Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Εξετάζουν μείωση του φόρου στο φυσικό αέριο


Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, με προφανή θετικά οφέλη για επιχειρήσεις και καταναλωτές, εξετάζει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας κλιμακωτή αποκλιμάκωσή του προς το επίπεδο του μέσου όρου της Ε.Ε. από το σημερινό επίπεδό του, που είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των κρατών-μελών...



Όπως τόνισε σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, «το φυσικό αέριο ό,τι φόρο είχε να πάρει, τον έχει πάρει. Παραπάνω δεν υπάρχει, μείωση μπορεί. Αυτό σας το λέω 100%. Το λέω με απόλυτη βεβαιότητα. Δεν είναι θεωρητικό, δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά δεν είναι για αύριο. Ήμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά για το φυσικό αέριο και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του».

Σήμερα ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ανέρχεται σε 5,5%, που αποτελεί και το ανώτατο όριο στην Ε.Ε. και στόχος είναι να φθάσει κλιμακωτά στο 2%, ήτοι στο μέσο όρο των κρατών της Κοινότητας.

«Ήμαστε στο μάξιμουμ της Ε.Ε. στον ειδικό φόρο, την προηγούμενη εβδομάδα το συζητήσαμε με τον κ. Στουρνάρα. Θα τα συζητήσουμε και με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους. Δεν λέμε να πάμε κατευθείαν στο επίπεδο των άλλων χωρών, δηλαδή από το 5,5% στο 2%, αλλά να υπάρξει μία κλιμακωτή μείωση. Θα βοηθήσει και τη βιομηχανία και τον οικιακό καταναλωτή. Αναμένουμε και γρήγορα αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με τη Gazprom για τις τιμές του φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Πρατήρια φυσικού αερίου

Ο υφυπουργός εγκαινίασε το πρώτο πρατήριο φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, υπό το brand-name Fisikon, που αποτελεί καρπό συνεργασίας της ΔΕΠΑ με το δίκτυο της ΕΚΟ. Η ΔΕΠΑ αναμένεται να αναπτύξει 12-14 πρατήρια φυσικού αερίου κίνησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα, καθώς και πάνω στις εθνικές οδούς.

Ήδη μέχρι το τέλος του έτους στην Αττική θα λειτουργούν τέσσερα ανάλογα πρατήρια, που θα εξυπηρετούν όλων των ειδών τα οχήματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργηθεί σύντομα και δεύτερο σημείο.

Την ίδια στιγμή, μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες αναμένεται να υπογραφεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα δίνει αδειοδοτήσεις σε διαπιστευμένες εταιρείες και συνεργεία αντιπροσωπειών για την εγκατάσταση-μετατροπή κινητήρα φυσικού αερίου σε ήδη κυλοφορούντα οχήματα.

Πηγή: Ημερησία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.