Το απίστευτο είναι ότι πριν από 10 χρόνια, η αχανής χώρα δεν είχε ούτε έναν!....
Τα μάτια τους κάνουν... δολάρια. Πολλά μάλιστα, αφού φτάνουν αριθμούς με επτά ψηφία. Γιατί στην Κίνα ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ξεπέρασε πλέον τους 300, για πρώτη φορά. Τεράστια αλλαγή για μία χώρα που έως πριν από δέκα χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένας με αυτό το χαρακτηρισμό. Στη λίστα προστέθηκαν άλλα 64 άτομα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ομως δεν έχουν και οι 315 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι την καλύτερη φήμη.
Τα σχετικά δεδομένα προέκυψαν από το ερευνητικό ινστιτούτο Hurun. Στην κορυφή της λίστας, ο Βανγκ Γιανλίν, επικεφαλής του γιγάντιου ομίλου Wanda, ο οποίος εξαγόρασε την αμερικανική αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών AMC και είναι πλέον ο πλουσιότερους άνθρωπος στη χώρα με περιουσία που υπολογίζεται σε 22 δισεκ. Δολάρια.
Από τους ταχύτερα ανερχόμενους είναι ο Λέι Ζιν, ιδιοκτήτης των κινητών τηλεφώνων Xiaomi που έκανε ρεκόρ ανεβαίνοντας στη σχετική λίστα. Μέσα σε ένα χρόνο επταπλασίασε την περιουσία του αυξάνοντάς την στα 2,6 δισεκ. δολάρια.
Βέβαια, πολλοί από αυτούς τους δισεκατομμυριούχους έχουν γίνει γνωστοί ως πραγωνιστές σκανδάλων. Τρία από τα δέκα πρόσωπα που ήταν πέρυσι τα πλουσιότερα στο Σενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν, είναι σήμερα προφυλακισμένα και περιμένουν να δικαστούν στο πλαίσιο της τρέχουσας εκστρατείας κατά της διαφθοράς.
Ενας άλλος φυλακισμένος δισεκατομμυριούχος, ο Σου Μινγκ, ο οποίος βρισκόταν πέρυσι στην 676η θέση του καταλόγου με 490 εκατ. δολάρια, ήταν τον περασμένο μήνα ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες στην πολύκροτη δίκη του Μπο Σιλάι. Κατέθεσε ότι διέθεσε για δωροδοκίες 3,4 εκατ. δολάρια και αγόρασε μία έπαυλη στις Κάννες για το πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η παρουσία στον κατάλογο του Hurun μπορεί όμως να μην είναι απόλυτα καλό νέο. Η αξία των επιχειρήσεων που βρίσκονται στα χέρια αυτών οι οποίοι περιλαμβάνονται σε αυτόν μειώθηκε σημαντικά τα τρία τελευταία χρόνια. Εξαιτίας της πίεσης της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση εξετάζει λεπτομερέστερα τους λογαριασμούς τους.
Πάντως, όπως είχε επισημάνει τον Αύγουστο το Hurun, η εμφάνιση νέων εκατομμυριούχων στην Κίνα επιβραδύνθηκε σαφώς στη διάρκεια του 2012, παράλληλα με μια αισθητή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την πτώση των τοπικών Χρηματιστηρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.