Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

"Καλή ιδέα ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα"

Ebrahim Rahbari, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup για την Ευρώπη // Συνέντευξη στη Λαλέλα Χρυσανθοπούλου - Ημερησία

Κατά την ομιλία σας στο πρόσφατο συνέδριο του Ινστιτούτου Levy υποστηρίξατε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μείωση χρέους. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Τι πιστεύετε για την ιδέα του ΔΝΤ περί έκτακτης εισφοράς 10% στον πλούτο των νοικοκυριών (όπως παρουσιάστηκε στην πρόσφατη έκθεση Fiscal Monitor) ώστε να μειωθεί το βάρος των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης;....



Πιστεύω ότι η απαραίτητη ελάφρυνση του δανειακού βάρους των υπερχρεωμένων χωρών πρέπει να έρθει μέσα από έναν συνδυασμό μέτρων: Μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική θα μπορούσε να συνδράμει, αμβλύνοντας τις πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό και δημιουργώντας κάποιες ελπίδες για ανάπτυξη. Όμως το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστούν πρωτοβουλίες για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Αυτές περιλαμβάνουν το να γίνει πιο εύκολη η αναδιάρθρωση χρέους, καθώς και την επιτάχυνση και διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Μια έκτακτη εισφορά στον πλούτο θα μπορούσε υπό ορισμένες συνθήκες να αποδειχθεί αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του δημοσίου χρέους, καθώς μπορεί να συνδυάσει την προοπτική άντλησης δυνητικά μεγάλων ποσών με την προοδευτικότητα (με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να επιβάλλεται στους έχοντες). Ωστόσο, συνήθως είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν τέτοιου είδους φορολογικά μέτρα.

Μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα, πιστεύετε ότι το χρέος της μπορεί να καταστεί βιώσιμο χωρίς «κούρεμα» του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας (OSI);

Με πολλούς τρόπους, η ελάφρυνση του χρέους δια της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης των λήξεων και δια της μείωσης της αξίας των τίτλων είναι ισοδύναμα, ιδιαίτερα εάν το δεύτερο συμβεί σχετικά γρήγορα. Ωστόσο, από πολιτικής πλευράς, τα απευθείας «κουρέματα» είναι πολύ πιο δύσκολα (αδύνατα, λένε ορισμένοι) και δεν πιστεύω να λάβουν χώρα στην Ευρωζώνη, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Νομίζω ότι η οδός μιας καθαρής αναδιάρθρωσης χρέους που θα αφήνει ανοιχτές όλες τις επιλογές, περιλαμβανομένου και του απευθείας haircut, για τους επενδυτές τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική και διαφανής.

Πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν υποστηρίξει ότι «τα χειρότερα της κρίσης βρίσκονται πίσω μας». Συμφωνείτε;

Δεν νομίζω ότι η κρίση έχει τελειώσει με την ανεργία και το δημόσιο χρέος σε τόσο υψηλά επίπεδα. Είναι πιο δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα εάν έχουμε δει τα χειρότερα. Ελπίζω πως ναι.

Ποια είναι η συνταγή ώστε η Ευρωζώνη να εισέλθει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης με δημιουργία θέσεων εργασίας;

Η καλύτερη συνταγή για διατηρήσιμη ανάπτυξη περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μακροοικονομικών «τονωτικών» μέτρων (δημοσιονομικών και νομισματικών), μια συντονισμένη μείωση του χρέους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Από τεχνικής πλευράς όλα είναι εφικτά. Από πολιτικής πλευράς, είναι εξαιρετικά δύσκολα. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε ένα πιο απογοητευτικό αποτέλεσμα και η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα παραμείνει βραδεία και εύθραυστη.

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη υποδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική. Θα συμβεί αυτό;

Πράγματι, ο πληθωρισμός υπολείπεται κατά πολύ του στόχου της ΕΚΤ και η απειλή του αποπληθωρισμού είναι ορατή, ακόμα και για την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Ασφαλώς, σε πολλές χώρες οι τιμές ήδη υποχωρούν. Για εμένα, αυτό είναι σήμα για ανάληψη περαιτέρω δράσης, ειδικά με δεδομένο ότι ο αποπληθωρισμός επιδεινώνει τις προοπτικές διατηρησιμότητας του χρέους και υπονοεί ότι τα πραγματικά επιτόκια ίσως αυξηθούν. Όμως, είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να λάβει μέτρα αρκούντως αποτελεσματικά για να αναστρέψουν την τάση και αυτό δύσκολα θα αλλάξει. Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κάνει μετριοπαθείς κινήσεις που ίσως αποδειχθούν ανεπαρκείς για να αυξήσουν τον μέσο πληθωρισμό και να στηρίξουν περισσότερο την ανάκαμψη.

«Αντιπαραγωγική η κριτική στη Γερμανία»

Τον τελευταίο καιρό, η Γερμανία δέχεται πυρά για το οικονομικό της μοντέλο που στηρίζεται υπερβολικά στις εξαγωγές και δημιουργεί τεράστια πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών. Θεωρείτε δικαιολογημένη την κριτική αυτή;

Πιστεύω ότι αυτός ο διάλογος δεν είναι παραγωγικός, για μια σειρά λόγων. Ο σημαντικότερος είναι ότι δεν εφαρμόζεται κάποια συγκεκριμένη πολιτική στη Γερμανία που να στοχεύει στη δημιουργία πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών. Θα ήταν καλύτερα να εστιάσει κανείς σε πιθανές πολιτικές που θα ήταν προς το κοινό συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρωζώνης. Η απελευθέρωση της γερμανικής αγοράς υπηρεσιών θα ήταν μια από αυτές. Ένα διαφορετικό ερώτημα είναι το τι θα έπρεπε να κάνει η Γερμανία με τα πλεονάσματά της και εδώ συμμερίζομαι την άποψη ότι μπορούν να επενδυθούν καλύτερα από ό,τι γίνεται σήμερα, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα.

Εργα υποδομής, παιδεία
Οι τομείς -κλειδιά

Το Ινστιτούτο Levy στο συνέδριο του οποίου συμμετείχατε έχει κάνει λόγο για ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα. Ποια θα μπορούσαν να είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά;

Νομίζω ότι η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις, περιλαμβανομένων των επενδύσεων από το εξωτερικό και ένα τέτοιο «Σχέδιο Μάρσαλ» θα ήταν πολύ καλή ιδέα. Θα πρέπει να εστιάζει στην στήριξη έργων υποδομής που ενισχύουν την ανάπτυξη, στην εκπαίδευση και στην παροχή κινήτρων ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επέτρεπαν στα κεφάλαια αυτά να προσελκύσουν επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω ότι τρεις παράγοντες θα αύξαναν τις πιθανότητες ένα τέτοιο σχέδιο να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη στις χώρες του «πυρήνα»: Πρώτον, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που όχι μόνο θα εγγυούνταν την επιτυχία του σχεδίου, αλλά και είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας: Τέτοιες είναι η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η αύξηση της αποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, το άνοιγμα των αγορών αγαθών για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στην οικονομία. Δεύτερον, οι κυβερνήσεις του Βορρά να «πουλήσουν» τις εν λόγω επενδύσεις στους ψηφοφόρους τους καθιστώντας σαφές γιατί είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να στηριχθεί περισσότερο η Ελλάδα και εξηγώντας τα κόστη και τα οφέλη. Και τρίτον, θα ήταν ένα πολύ χρήσιμο σήμα εάν οι Έλληνες επενδυτές και κυρίως οι offshore να τοποθετήσουν κεφάλαια ώστε να στηρίξουν εμπράκτως τη χώρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.