Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Αβραμόπουλος στην Ουάσινγκτον


Πολλοί ήταν αυτοί που …παραξενεύτηκαν διαβάζοντας ότι κατά της διάρκεια της επισήμου επισκέψεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ουάσινγκτων, που ολοκληρώθηκε προχθές, υπογράφτηκε Μνημόνιο....


 Συναντιλήψεως μεταξύ του ΓΕΣ και του Μουσείου Μνήμης Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ (“U.S.Holocaust Memorial Museum”/USHMM), που είναι ένας ανεξάρτητος φορέας της Αμερικανικής Κυβερνήσεως και λειτουργεί σύμφωνα με το Νόμο για το «Συμβούλιο Μνήμης Ολοκαυτώματος».

Τι ζήτησε τελικά το Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος από την Ελληνική πλευρά, από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης στη συγκεκριμένη περίπτωση, και τι τελικά περιλαμβάνει το υπογραφέν Μνημόνιο;
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τον Απρίλιο του 2012, το Μουσείο ζήτησε από τον τότε ΥΠΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο να του επιτραπεί να διερευνήσει τα αρχεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για θέματα ενδιαφέροντός του, που ήταν δύο βασικών κατηγοριών:

1)Για Έλληνες Ισραηλίτες, οι οποίοι υπηρέτησαν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή συμμετείχαν σε διάφορες οργανώσεις Εθνικής Αντιστάσεως.
2)Για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τους Ναζί και τις δυνάμεις κατοχής αυτών, σε βάρος των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο έχει υπογράψει ήδη παρόμοιες συμφωνίες τόσο με το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών (1999), όσο και με τα Γενικά Αρχεία Κράτους (2010).
Η πρόσφατη υπογραφή του Μνημονίου της Ουάσινγκτων αποτελεί όμως την αρχή για τη συνεργασία αυτή με το ΥΠΕΘΑ, καθώς σχετικώς συντόμως αναμένεται η υπογραφή ακόμα ενός, τη φορά αυτή με το Στρατοδικείο Αθηνών, για τη διερεύνηση των αρχείων των εκτάκτων στρατοδικείων που δίκασαν εγκληματίες πολέμου στη διάρκεια της κατοχής της χώρας μας.

Στις 9/4/2012, ο ΥΠΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος ενέκρινε το σχετικό αίτημα του Μουσείου και ακολούθως το Μουσείο, στις 6/6/2012, ζήτησε με επιστολή του τη συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό, της οποίας το κόστος θα βαρύνει αποκλειστικά το USHMM.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η αρμόδια Διεύθυνση Γραμματειακής και Μεταφραστικής Υποστηρίξεως του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΓΜΥ), που προϊσταται της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων (ΥΣΑ), μετά από σχετική έγκριση του ΓΕΣ, διαπραγματεύθηκε με το Μουσείο το κείμενο σχεδίου του Μνημονίου, που πριν την ολοκλήρωσή του υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΑΣΠ) και συντονίσθηκε με το ΓΕΕΘΑ και την Ειδική Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ. Η αρχική εισήγηση υποβλήθηκε στο ΥΠΕΘΑ τον Ιανουάριο 2013 και τελικά, στις 24/7/2013, εγκρίθηκε από τον Δ.Αβραμόπουλο. Η έρευνα στους φακέλους της ΥΣΑ θα γίνει από την εταιρεία «ΑΜS», που συνεργάζεται για την υλοποίηση του έργου ΕΣΠΑ για την ψηφιοποίηση του αρχείου του Ελληνικού Στρατού, που επίσης πραγματοποιείται στους χώρους της ΥΣΑ.

Το υπογραφέν Μνημόνιο «ανοίγει το δρόμο συνεργασίας με το USHMM, ένα μεγάλο θεσμό με προβολή όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλες τις χώρες που ασχολούνται ενεργά με την ιστορική έρευνα για το Ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προβάλλοντας την Ελλάδα, όχι μόνο για τις εξαιρετικά επαχθείς απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και για τη συμμετοχή της στην ανάδειξη όλων των πτυχών του τρομερού αυτού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του ΥΠΕΘΑ.

πηγή: πparapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.