Μεγάλη πτώση τιμών που αντιστοιχεί στο 37,9% σε πραγματικές τιμές έχει παρουσιάσει η αγορά της κατοικίας στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ακόμη μεγαλύτερη, σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 45% - 55%, είναι η πτώση στο κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων...
Τη μεγαλύτερη μείωση στις κατοικίες παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη (38,8%) και ακολουθούν η Κατερίνη (36%), η Χαλκίδα (35,4%), η Καβάλα (34,4%), τα Τρίκαλα (33,3%) και η Αθήνα (32,2%).
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο επικεφαλής του τμήματος Αναλύσεων Real Estate της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θ. Μητράκος στο 8ο Business Forum για τα ακίνητα, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ρόλο των τραπεζών μέσα στην κρίση: «Η συμμετοχή των τραπεζών στις αγοραπωλησίες ακινήτων με χρηματοδότηση έφτανε το 80% προ της κρίσης και σήμερα έχει περιοριστεί στο 15% των συναλλαγών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, η πορεία της αγοράς θα κριθεί από παράγοντες όπως το φορολογικό καθεστώς «ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει τον τρίτο υψηλότερο φόρο μεταβίβασης ακινήτων στον ΟΟΣΑ» την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με το σκεπτικό ότι μεγάλο τμήμα του αφορά τον κλάδο των ακινήτων αλλά και τη γενικότερη πορεία της οικονομίας. Οι μεγάλοι κίνδυνοι εντοπίζονται στα κόκκινα δάνεια, που αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ένας στους τρεις δανειολήπτες που σήμερα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις εκφράζουν φόβους ότι σύντομα δεν θα μπορούν να είναι συνεπείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ περί τα 180.000 ακίνητα βρίσκονται σήμερα στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Η αγορά κατοικίας
Στις λιγότερο πληγείσες περιοχές της Ελλάδας, συγκαταλέγονται μικρές πόλεις της περιφέρειας- κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, δεδομένου ότι σε πόλεις όπως η Κομοτηνή, η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη στις οποίες οι τιμές υποχώρησαν μεταξύ 15% και 17%. Το ίδιο ισχύει και για δύο από τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας όπου η πτώση τιμών ήταν σχετικά περιορισμένη σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην Πάτρα οι τιμές υποχωρούν κατά 22,4% και στο Ηράκλειο κατά 21,9%. Μεταξύ 11% και 18% υποχώρησαν την ίδια περίοδο τα ενοίκια, χωρίς να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία.
Ποια ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές;
Τα μικρότερα και φυσικά παλαιότερα ακίνητα είναι στην πρώτη γραμμή της ζήτησης από πλευράς των …λίγων πάντως αγοραστών, ενώ ένας ιδιοκτήτης που έχει βγάλει προς πώληση το ακίνητό του θα πρέπει να περιμένει 15 μήνες κοντά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σίγουρο αν τελικά κατάφερε να προχωρήσει στην πώληση ή απλά προτίμησε να αποσύρει το ακίνητό του. Όσον αφορά τις εκπτώσεις από πλευράς των ιδιοκτητών αγγίζουν το 18% σε σχέση με τη (χαμηλή τιμή έναντι του 2008) τιμή που αναγράφεται στις αγγελίες.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για τις συναλλαγές, οι οποίες πλέον βρίσκονται στο 15% των επιπέδων προ κρίσης: Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το 2005 είχαν καταγραφεί περί τις 215.000 συναλλαγές στην κατοικία και εφέτος αναμένονται περί τις 30.000. Το ίδιο απογοητευτικά είναι τα νούμερα για την απασχόληση και τις επενδύσεις. Το 2007 επενδύθηκαν κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ στον κλάδο της κατασκευής κτιρίων, ενώ το 2013 το αντίστοιχο νούμερο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα πέριξ του 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί στην οικοδομή φθάνουν τις 230.000.
Τι επηρεάζει τις τιμές
Η έρευνα της ΤτΕ στηρίχθηκε σε δείγμα περίπου 283.000 εκτιμήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Ως προς τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή ενός ακινήτου, προκύπτει ότι για κάθε ένα τετραγωνικό μέτρο που αυξάνεται η επιφάνεια ενός διαμερίσματος, η αξία αυξάνεται κατά 1,6%. Ταυτόχρονα για κάθε χρόνο παλαιότητας του διαμερίσματος η αξία του υποχωρεί κατά 1,6%.
Σημαντικοί παράγοντες για την αύξηση της αξίας ενός ακινήτου είναι η ποιότητα κατασκευής, η αποθήκη (αυξάνουν την αξία κατά 10%), η προσβασιμότητα (η εγγύτητα σε κύριους οδικούς άξονες) που αυξάνει την αξία κατά 4,3% και κυρίως το ευρύτερο περιβάλλον (πολεοδομία, πάρκα, κλπ) που αυξάνει την αξία κατά 11,7%. Για κάθε όροφο η αξία του ακινήτου αυξάνεται κατά 3,5% σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Ταυτόχρονα μικρή συνεισφορά στην αύξηση αξίας έχει η ύπαρξη αεροδρομίου, πανεπιστημίου ή νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή. Τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται υποβαθμισμένες χάνουν περί το 13,6% της αξίας τους μόνο από αυτόν τον λόγο.
Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας ζουν σε μεγαλύτερα σπίτια σε σύγκριση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στις περιφερειακές πόλης η μέση επιφάνεια ενός διαμερίσματος κυμαίνεται μεταξύ 91 – 120 τ.μ. ενώ στην Αθήνα η μέση επιφάνεια είναι 86,2 τ.μ. και στη Θεσσαλονίκη 81,4 τ.μ.
Πηγή: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.