Τα ζώδια και οι προβλέψεις τους, απασχολούν συχνά πολύ κόσμο, ο οποίος τα συμβουλεύεται για τις καθημερινές του δραστηριότητες και αποφάσεις. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν από πού έχουν πάρει το όνομα τους τα ζωδιακά σύμβολα και οι αστερισμοί που τα επηρεάζουν....
Ουσιαστικά τα ζώδια είναι 12 ίσα ενεργειακά τμήματα στα οποία χωρίζεται ο Ζωδιακός Κύκλος και λέγεται ότι επηρεάζουν τα ανθρώπινα φαινόμενα ή συμβάντα ή δραστηριότητες.
Οι ονομασίες τους προέρχονται από τους αντίστοιχους αστερισμούς και η επιλογή του ζωδίου για κάθε άτομο, εξαρτάται από την κίνηση του Ηλιου, ο οποίος διαδοχικά κάθε μήνα διανύει έναν από αυτούς τους αστερισμούς.
Ετσι η ονομασία του κάθε ζωδίου ουσιαστικά προκύπτει από τον αστερισμό στον οποίο βρισκόταν ο Ηλιος τη δεδομένη στιγμή. Πώς προέκυψαν όμως τα ονόματα των αστερισμών;
Κριός
Κυβερνήτης Πλανήτης: Αρης
Στοιχείο: Φωτιά
Ταυτιζόταν με το μυθολογικό κριάρι με το «χρυσόμαλλον δέρας», που μετέφερε τα παιδιά του Αθάμαντος, τον Φρίξο και την Έλλη, στην Κολχίδα. Από την αρχαιότητα ο Κριός ήταν γνωστός ως ο «άρχων των ζωδίων», το πρώτο ζώδιο, καθώς εκεί βρισκόταν ο Ήλιος κατά την εαρινή ισημερία μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ. Επίσης σύμφωνα με το μύθο, κατά τη δημιουργία της Γης, ο Ηλιος βρισκόταν στον αστερισμό του Κριου. Αντίστοιχο ζώδιο είναι και το ασσυριακό Rubu που σημαίνει Πρίγκιπας.
Ταύρος
Κυβερνήτης Πλανήτης: Αφροδίτη
Στοιχείο: Γη
Συμβολίζει τον λευκό ταύρο στον οποίο μεταμορφώθηκε ο Δίας για να απαγάγει τη νεαρή Ευρώπη από τις ακτές της Φοινίκης και να τη μεταφέρει στην Κρήτη. Η σημασία του στην πρώιμη αρχαιότητα συνδέεται με το ότι σημείωνε την εαρινή ισημερία από το 4000 π.Χ. ως το 1700 π.Χ. περίπου, και διατηρήθηκε έτσι ως το ζώδιο που «άνοιγε το έτος» σε όλους τους αρχαίους ζωδιακούς κύκλους.
Δίδυμοι
Κυβερνήτης Πλανήτης: Ερμής
Στοιχείο: Αέρας
Για τους αρχαίους 'Ελληνες και Ρωμαίους ο αστερισμός των Διδύμων απεικόνιζε τους Διόσκουρους, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, που ήταν οι δίδυμοι γιοί του Δία και της Λήδας, οι οποίοι μετά θάνατον, μεταφέρθηκαν στον ουρανό από τον πατέρα τους σε ανταμοιβή της αδελφικής αγάπης τους. Ο Πλούταρχος τους αποκαλούσε Ανακες (βασιλιάδες) και ο Θεοδώρητος Εφεστίους, θεούς δηλαδή της οικογένειας. Θεωρούνται επίσης προστάτες των ναυτικών, αφού σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ο αστερισμός που οδήγησε την Αργώ και τους Αργοναύτες σώους μακριά από την καταιγίδα.
Καρκίνος
Κυβερνήτης Πλανήτης: Σελήνη
Στοιχείο: Νερό
Το όνομα του αστερισμού το έδωσε πρώτος ο Αλεξανδρινός ποιητής Αρατος και συμβολίζει τον γιγάντιο κάβουρα, ο οποίος σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, είχε σταλεί από τη θεά Ηρα στην Λερναία Ύδρα, για να την προστατεύσει από τον Ηρακλή, ωστόσο το ζώο απέτυχε στην αποστολή του και μετά τον θάνατο του, η θεά Ηρα το «καταστέρισε» δηλαδή το μετέτρεψε σε αστερισμό. Ο αστερισμός του Καρκίνου ονομάζεται επίσης και «Πύλη των Ανθρώπων» αφού οι αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι πίστευαν ότι οι ψυχές των ανθρώπων κατέβαιναν από τα ουράνια και εγκαθίστανται στα ανθρώπινα σώματα περνώντας μέσα από τον αστερισμό του Καρκίνου.
Λέων
Κυβερνήτης Πλανήτης: Ήλιος
Στοιχείο: Φωτιά
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο αστερισμός του Λέοντα συμβολίζει το λιοντάρι της Νεμέας, που γεννήθηκε από την ένωση της Χίμαιρας με τον Ορθρο, το γιο του Τυφώνα και της Εχιδνας και ήταν ο πρώτος άθλος του Ηρακλή και η προβιά που φορούσε στους υπόλοιπους.
Παρθένος
Κυβερνήτης Πλανήτης: Ερμής
Στοιχείο: Γη
Ο αστερισμός της Παρθένου συμβολίζει την Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας, που ερωτεύτηκε ο Αδης, την έκλεψε από τη μητέρα της και την πήρε για γυναίκα του μαζί του στον Κάτω Κόσμο. Ο αστερισμός αυτός χαρακτηρίζεται επίσης και ως «οίκος του Ερμή», αφού οι αρχαίοι πίστευαν ότι ο πλανήτης Ερμής βρισκόταν σε αυτό τον αστερισμό κατά τη στιγμή της Δημιουργίας του Σύμπαντος, οτι δηλαδή ο Ερμής δημιουργήθηκε εκεί.
