Σε χαρτιά που διακινούνται μεταξύ όσων παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα το 2014, αυτή τη στιγμή, έχει κενό 2,5 δισ. ευρώ κατά την πιο συντηρητική εκτίμηση, 4 δισ. ευρώ κατά κάποιους, πάντως όχι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό αναφερόταν ο Άσμουσεν σύμφωνα με κύκλους του Λουξεμβούργου...
Χάσμα Αθήνας - Εurogroup
Ένας ωκεανός χωρίζει τις απόψεις και τις πολιτικές δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης από τα θέλω των εταίρων και της Κομισιόν, όπως αυτά εκφράστηκαν στο χθεσινό Εurogroup στο Λουξεμβούργο.
Ο Γ. Στουρνάρας επιχείρησε να παρακάμψει την τρόικα και να μπει σε διαπραγμάτευση επί της ουσίας για να εισπράξει την απάντηση: «μη τα λες σε εμάς, πήγαινε να τα πεις στην τρόικα».
Οι εταίροι έχουν διαγνώσει πως ανεξαρτήτως προθέσεων το κλίμα στην Ελλάδα είναι κακό και ο έλεγχος θα τραβήξει. Εκτιμούν, όπως ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι μπορεί να φτάσει και μέχρι τον Ιανουάριο. Όπως μάλιστα σημειώνουν σε όλους τους τόνους οι εταίροι και η Κομισιόν: «ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει», αναφερόμενοι στην ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Και εδώ είναι που αρχίζει το πολιτικό και επικοινωνιακό χάσμα, διότι πηγές της ΕΚΤ υπερθεμάτιζαν στις χθεσινές δηλώσεις Άσμουσεν περί «σημαντικού δημοσιονομικού κενού» τη στιγμή που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έλεγε στον Τύπο πως δεν αναγνωρίζει κανένα δημοσιονομικό κενό.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «για εμάς ο προϋπολογισμός του 2014 δεν έχει δημοσιονομικό κενό. Όλοι το παραδέχονται κι αυτό είπε ο Ρεν μέσα στη συνεδρίαση ότι η Ελλάδα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να εκμηδενίσει τόσο το πρωτογενές της έλλειμμα όσο και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών». Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τα “milestones” για τη δόση του ενός δισ. την οποία ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα».
Είπε επίσης ότι επιθυμεί λύση και για το χρηματοδοτικό κενό με βάση κατευθύνσεις που όπως υποστηρίζει δόθηκαν σήμερα από το Εurogroup και μετά από μελέτη του θέματος στο EWG: «Θέλουμε απόφαση πριν το τέλος του Δεκέμβρη».
Ο Γ. Στουρνάρας υπολόγισε το χρηματοδοτικό κενό στα 10,8 δισ. για τα επόμενα 2 χρόνια και στα 5 δισ. για το β’ εξάμηνο του 2014.
Είπε μάλιστα ότι το κενό πρέπει να κλείσει χωρίς τρίτο πρόγραμμα εντός του προγράμματος και μάλιστα έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα. Όπως η ανακύκλωση διάφορων ομολόγων που κατέχουν ευρωπαϊκές τράπεζες ή κάποιο ισοδύναμο μέτρο.
Στην ουσία ο Γ. Στουρνάρας θέλει ένα «exit programme», όπως αυτό για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, με μικρές εκδόσεις στις αγορές και τυμπανοκρουσίες περί «επιτυχούς αποφοίτησης από τα μνημόνια», ασχέτως που η Κομισιόν θα ελέγχει την κυβέρνηση μέχρι το χρέος να φτάσει το 75%.
Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο
Ούτε ο Ντάισελμπλουμ, ούτε ο Ρεν θέλησαν να μπουν στην ουσία της συζήτησης περί πρόσθετων μέτρων. Ο Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι ο Γερκ Άσμουσεν της ΕΚΤ «ξέρει καλύτερα». Οι πάντες όμως και πρώτος ο Ρεν έχουν αγανακτήσει με τη διάρκεια του επαναλαμβανόμενου δράματος με το ελληνικό review του μνημονίου. Αυτή τη φορά όμως ο χρόνος δεν πιέζει κανέναν με λήξεις τίτλων και η χώρα μπορεί να μείνει χωρίς δόση για αρκετό καιρό. Τόσο ο επίτροπος Ρεν όσο και ο πρόεδρος του Εurogroup επέμειναν ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις «έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της τόσο στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος όσο και στον δημόσιο τομέα, θα δούμε ποια είναι η κατάσταση μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη ή τον Ιανουάριο του 2014 και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα όσο τηρεί τις υποχρεώσεις της».
Ο Γ. Στουρνάρας επέμεινε ότι δεν μπορεί κανείς να ζητά οριζόντια μέτρα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι η τρόικα ουδέποτε ζήτησε τέτοια μέτρα. Από την εποχή Αλμούνια η Κομισιόν ζητά μόνιμα και διαρθρωτικά μέτρα και κατά προτίμηση από τις δαπάνες. Τα οριζόντια μέτρα σύμφωνα με τη Κομισιόν είναι ελληνικό εφεύρημα.
Η ουσία πάντως είναι πως από τη συζήτηση «σημαίνει άραγε το νέο δάνειο, νέο μνημόνιο και νέα μέτρα;», πήγαμε στη συζήτηση «τι και πόσα μέτρα ανεξαρτήτως δανείου και μνημονίου». Βεβαίως, όπως λένε στις υπηρεσίες που ελέγχουν την Ελλάδα, οι επιλογές είναι στο χέρι της κυβέρνησης: ή θα κλείσει κανένα υπουργείο χωρίς αντικείμενο, καμία γενική γραμματεία εμπνεύσεως της επταετίας, καμία πανάκριβη υπηρεσία αποδελτίωσης τύπου στο εξωτερικό και καμία ζημιογόνα ΔΕΚΟ (πράγμα που για ακατανόητους λόγους στον κοινό νου είναι τιτάνιο εγχείρημα), ή θα βάλει χαράτσια και θα κόψει τις συντάξεις. Κενό πάντως δεν μπορεί να υπάρξει.
Πηγή: real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.