Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Οι Φαραώ δεν πείνασαν ποτέ! Είχα βαλσαμωμένη την… τροφή τους

Τα πάντα είχαν σκεφτεί οι αρχαίοι Αιγύπτιοι όταν έμπαιναν στην διαδικασία να μουμιοποιήσουν κάποιον Φαραώ… Τίποτα δεν άφηναν στην τύχη του, έτσι του είχαν έτοιμη και την βαλσαμωμένη τροφή του για να μην μείνει νηστικός στην αιώνια ζωή του!..
 Στον τάφο του Τουταγχαμόν, για παράδειγμα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 48 ξύλινα κιβώτια γεμάτα με ταριχευμένο βοδινό κρέας και πουλερικά. Αντίθετα όμως με τα φρούτα και τα σιτηρά, που μπορούσαν να διατηρηθούν για καιρό αφού αποξηραίνονταν και τοποθετούνταν στους ξηρούς τάφους, το κρέας απαιτούσε ιδιαίτερη μεταχείριση για να συνοδεύσει επί μακρόν τον νεκρό.
Έπειτα από ελάχιστες ώρες στην υψηλή θερμοκρασία της ερήμου εξάλλου το κρέας χαλούσε και «απαιτούσε συγκεκριμένα βήματα για να διατηρηθεί», ισχυρίζεται ο αρχαιολόγος και χημικός Richard Evershed του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Η λύση; Μουμιοποίηση!
Η ερευνητική ομάδα του Evershed αποφάσισε λοιπόν να ρίξει άπλετο φως στη διαδικασία ταρίχευσης του κρέατος. Γιατί μπορεί να ξέρουμε πια πολλά για το πώς μετατρέπονταν σε μούμιες οι Αιγύπτιοι, ακόμα και τα ζώα τους, με το κρέας όμως που συνόδευε τον νεκρό οι αρχαιολόγοι δεν είχαν ασχοληθεί ιδιαίτερα.
Για να ανακαλύψει λοιπόν τη χημική σύνθεση του βαλσαμωμένου κρέατος, η ομάδα του Evershed ανέλυσε δείγματα επιδέσμων από ταριχευμένα κρέατα που φιλοξενούνται στο Μουσείο του Καΐρου και το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Σε κάποια από τα μουμιοποιημένα κρέατα, όπως μοσχάρι που βρέθηκε σε τάφο που χρονολογείται μεταξύ 1070-945 π.Χ. και ταριχευμένο πόδι κατσίκας από το 1290 π.Χ., το μόνο συντηρητικό που εντοπίστηκε ήταν ένα είδος ζωικού λίπους που είχε επαλειφθεί στις γάζες.
Ταριχευμένα μοσχαρίσια παϊδάκια ωστόσο από ακόμα παλιότερο τάφο σκιαγραφούν μια σαφώς πιο περίπλοκη εικόνα. Εντοπισμένα δίπλα στον φαραώ Αμενχοτέπ Γ', ο οποίος ενταφιάστηκε με τιμές μεταξύ 1386-1349 π.Χ. στην Κοιλάδα των Βασιλιάδων, τα ταριχευμένα παϊδάκια είχαν υποστεί επεξεργασία με ρητίνη που ανήκει σε φυτό του γένους Pistacia. Η συγκεκριμένη ρητίνη ήταν ιδιαιτέρως ακριβή, καθώς εισαγόταν από τη Μεσόγειο και χρησιμοποιούταν από τους ευγενείς ως θυμίαμα, βερνίκι και -κυρίως- ως ενισχυτικό γεύσης στις τροφές. Έχει βέβαια εντοπιστεί και σε διαδικασίες ταρίχευσης ανθρώπων στην Αίγυπτο, αλλά τουλάχιστον 600 χρόνια αργότερα!
Η ανεύρεση ρητίνης στην ταρίχευση κρέατος σε τόσο παλιά εποχή υποδεικνύει ότι οι τεχνικές βαλσαμώματος που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν σαφώς πιο σοφιστικέ απ' ό,τι υπέθεταν μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι.
Παρά τις ιδιαίτερα «σύγχρονες» τεχνικές μουμιοποίησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για την επ' άπειρο διατήρηση ανθρώπων, ζώων και τμημάτων κρέατος, τι γινόταν με τη γεύση των ταριχευμένων βοδινών, πουλερικών και αμνοεριφίων; «Από τις συναντήσεις που είχα με μούμιες», απαντά ο Evershed, «όλες τους μύριζαν αρκετά αηδιαστικά. Πιστεύω ότι θα ήταν κάποιος τελείως απερίσκεπτος αν σκεφτόταν να τα δοκιμάσει»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.