τον Αναστάσιο Πάλλη, ο Βίκτωρ Ρέστης έστειλε στις 5 Φεβρουαρίου 2013 έγγραφο προς την FBB, με το οποίο ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με τη RONDA και καμία συμμετοχή σε αυτή, και ότι τα αντίθετα (ότι δηλαδή είναι συμμέτοχος) τα ισχυρίστηκε αυθαίρετα και από μόνος του ο Α. Πάλλης.
Ο ισχυρισμός όμως αυτός του Β. Ρέστη καταπίπτει, αφού από το επισυναπτόμενο αντίγραφο εγγράφου, που κατατέθηκε από την εταιρεία RONDA στη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά στις 10 Απριλίου 2008, προκύπτει όχι μόνο ότι οι δύο προαναφερθέντες είναι συμμέτοχοι σε αυτή την εταιρεία, αλλά και ότι είχαν ανοίξει μαζί τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας και είχαν δώσει και δείγματα υπογραφών.
Η αυξημένη αποδεικτική ισχύς αυτού του εγγράφου έναντι οποιουδήποτε άλλου ισχυρισμού του Β. Ρέστη, του Α. Πάλλη ή και των δύο έγκειται στο ότι το περιεχόμενό του όχι μόνο έχει υπογραφεί από τους δύο, αλλά έχει ελεγχθεί και υπογραφεί και από τον αρμόδιο ελεγκτή.
Με βάση τα όσα παραπάνω αναφέρθηκαν προκύπτει καθαρά ότι, εν όψει της προδιαγεγραμμένης πορείας της τράπεζας FBB προς την ειδική εκκαθάριση, άτομα εντός και εκτός αυτής έδρασαν ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα με στόχο περιουσιακά στοιχεία της.
Ηγετικό ρόλο σε αυτή την ομάδα είχε αναμφίβολα ο Βίκτωρ Ρέστης.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το περιουσιακό αντικείμενο ? στόχος της ομάδας ήταν το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ του δήθεν δανείου, το οποίο ιδιοποιήθηκαν παρανόμως με τον τρόπο που περιγράφεται.
Ως χρόνος τέλεσης της υπεξαίρεσης θα πρέπει να θεωρείται η 13η Ιουνίου 2012, ημέρα κατά την οποία τα χρήματα φεύγουν από την κατοχή της Τράπεζας FBB και περιέρχονται στην κατοχή της εταιρείας AAM HOLDINGS S.A., στην πραγματικότητα στην κατοχή του Βίκτωρα Ρέστη και των προαναφερθέντων μελών της οικογενείας του, καθώς και του Αναστασίου Πάλλη και του Δημητρίου Καλλιμάνη.
Συγκάλυψη
Το παραπάνω εγκληματικό προϊόν διακινήθηκε στη συνέχεια μέσω του τραπεζικού συστήματος, με τον περίπλοκο τρόπο που έχει ήδη περιγραφεί, μεταβιβάστηκε από τον έναν εμπλεκόμενο στον άλλον, εξήχθη στο εξωτερικό και επανεισήχθη με σκοπό τη συγκάλυψη της αληθινής προέλευσής του, δηλαδή τη νομιμοποίησή του.
Τα χρήματα αναζητήθηκαν επισταμένως, όμως δεν έγινε δυνατό να εντοπιστούν και να δεσμευτούν, αφού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκόμενων προσώπων βρέθηκαν μόνο μικρά υπόλοιπα.
Είναι προφανές ότι αυτό το προϊόν απεκρύβη και πιθανότατα εξήχθη πάλι στο εξωτερικό, αφού είναι πανεύκολο να γίνει μέσα από τον πραγματικό «λαβύρινθο» που δημιουργούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των 251 offshore εταιρειών του Βίκτωρα Ρέστη, αφού μάλιστα ο ίδιος είχε αποκρύψει και την ύπαρξη αυτών των εταιρειών.
πηγη: Εθνος της Κυριακης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.