Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

H Aθήνα σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τρόικα- Αρνούμαστε να πάρουμε νέα μέτρα



Μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση είναι αποφασισμένη να στείλει η κυβέρνηση καθιστώντας σαφές πως δεν πρόκειται να...
αποδεχθεί τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει δώσει σαφές εντολές στον Γιάννη Στουρνάρα να ενημερώσει τους συναδέλφους του στο Eurogroup ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της.

Ήδη η αλλαγή πλεύσης έναντι της Τρόικας διαφάνηκε από την αιχμηρή ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών εναντίον του ΔΝΤ η οποία έγινε σε συνεννόηση με το Mέγαρο Mαξίμου και ήδη η Αθήνα μπορεί να πανηγυρίζει ότι πέτυχε την αναδίπλωση του ΔΝΤ καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για παρανόηση και ότι δεν πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά πως σε περίπτωση νέων μέτρων όχι μόνο θα βρει την κοινωνία απέναντί του αλλά θα προκαλέσει μείζονα κυβερνητική κρίση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο έθεσε επισήμως θέμα κυβερνητικής συνοχής.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων αναμένεται να προκαλέσει την πρώτη σκληρή σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, με την Τρόικα να επιμένει ότι το ειδικό τέλος θα πρέπει να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν δεν εμπιστεύεται τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να μην κάνει πίσω στο θέμα αυτό και τονίζει πως είναι πολιτική απόφαση η δημιουργία ενιαίου φόρου ακινήτων ο οποίος θα εισπράττεται από τις εφορίες.

«Στόχος μας είναι ο νέος φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, να εισπράξουμε λιγότερα από περισσότερους»,δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στο μέτωπο των οικοπέδων σε σχέση με τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες

Το μεγάλο ζήτημα που αποτελεί και πεδίο σύγκρουσης των δύο πλευρών παραμένει η εισπραξιμότητα καθώς η Τρόικα εκτιμά ότι θα φτάσει το 75% και ζητά βεβαίωση φόρων 3,8-3,9 δισ. ευρώ από τα οποία θα εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα ανεβάζει τον πήχη στο 80%, που σημαίνει ότι βεβαίωση φόρων θα πρέπει να περιοριστεί στα 3,5-3,6 δισ. ευρώ.

Για να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της Τρόικας, η ελληνική πλευρά θα προτείνει την πρόβλεψη ρήτρας εισπραξιμότητας του ΦΑΠ. Τα πρώτα στοιχεία για τον ΦΑΠ του 2010 είναι ενθαρρυντικά καθώς είχε εισπραχθεί το 84%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.