Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν χτες το βράδυ χαρακτήρισε "βρώμικο σχέδιο" την επιχείρηση και είπε πως, "εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό είναι ένα είδος πολιτικού σχεδιασμού που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια". Είπε επίσης ότι "έκαναν ένα βήμα με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και απέτυχαν. Τώρα κάνουν άλλο ένα βήμα και ρίχνουν λάσπη".
Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς, όσο και ο πρωθυπουργός ανέφεραν χτες ότι οι έρευνες περί διαφθοράς θα προχωρήσουν μέχρι τέλους. Ωστόσο έχει προκαλέσει ερωτηματικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ταυτόχρονα αυτούς που προχώρησαν στις έρευνες "κράτος εν κράτει" και "συμμορία", η οποία μάλιστα, όπως είπε ο Ερντογάν, "θα αποκαλυφθεί και θα αντιμετωπιστεί".
Ήδη έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους 11 διοικητές στην ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, 18 διοικητές στην ασφάλεια Άγκυρας και 4 διοικητές στην ασφάλεια Σμύρνης.
Παρεμποδίστηκε η έρευνα;
Ίσως για το λόγο αυτό, ο σημερινός τουρκικός Τύπος είναι γεμάτος από πολλά στοιχεία που, όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ, διαθέτει η εισαγγελία και στρέφονται εναντίον υπουργών. Οι εφημερίδες που δημοσιεύουν σήμερα τα στοιχεία αυτά πρόσκεινται στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, αλλά και στον ευρύτερο αντιπολιτευτικό χώρο.
Η προσκείμενη στον Γκιουλέν εφημερίδα "Ταράφ" γράφει ότι η εισαγγελία διαθέτει, έπειτα από παρακολούθηση, τηλεφωνική συνομιλία του γιου του υπουργού Εσωτερικών με τον πατέρα του στην οποία ο δεύτερος προειδοποιεί τον πρώτο για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται το τηλέφωνό του.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για στοιχεία που ενοχοποιούν τους υπουργούς Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς και υποστηρίζει ότι ο Μπαγίς δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατ. δολάρια τα οποία του παραδόθηκαν μέσα σε κουτιά υποδημάτων.
Η προσκείμενη στον κεμαλιστικό αντιπολιτευτικό χώρο εφημερίδα "Σοζτζού" δημοσιεύει δύο φωτογραφίες του κεντρικού προσώπου της υπόθεσης επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ καθώς εισέρχεται και εξέρχεται από το γραφείο του Μπαγίς στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή από τα γραφεία του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ορτάκιοϊ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, ο Ζαράφ δωροδόκησε τον Μπαγίς με αντάλλαγμα να πάρουν τουρκική ιθαγένεια, αλλά και θεωρήσεις και άδειες παραμονής ευρωπαϊκών χωρών, συγγενικά του πρόσωπα και άλλα άτομα του περιβάλλοντός του.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν (DHA) μετέδωσε σήμερα την πληροφορία ότι χτες το βράδυ η εισαγγελία έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτηση για την άρση της ασυλίας τεσσάρων υπουργών, δηλαδή των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Απεπέμφθη και αντικαταστάθηκε και ο διοικητής της ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης
Η αποπομπή και του διοικητή της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Τσαπκίν ήταν το νέο βήμα της τουρκικής κυβέρνησης, μετά την αποπομπή πλήθους διοικητών υπηρεσιών στις ασφάλειας της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.
Εκτός από τον Τσαπκίν, η κυβέρνηση έχει αντικαταστήσει 43 διοικητές σε αστυνομικές υπηρεσίας τις τελευταίες δύο ημέρες κι από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση διαφθοράς για την οποία διεξάγεται έρευνα.
Πηγή ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.