Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν εντυπωσιακές ομοιότητες στον τρόπο που διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους οι μικροί πίθηκοι μπονόμπο και τα παιδιά. Η δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τη σημασία του δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και στο μικρό της για την ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων...
Είδαν ότι οι νεαροί πίθηκοι που είναι «κοινωνικά ικανότεροι», έχουν περισσότερες πιθανότητες να αγκαλιάσουν και να παρηγορήσουν άλλους πιθήκους, που είναι ταραγμένοι μετά από μια δυσάρεστη εμπειρία. Επιπλέον, οι μπονόμπο που ανατράφηκαν από τη μητέρα τους διαθέτουν πιο ανεπτυγμένες κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες σε σχέση με τους ορφανούς πιθήκους.
Στα παιδιά των ανθρώπων, η διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων έχει συσχετιστεί και με την ικανότητα της συμπόνοιας και της συμπαράστασης σε κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Τα παιδιά που εκφράζουν καλύτερα τη συμπαράστασή τους διαχειρίζονται καλύτερα και τα δικά τους συναισθήματα, π.χ. όταν κάτι τα αναστατώνει, καταφέρνουν από μόνα τους να ηρεμούν πιο γρήγορα.
«Τα νήπια χωρίς αποτελεσματική διαχείριση [συναισθημάτων], δεν ανταποκρίνονται σε άλλους γιατί δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη δική τους προσωπική θλίψη έναντι της θλίψης του άλλου», αναφέρουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα, οι οποίοι επιχείρησαν να δουν εάν η ίδια συμπεριφορά βρίσκει εφαρμογή και στους πιθήκους. Όπως σημειώνουν, οι μπονόμπο έχουν μεγάλες γενετικές ομοιότητες με τον άνθρωπο (όπως οι χιμπατζήδες), ενώ θεωρούνται οι πίθηκοι με τη μεγαλύτερη κατανόηση.
Οι επιστήμονες μελέτησαν εκατοντάδες μπονόμπο που ζουν σε καταφύγιο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Είδαν ότι τα ζώα που συνέρχονται γρήγορα μετά από μια απογοήτευση - π.χ. αφότου ηττηθούν σε έναν καυγά - επιδεικνύουν μεγαλύτερη συμπόνοια στα άλλα ζώα, προσφέροντάς τους στήριξη με φιλιά, αγκαλιές ή χάδια, όταν είναι αναστατωμένα.
«Αυτό καθιστά το είδος ιδανικό υποψήφιο για ψυχολογικές συγκρίσεις. Κάθε θεμελιώδης ομοιότητα ανάμεσα στους ανθρώπους και τους μπονόμπο πιθανότατα έχει τις ρίζες της στον τελευταίο κοινό τους πρόγονο, ο οποίος έζησε πριν από περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο ειδικός στα πρωτεύοντα θηλαστικά Φρανς ντε Βαλ, εκ των συντακτών της έκθεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.