Ζυγός
Κυβερνήτης Πλανήτης: Αφροδίτη
Στοιχείο: Αέρας
Ο αστερισμός του Ζυγού, είναι συνδυασμένος με τη Θεά Δίκη και τη Νέμεση. Σύμφωνα με τους Αρχαίους Αιγύπτιους, συμβόλιζε την κρίση των ψυχών από τον θεό Aνούβι όπου η καρδιά ζυγιζόταν κι αν ήταν ελαφρύτερη ενός φτερού οδηγούνταν στον Οσιρι, αν ήταν βαρύτερη καταστρεφόταν από την Αμμούτ, ενώ αν ήταν ίση, τότε η ψυχή επανασαρκωνόταν και επέστρεφε στη Γη. Θεωρείται επίσης «Οικος της Αφροδίτης» αφού πιστεύεται ότι εκεί δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος πλανήτης.
Σκορπιός
Κυβερνήτης Πλανήτης: Πλούτωνας
Στοιχείο: Νερό
Συμβολίζει τον Σκορπιό ακόλουθο της Θεάς Αρτεμις, ο οποίος σκότωσε τον θρυλικό κυνηγό Ωρίωνα κατ' εντολή της, επειδή αυτός ατίμασε την προστατευόμενη της Ωπιν. Επίσης ο Σκορπιός συνδέεται και με το θάνατο του γιου του Ηλιου Φαέθοντα, αφού όταν ο τελευταίος οδηγούσε το άρμα του πατέρα του στον ουρανό, είδε τον αστερισμό του Σκορπιού και τρόμαξε τόσο πολύ ώστε του ξέφυγε το άρμα και κατέκαψε τη Γη και ο Δίας αναγκάστηκε να σκοτώσει τον Φαέθοντα με τους κεραυνούς του για να σταματήσει την καταστροφή. Η Ηλιακή Δύση του το φθινόπωρο πιστευόταν ότι ασκούσε κακή επίδραση και συνοδευόταν από θύελλες, ενώ θεωρούνταν κακός οιωνός και αιτία πολέμων, αφού θεωρείται «Οίκος του Αρη», δηλαδή εκεί γεννήθηκε ο πλανήτης Αρης κατά τη δημιουργία του Σύμπαντος.
Τοξότης
Κυβερνήτης Πλανήτης: Δίας
Στοιχείο: Φωτιά
Η προέλευση της ονομασίας του αστερισμού του Τοξότη δεν είναι ξεκάθαρη. Η πρώτη καταγραμμένη απεικόνιση του Τοξότη βρίσκεται στην περιγραφή του από τον Ερατοσθένη ως «Σατύρου» που ίσως προήλθε από τα χαρακτηριστικά του πρωταρχικού Κενταύρου στη Μεσοποταμία. Πολλοί πιστεύουν ότι συνδέεται με τον Κένταυρο Χείρωνα, προστάτη του κυνηγιού, γιο του Κρόνου και της Ωκεανίδας νύμφης Φιλύρας. Ο Μανίλος ωστόσο τον αναφέρει ως «γνήσιο» Κένταυρο με απειλητικό βλέμμα, πολύ διαφορετικό από τον ευγενικό και ήρεμο στην όψη. Καθότι το επόμενο ζώδιο από τον Σκορπίο, το βέλος του Τοξότη θεωρείται ότι σημαδεύει την καρδιά του Σκορπιού.
Αιγόκερως
Κυβερνήτης Πλανήτης: Κρόνος
Στοιχείο: Γη
ο Αιγόκερως συμβολίζει τον Αιγίπαν, μυθικό γιο του Δία και της Αίγης, της συζύγου του τραγοπόδαρου θεού Πάνα. Οι Πλατωνικοί φιλόσοφοι, ονόμαζαν επίσης τον Αιγόκερω «Πύλη των Θεών», γιατί πίστευαν ότι οι ανθρώπινες ψυχές, μετά τον επίγειο θάνατο, περνούσαν από τον συγκεκριμένο αστερισμό αυτό πριν φτάσουν στον ουρανό.
Υδροχόος
Κυβερνήτης Πλανήτης: Ουρανός
Στοιχείο: Αέρας
Σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία, ο Υδροχόος συμβολίζει τον Γανυμήδη, έναν όμορφο νέο που άρπαξε ο Δίας από τη Γη για να τον κάνει οινοχόο του στον Ολυμπο. Το γεγονός αυτό ωστόσο που προκάλεσε τη ζήλια της Ηρας, αλλά και της κόρης της Ηβης, η οποία ήταν μέχρι τότε η οινοχόος των Θεών. Ετσι οι δύο γυναίκες ανάγκασαν τον Δία να καταστερίσει τον οινοχόο του, δημιουργώντας τον συγκεκριμένο αστερισμό. Ο αστερισμός του Υδροχόου, μαζί με τους Διδύμους και τον Ζυγό σχηματίζει το «αιθέριο τρίγωνο» των αστρολόγων.
Ιχθύες
Κυβερνήτης Πλανήτης: Ποσειδώνας
Στοιχείο: Νερό
Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ο αστερισμός των Ιχθύων συμβολίζει τα δύο δελφίνια που συνόδευαν πάντα το Θεό της Θάλασσας Ποσειδώνα στις διάφορες μετακινήσεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.