Την ελπίδα ότι θα είναι σοβαρή η στάση της Τουρκίας, στη νέα προσπάθεια για επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου για το Κυπριακό, αναγνωρίζοντας ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, η οποία, από την πλευρά της, θα πρέπει να την στηρίξει, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντηση, που είχε σήμερα στην Αθήνα, με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη....
Ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύμπτωση απόψεων Αθήνας- Λευκωσίας και υπογράμμισε ότι συνιστά «μήνυμα προς τους έξω, ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα συμπαρίσταται, συστρατεύεται και είναι ομόφωνη η απόφαση του ελληνικού λαού να προσπαθήσει για την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «τα πάντα μέχρι τώρα έδειξαν ότι η Τουρκία δεν ήθελε μια λύση, η οποία θα ήταν μια σύμπτωση απόψεων για την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης και σταθερής». Σχετικά δε με τη στάση της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα των ευρωπαίων εταίρων, τόνισε ότι πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο, «όχι μονάχα σαν συμπλήρωμα, αλλά σαν στήριξη σ' ένα κράτος - μέλος της, η ΕΕ πρέπει να στρατευθεί τώρα για την εξεύρεση μιας λύσης, γιατί όλοι μιλάμε για τη λύση, η οποία δεν μπορεί να έρθει εξ ουρανού, αλλά είναι μεταξύ ανθρώπων και κρατών».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι ένας νέος διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει οπωσδήποτε να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και μια νέα δυναμική: την εμπλοκή της Τουρκίας, η οποία εισέβαλε και κατέκτησε το βόρειο τμήμα της Κύπρου. «Την ίδια ώρα η Ευρώπη θα πρέπει να είναι παρούσα. Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί ένα κράτος ή μία μετεξέλιξη ενός ευρωπαϊκού κράτους από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος να υστερεί σε λειτουργικότητα, αποδοτικότητα των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να μας κατανοήσουν και οι φίλοι, όσοι ενδιαφέρονται για να αποκαταστήσουν την ειρήνη στην περιοχή, πως δεν μπορεί να επαναλάβουμε τα ίδια του παρελθόντος».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αναστασιάδης στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, όπως, μεταξύ άλλων, την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους. «Θα δώσουν μια πραγματικά νέα δυναμική και θα ξαναφέρουν στο ενδιαφέρον των κατοίκων, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων, ότι υπάρχει ελπίδα λύσης του Κυπριακού προβλήματος», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.