Ο καρκίνος του εγκεφάλου ορίζεται ως μία από τις περισσότερο καρκινογόνες μορφές στον εγκέφαλο ή το «κεντρικό» κανάλι της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς το άτομο μεγαλώνει.
Οι τρέχουσες διαγνωστικές τεχνικές για την ασθένεια περιλαμβάνουν μία σειρά σαρώσεων, συμπεριλαμβανομένων της αξονικής τομογραφίας, της μαγνητικής τομογραφίας και του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.
Εάν ένας όγκος θεωρηθεί ύποπτος μετά από αυτές τις εξετάσεις, ο ασθενής υποβάλλεται σε βιοψία, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση μικρούς τμήματος του ιστού από τον όγκο. Αυτό απαιτεί ολιγοήμερη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Όμως, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκαστερ ισχυρίζονται ότι η καινοτόμος τεχνική τους θα μπορούσε να «μετατρέψει» τη διάγνωση των ασθενών με όγκους στον εγκέφαλο, εξαλείφοντας την ανάγκη για παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο και επεμβατικές εξετάσεις.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος που είχαν δωρίσει 49 ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου και 25 ασθενείς χωρίς καρκίνο. Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό από υπέρυθρο φωτισμό και πρωτεϊνούχους βιοδείκτες, ήταν σε θέση να διαγνώσουν την παρουσία του γλοιώματος χαμηλής κακοήθειας, ενός πρωτοπαθούς και όχι μεταστατικού όγκου του εγκεφάλου, που είναι βασικός δείκτης του πρωτεύοντος όγκου στον εγκέφαλο.
Η νέα τεχνική «ορόσημο» μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μόλις 30 λεπτά και σύμφωνα με τους ερευνητές, το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο της Ιένας στη Γερμανία δοκίμασαν την τεχνική και επιβεβαίωσαν παρόμοια αποτελέσματα κατά τη διεξαγωγή δοκιμών σε δείγματα ανθρώπινου ιστού.
Η πρωτοποριακή εξέταση παρέχει μια μη επεμβατική λύση για την ανίχνευση του καρκίνου του εγκεφάλου στα πρώτα της στάδια, έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στο κλινικό περιβάλλον, παρέχοντας αντικειμενικά μέτρα για διαγνώσεις, επιτρέποντας την αύξηση της αποτελεσματικότητας και μειώνοντας τον οικονομικό αντίκτυπο στις υπηρεσίες υγείας, ενώ παράλληλα οι ερευνητές θεωρούν ότι θα περιορίσει σημαντικά τη συναισθηματική πίεση του ασθενή που περιμένει για τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.