Τι απάντησε σε όσα του καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας, που τον χαρακτήρισε ως τον "εκλεκτό υποψήφιο" της Μέρκελ...
Εξαγγελίες για οικονομική στήριξη στις χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση και μηνύματα προς του Έλληνες ψηφοφόρους περιλάμβανε μεταξύ άλλων το συνέδριο του SPD ενόψει των ευρωεκλογών.
Αυστηρότεροι κανόνες και έλεγχοι για τις τράπεζες, πάταξη της φορολογικής απάτης, αντιμετώπιση της ανεργίας, καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και λιγότερη γραφειοκρατία –αυτά θα είναι τα βασικά σημεία αναφοράς της προεκλογικής εκστρατείας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Σε κομματικό συνέδριο την Κυριακή στο Βερολίνο το SPD ψήφισε το εκλογικό του πρόγραμμα και εξέλεξε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Επικεφαλής τους τέθηκε με 97% των ψήφων ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
«Η Γερμανία δεν είναι ο αρχιταμίας της Ευρώπης»
Από ό,τι φάνηκε στο συνέδριο, οι Σοσιαλδημοκράτες σκοπεύουν να διεξαγάγουν έναν έντονα φιλοευρωπαϊκό προεκλογικό αγώνα. Κεντρικό του σλόγκαν θα είναι: η Γερμανία έχει ωφεληθεί όσο καμία άλλη χώρα από την ευρωπαϊκή ενοποίηση και για αυτό θα στηρίξει και οικονομικά αυτή την πορεία. Ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε σχετικά:
«Ο εργάτης στη Volkswagen, ο μηχανολόγος στην BASF, η υπάλληλος στη Siemens και ο οδηγός στην εταιρεία μεταφορών επιβιώνουν επειδή λειτουργεί η ΕΕ. Μόνον όταν αυτή λειτουργεί είναι ασφαλείς οι θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Αυτοί είναι οι ψηφοφόροι μας και θα πρέπει να τους εξηγήσουμε γιατί δεν ευσταθούν οι φόβοι ότι είμαστε ο αρχιταμίας της ΕΕ. Τουναντίον, εμείς είμαστε οι κερδισμένοι της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό θα είναι το σύνθημα του επερχόμενου προεκλογικού αγώνα».
Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Γκάμπριελ, η Γερμανία θέλει να επενδύσει στην Ευρώπη επειδή κατά αυτόν τον τρόπο επενδύει στο δικό της μέλλον. Εκτός αυτού υπάρχει και μια «ιστορική δέσμευση». Οι λαοί της Ευρώπης δέχθηκαν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τη Γερμανία ξανά στην ευρωπαϊκή οικογένεια παρά τη γενοκτονία που διαπράχθηκε στο όνομα του γερμανικού λαού. «Στήριξαν και συμμετείχαν στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησής της», είπε ο κ. Γκάμπριελ για να προσθέσει ότι «είναι πια καιρός να δώσουμε και εμείς κάτι πίσω από αυτά που τότε μας έδωσαν άλλοι».
«Σημαντική για την Ελλάδα μια κεντροαριστερή πλειοψηφία»
Εξίσου μαχητική υπέρ της ΕΕ ήταν και η παρέμβαση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλδημοκρατών και προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Μεταξύ άλλων ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Σε αυτό το πλαίσιο καυτηρίασε την πρακτική των τραπεζών να μην παρέχουν δάνεια.
«Δεν είναι δυνατόν να δανείζονται οι τράπεζες από την ΕΚΤ με 0,25% επιτόκιο και να μην επενδύουν κατόπιν στην πραγματική οικονομία. Αυτό αφορά και τράπεζες που έχουν διασωθεί με χρήματα των φορολογούμενων. Και όχι μόνο αυτό. Εν μέρει τζογάρουν ξανά στις επόμενες φούσκες» διεμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle o κ. Σουλτς εξέφρασε την άποψη ότι τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα «έκανε βήματα προς τα εμπρός» και ότι κατέγραψε ένα «αξιοπρόσεχτο» πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Η πορεία αυτή θα πρέπει να στηριχτεί όπως επισήμανε:
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει αρκετές δυνατότητες. Στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξή της. Αν αυτό προϋποθέτει για την Ελλάδα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και άλλους όρους για τα επιτόκια, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για αυτά».
Όπως υποστηρίζει ο κ. Σουλτς, μια τέτοια διαδικασία έχει ανάγκη από στήριξη στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ. Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στους Έλληνες ψηφοφόρους, ο επικεφαλής για τις ευρωεκλογές των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και υποψήφιος για τη θέση του προέδρους της Κομισιόν προβαίνει σε μία επισήμανση:
«Πιστεύω ότι το ζητούμενο για τους Έλληνες σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι η πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί. Αν δηλαδή θα είναι μια πλειοψηφία που θα τους βοηθήσει στην προσπάθεια της οικονομικής αναδιάρθρωσης και δεν θα τους φορτώσει με νέα βάρη». Κεντρικός πόλος αυτής της πλειοψηφίας είναι κατά τον κ. Σουλτς -βέβαια- η σοσιαλδημοκρατία.
«Εκνευρισμός» Τσίπρα
Το ότι ο Μάρτιν Σουλτς αντιπροσωπεύει όντως μια αυτοδύναμη πολιτική οντότητα αμφισβήτησε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ευρωπαϊκής αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας.
Σε συνέντευξη του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA) ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κ. Σουλτς δίνει την εντύπωση να είναι ο «εκλεκτός υποψήφιος» της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Μιλώντας στη Deutsche Welle, ο κ. Σουλτς καταλογίζει στον κ. Τσίπρα λίγο-πολύ έλλειψη ψυχραιμίας.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ο κ. Τσίπρας είναι προφανώς εκνευρισμένος, διαφορετικά δεν θα μου επιτιθόταν. Το καταλαβαίνω. Υπάρχει και η πολιτική της δημοκρατικής αριστεράς, την οποία εκπροσωπώ και η οποία είναι σε θέση πραγματικά να αλλάξει την Ευρώπη».
Πηγή: DW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.