Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, ο υπολογιστής πάνω στον οποίο εργάζεται η NSA, θα της επιτρέψει να σπάζει τους κώδικες πληροφορικής που προστατεύουν τραπεζικά και ιατρικά απόρρητα και πληροφορίες της κυβέρνησης ή του κόσμου των επιχειρήσεων.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις της πληροφορικής, όπως η IBM, επιδιώκουν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν κβαντικούς υπολογιστές που επιτρέπουν την εκμετάλλευση της ισχύος των ατόμων και των μορίων αυξάνοντας έτσι σημαντικά την ταχύτητα και την ασφάλεια των υπολογιστών. Εντούτοις ειδικοί θεωρούν πως δεν είναι πολύ πιθανό η NSA να είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια τέτοια μηχανή χωρίς να το γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα.
«Δεν φαίνεται πολύ πιθανό να βρίσκεται η NSA τόσο μπροστά σε σχέση με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να το ξέρει κανείς», επισήμανε στην εφημερίδα ο Σκοτ Άαρονσον του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).
Η έρευνα αποτελεί τμήμα ενός ερευνητικού προγράμματος ύψους 79,7 εκατ. δολαρίων με την ονομασία «Διείσδυση σε Σκληρούς Στόχους», σημειώνει η εφημερίδα. Η NSA από την πλευρά της δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση που της έγινε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαθέτει η Washington Post η NSA εργάζεται πάνω στο πρόγραμμα αυτό σε ειδικούς χώρους που αποκαλούνται «κλωβοί Φάραντεϊ» και οι οποίοι προστατεύουν από την ηλεκτρομαγνητική «μόλυνση» από το εξωτερικό.
Χάρη στην εν δυνάμει τεράστια ισχύ των κβαντικών υπολογιστών, οι μηχανές αυτές θα μπορούν να αποκρυπτογραφούν οποιονδήποτε κώδικα χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή για να προστατεύονται δραστηριότητες στο Ίντερνετ, είτε από τις τράπεζες είτε από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εδώ και μήνες, οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν έχουν φέρει στο φως το εύρος του αμερικανικού προγράμματος κατασκοπείας, το οποίο είχε στόχο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τους θεσμούς της ΕΕ καθώς και το εσωτερικό σύστημα τηλεδιασκέψεων του ΟΗΕ, και κυρίως το ρόλο της NSA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.