Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώνουν ετησίως τον αριθμό των απόρρητων αιτημάτων των μυστικών υπηρεσιών


Όπως δήλωσε ο James R. Clapper, διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι ΗΠΑ θα εκδίδουν από εδώ και στο εξής μία ετήσια έκθεση στην οποία θα αναφέρεται ο συνολικός αριθμός των απόρρητων αιτημάτων που υποβλήθηκαν τους προηγούμενους 12 μήνες στους τηλεπικοινωνιακούς και ιντερνετικούς παρόχους...



Η έκθεση θα αναρτάται δημόσια στον λογαριασμό στο Tumblr (www.icontherecord.tumblr.com) που απέκτησε πρόσφατα η Υπηρεσία. Σε αυτήν, θα αναφέρεται επίσης ο συνολικός αριθμός των «υπόπτων» που αφορούσαν τα απόρρητα αιτήματα.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά τον καταιγισμό ντοκουμέντων που διοχέτευσε στον Τύπο ο Έντουαρντ Σνόουντεν, και τα οποία έφεραν στο φως δεκάδες απόρρητα προγράμματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, για τη μαζική παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών και του ίντερνετ.

Οι αποκαλύψεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ, με πολλές οργανώσεις και ειδικούς να υποστηρίζουν πως όλα αυτά τα προγράμματα στην ουσία καταστρατηγούν το ατομικό απόρρητο. Αντιδράσεις που, με τη σειρά τους, ανάγκασαν τον πρόεδρο Ομπάμα να δεσμευτεί για μεγαλύτερη διαφάνεια.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα στοιχεία των ετήσιων εκθέσεων, για τα οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστήριζαν εδώ και καιρό πως η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να βλάψει την εθνική ασφάλεια. Ίσως η σημαντικότερη πληροφορία που θα περιέχουν θα είναι ο αριθμός των «στόχων» οι οποίοι υπάγονται στον Νόμο περί Εποπτείας Ξένων Υπηρεσιών Πληροφοριών (Foreign Intelligence Surveillance Act, FISA).

Ψηφισμένος το 1978 και έχοντας υποστεί σημαντική αναθεώρηση με τον Πατριωτικό Νόμο του 2001, ο FISA δίνει τη δυνατότητα στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να αιτούνται για τα στοιχεία των τηλεφωνικών κλήσεων και των e-mail ανθρώπων που «είναι πιθανό να βρίσκονται εκτός ΗΠΑ».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του διευθυντή της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Mark Rumold από την οργάνωση Electronic Frontier Foundation δήλωσε πως οι ετήσιες εκθέσεις διαφάνειας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «με τις ισχύουσες συνθήκες, δεν θα μπορούμε να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλα όσα αποκαλύπτονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.