Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Πρεμιέρα για τα γενόσημα


Ξεκινάει από σήμερα η εφαρμογή του μέτρου για τα γενόσημα φάρμακα με στόχο τη μείωση των δαπανών για την υγεία. Έτσι από σήμερα, οι γιατροί θα συνταγογραφούν τη δραστική ουσία και όχι την...

 εμπορική ονομασία. Οι ασφαλισμένοι στη συνέχεια θα δίνουν στον φαρμακοποιό τη συνταγή και εκείνος θα επιλέγει το πιο φθηνό γενόσημο, δηλαδή το αντίγραφο του φαρμάκου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες έχουν «κλειδώσει» από την αρμόδια επιτροπή υπό τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννη Τούντα.

Στη λίστα περιλαμβάνονται διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά.

Για παράδειγμα, το φάρμακο για το στομάχι με την εμπορική ονομασία Losec περιέχει τη δραστική ουσία ομεπραζόλη. Μέσα στο επόμενο διάστημα οι γιατροί, αντί να γράφουν την ονομασία του φαρμάκου, θα γράφουν μόνο τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα οφείλει να δώσει στον ασφαλισμένο ένα ουσιωδώς όμοιο φάρμακο (γενόσημο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.