Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Χαριστική βολή στα αστικά ακίνητα: Διπλός φόρος για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Της Μαρίας Βουργάνα

Ισχυρό φορολογικό χτύπημα στους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων αποτελεί το νέο σχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων, με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών της συγκυβέρνησης...



Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις των «γαλαζοπράσινων» βουλευτών για βελτιώσεις το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τώρα τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και το νέο σχέδιο παραδίδεται στους εκπροσώπους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πιθανόν τη Δευτέρα.

Με το νέο σενάριο τα φορολογικά βάρη μεταφέρονται από όσους διαθέτουν μικρής αξίας ακίνητα, εντός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια στα «αστικά ακίνητα» και δη σε περίπου 350.000 φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Οι 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 μεγαλύτερα ποσά φόρου σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, αφού θα επιβαρυνθούν με διπλό φόρο. Για τα ίδια ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και συγκεκριμένα για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα θα πληρώσουν κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Από τον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος είναι στα πρότυπα του ΦΑΠ αλλά με αυξημένο ατομικό αφορολόγητο όριο από τις 200.000 ευρώ στις 300.000 ευρώ προβλέπεται να εισπραχθούν 660 εκατ. ευρώ από τα οποία 380 εκατ. ευρώ αναζητούνται από τους 350.000 ιδιοκτήτες και τα υπόλοιπα 280 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα.

Στο επίκεντρο της κριτικής που ασκείται στο νέο σχέδιο είναι ότι ο νέος φόρος θα επιβληθεί επί αντικειμενικών αξιών που παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα του 2007 και δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματική αξία των ακινήτων σήμερα. Στις περισσότερες λεγόμενες ακριβές περιοχές οι εμπορικές αξίες έχουν υποχωρήσει πολύ κάτω από τις τιμές ζώνης με βάση τις οποίες η εφορία υπολογίζει τη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων (ΦΑΠ, φόρος μεταβίβασης κ.λπ.).

Χαρακτηριστικό της μεγάλης επιβάρυνσης που προκύπτει με το νέο σχέδιο είναι για μια μεζονέτα 200 τ.μ. 10ετίας με μια πρόσοψη σε περιοχή με τιμή ζώνης 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ο φόρος με το αρχικό σχέδιο του ΕΝΦΑ ανέρχονταν σε 4.028 ευρώ. Με το νέο σχέδιο ο συνολικός φόρος σχεδόν διπλασιάζεται, αφού ο κύριος φόρος θα διαμορφωθεί σε 3.080 ευρώ, ο συμπληρωματικός (νέος ΦΑΠ) σε 3.900 ευρώ. Άρα προκύπτει συνολική επιβάρυνση 6.980 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να πληρώσει 2.952 ευρώ επιπλέον.

Τα φορολογικά έσοδα που προβλέπονται ανά κατηγορία ακινήτου σκιαγραφούν και τον νέο χάρτη με τις ελαφρύνσεις και τις επιβαρύνσεις.

Για τις κατοικίες και τα κτίρια γενικότερα οι επιβαρύνσεις ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σενάριο. Στα οικόπεδα οι φόροι από 789 εκατ. ευρώ που ήταν με το αρχικό σχέδιο μειώνονται σε 315 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 60%, στα αγροτεμάχια από τα 140 εκατ. ευρώ στα 139 εκατ., αλλά παράλληλα διαγράφεται και η επιβάρυνση κατά 160 εκατ. ευρώ που προέκυπτε για τα αγροτικά κτίσματα. Στα έσοδα αυτά προστίθενται και τα 660 εκατ. ευρώ από το νέο «ΦΑΠ».

Πάντως ο εισπρακτικός στόχος που τίθεται με το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων χαμηλώνει από τα 2,9 στα 2,65 δισ. ευρώ. Επιδιώκεται δηλαδή η είσπραξη ποσού μικρότερου κατά 250 εκατ. ευρώ από αυτό που είχε αρχικά τεθεί ως στόχος με τις πληροφορίες από το Μαξίμου να αναφέρουν ότι το ποσό αυτό θα καλυφθεί με περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το τελικό λόγο πάντως θα έχει η τρόικα.

Με το νέο σχέδιο προκύπτουν σημαντικές μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και για τα περισσότερα αγροτεμάχια, ενώ για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα οι επιβαρύνσεις σε σύγκριση με τον ΕΝΦΑ δεν φαίνεται να μεταβάλλονται σημαντικά.

Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.). Έτσι σε κάθε περίπτωση το επόμενο έτος θα επιβαρυνθούν φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους:

  • Μονοκατοικίες και παράλληλα η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επίσης οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον ΦΑΠ για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους. Με τον νέο φόρο θα πληρώνουν και για τις μονοκατοικίες και για τα οικόπεδα.
  • Μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία) τα περισσότερα από τα οποία δεν ενοικιάζονται. Στα ακίνητα αυτά δεν επιβάλλεται σήμερα το «χαράτσι», ενώ από το επόμενο έτος θα φορολογούνται.
  • Αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

Ιδιοκτήτες ακινήτων
Αδυνατούν να πληρώσουν όσοι έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα

Θυσία στον βωμό της «εισπραξιμότητας» της αγροτικής ψήφου γίνονται οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της ΠΟΜΙΔΑ «το εξαμβλωματικό σχέδιο επιβολής δύο φόρων στη συσκευασία του ενός, και μάλιστα με δύο διαφορετικές ταχύτητες, γέμισε οργή και αγανάκτηση κάθε φορολογούμενο ιδιοκτήτη αστικής περιουσίας».

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι ο φόρος στα αγροτικά ακίνητα είναι καθαρά συμβολικός, ενώ η εξαίρεσή τους από τον νέο «ΦΑΠ» καθαρά αντισυνταγματική.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων χαρακτηρίζουν τη νέα φορολογία σκληρή, δημευτικού τύπου, που είναι αδύνατον να πληρωθεί, ιδιαίτερα στα ξενοίκιαστα ακίνητα κάτι «που καλά το γνωρίζουν, αλλά αρνούνται να δεχτούν την πρότασή μας για μειωτικό συντελεστή».

«Άμεσο αποτέλεσμα του νόμου αυτού θα είναι ο εκπλειστηριασμός χιλιάδων ξενοίκιαστων ιδιοκτησιών και η παραπομπή χιλιάδων ιδιοκτητών αστικών ακινήτων που θα οφείλουν φόρους άνω των 50.000 ευρώ σε δίκες με προβλεπόμενη ποινή τριετούς φυλάκισης. Μαζί με την αστική ιδιοκτησία, θάβεται και κάθε ελπίδα ανάκαμψης της κτηματαγοράς, η οποία από 1.1.2014 θα αποκτήσει νεκροταφειακό χαρακτήρα, λόγω και της επιβολής ενός παράλογου και ληστρικού φόρου 'υπεραξίας' στους καταματωμένους πωλητές, και της ισχύος ενός παράλογου 'πόθεν έσχες' για τους αγοραστές, επί της 'αντικειμενικής αξίας' του ακινήτου που θα αγοράσουν, και όχι επί της σημαντικά μειωμένης την οποία προφανώς θα καταβάλουν.

Για όλα αυτά, τελικά θα ήταν προτιμότερο να συνεχιστεί το 'χαράτσι' μέσω της ΔΕΗ, τουλάχιστον αυτό είχε λίγο πιο ανθρώπινο πρόσωπο, και δεν φορολογούσε διπλά τις απονεκρωμένες ιδιοκτησίες», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ.

*στην Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.