Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Δεβλέτογλου στους FT: Η αντίσταση της Ελλάδας στην τυφλή λιτότητα είναι αυτονόητη


Με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, ο επίτιμος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Δεβλέτογλου...



ουσιαστικά απαντά σε ένα παλαιότερο editorial της βρετανικής εφημερίδας με τίτλο «Η Ελλάδα αντεπιτίθεται», τονίζοντας ότι η αντίσταση της Ελλάδας στην τυφλή λιτότητα δεν είναι επανάσταση!

«Η Ελλάδα δεν έχει αρχίσει ποτέ ''πόλεμο'' με την τρόικα. Ούτε τώρα, ούτε καμία άλλη φορά στη μεγάλη και πολιτισμένη παρουσία της στην καρδιά της Ευρώπης. Σε απάντηση στην ξαφνική αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα- χωρίς καν να ξεκαθαρίζουν ποια ημέρα θα επιστρέψουν μαζί με την άρνηση τους να δώσουν την δόση του ενός δισ. ευρώ- η Ελλάδα απλά απήχησε τη γνωστή προειδοποίηση του Αϊνστάιν κατά αυτού που θεωρείται γενικώς παράλογο: Η συνεχόμενη επανάληψη του ίδιου (λάθος) πράγματος, περιμένοντας κάθε φορά διαφορετικά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει πως «αυτό ακριβώς είναι η επιτομή της εμμονής της Ευρώπης να επιβάλει τυφλή λιτότητα, μια δαπανηρή στερέωση που έχει πλέον οδηγήσει σε μια σχεδόν μόνιμη ύφεση στην Eυρωζώνη από τις ασφυκτικές συνολικά απαιτήσεις και τη δημιουργία μιας θλιβερής κατάστασης, στην οποία η ύφεση θεωρείται η νέα φυσιολογική κατάσταση για την ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως και να 'χει, είναι μια πρόχειρα μελετημένη πρακτική, η οποία επηρεάζει κυρίως την Ελλάδα, αλλά και άλλους, σαν ένα γλαύκωμα, το οποίο αλλοιώνει καταστροφικά το ξεκάθαρο όραμα του καθενός».

Το άρθρο του καθηγητή Δεβλέτογλου στους Financial Times, κλείνει σημειώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση σοφά αντιστέκεται σε αυτό που ισοδυναμεί με μια ελλιπή ισορροπία που εξακολουθεί να μαστίζει μια ολόκληρη ήπειρο – και που εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν είναι πιθανό να ανεχθούν για πολύ καιρό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.