Οι «προβληματικές» χώρες της Ευρωζώνης ακολούθησαν εκούσες-άκουσες κατά γράμμα τη γερμανική συνταγή της λιτότητας και προχώρησαν σε βίαιη προσαρμογή που είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς αλλά και στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας)....
μετατράπηκαν σε πλεονασματικά. Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία κ.α. ανέλαβαν την ευθύνη που τους αναλογεί για την άμβλυνση των ανισορροπιών που βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, με βαρύτατο κόστος για τις οικονομίες τους που αντανακλάται στα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας, στη μείωση του ΑΕΠ, στην εκτόξευση του δημοσίου χρέους. Η Γερμανία, όμως, που «κουνά συνεχώς το δάχτυλο» στους εταίρους της, δεν έκανε το ίδιο, με αποτέλεσμα οι ανισορροπίες να διαιωνίζονται...
Το πρόβλημα φαίνεται ξεκάθαρα στα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat: Η Γερμανία «ευθύνεται» για τα δύο τρίτα του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης που ανήλθε σε 2,1% του ΑΕΠ τον Ιούλιο. Το δικό της πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών είναι πλέον το μεγαλύτερο στον ανεπτυγμένο κόσμο και στο τέλος του 2012 ανερχόταν στα 240 δισ. δολάρια ή 7% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών πάνω από το 6% του ΑΕΠ θεωρούνται ανησυχητικά, στο μέτρο που αντανακλούν εξίσου επικίνδυνα ελλείμματα σε άλλες περιοχές. Όπως έγραψε πρόσφατα ο αρθρογράφος των Financial Times Μάρτιν Γουλφ, «μια χώρα με τεράστιο διαρθρωτικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών δεν εξάγει μόνο προϊόντα, αλλά και ανεργία και χρεοκοπίες... Είναι αποκαλυπτικό ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης (που επέβαλλε το Βερολίνο...) αγνοούν επιδεικτικά τον ρόλο της χρόνιας έλλειψης εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία».
Εμπορικές συναλλαγές
Την ίδια ακριβώς ιστορία «λένε» και τα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές: Το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2013 εκτοξεύθηκε στα 144 δισ. ευρώ, μακράν το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε. (με δεύτερη την Ολλανδία, με πλεόνασμα 32,7 δισ. ευρώ). Στον αντίποδα, η Ελλάδα, μια από τις μικρότερες οικονομίες της περιοχής, εμφανίζει για την ίδια περίοδο το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. (11,1 δισ. ευρώ), πίσω μόνο από τη Γαλλία και τη Βρετανία. Και τούτο διότι όποια ανάκαμψη των -ούτως ή άλλως- μικρών εξαγωγών της (με την αυξητική τάση της προηγούμενης περιόδου να αναστρέφεται) δεν μπορεί να αντισταθμίσει την πτώση των εισαγωγών που αντανακλούν την κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης. Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και στις υπόλοιπες οικονομίες της περιφέρειας. Η βελτίωση στα εμπορικά ισοζύγια οφείλεται πολύ περισσότερο στη βουτιά των εισαγωγών λόγω ύφεσης, παρά στην τόνωση των εξαγωγών που δεν έχει το αναμενόμενο αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία.
Ανάληψη ευθυνών
Ολα αυτά εντείνουν την πίεση στην υπό κατασκευή κυβέρνηση «Μεγάλου Συνασπισμού» στη Γερμανία να σταματήσει να επιβάλλει το βάρος της προσαρμογής μόνο στους εταίρους της και να συνεισφέρει και η ίδια. Με ποιον τρόπο; Τονώνοντας ουσιαστικά την εγχώρια ζήτηση διά της αύξησης των μισθών (η είσοδος των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση αποτελεί θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή, δεδομένης της προεκλογικής τους δέσμευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού) και της ενίσχυσης των επενδύσεων.
Οι επενδύσεις στη Γερμανία αφαίρεσαν μία ποσοστιαία μονάδα από τους ρυθμούς ανάπτυξης και βρίσκονται κατά 7,5% χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα, επομένως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησή τους, ιδίως σε μια οικονομία που δεν εμφανίζει πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε άρθρο της η Wall Street Journal, «η Γερμανία μπορεί να σώσει την Ευρώπη εάν εστιάσει στα του οίκου της...».
πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.