Οι υπηρεσίες «διαδικτυακού ζευγαρώματος» ισχυρίζονται πως γνωρίζουν την μαγική συνταγή εύρεσης του ιδανικού συντρόφου για τον κάθε χρήστη τους. Επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια αν αυτό είναι τελικώς εφικτό...
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθει το 2012 από το Πανεπιστήμιο Northwestern, η ψυχολόγος Ελι Φίνκελ ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει κανένας αλγόριθμος που να μπορεί να προβλέψει επιτυχώς το ιδανικό μας ταίρι. Με αυτό το συμπέρασμα η ψυχολόγος εναντιώθηκε σθεναρά στους ισχυρισμούς των «επιχειρήσεων ζευγαρώματος».
Ερευνητές διαπίστωσαν πως οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες «δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν πως δύο σύντροφοι θα εξελιχθούν μέσα στο χρόνο και πως η δυναμική της έλξης τους θα προάγει μια μακροχρόνια σχέση».
Το ερώτημα που γεννήθηκε στην επιστημονική ομάδα του Κανγκ Ζαο ήταν, μήπως το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι εν λόγω διαδικτυακές ιστοσελίδες δεν έχουν βρει ακόμα την κατάλληλη μαθηματική φόρμουλα.
Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Κανγκ Ζαο από το Πανεπιστήμιο Ιοβα ισχυρίζεται πως ανακάλυψε την μέθοδο που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες ενός επιτυχούς online «ζευγαρώματος».
Η νέα φόρμουλα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού είναι βασισμένη σε τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί από επιτυχημένες διαδικτυακές επιχειρήσεις, όπως η Amazon και Netfix. Βασίζεται στις επιθυμίες του χρήστη και όχι σε προφίλ συμπληρωμένα από τους «κυνηγούς αγάπης» που μπορεί να είναι ανακριβή. «Αυτό που κάναμε στην έρευνά μας ήταν ότι βασιστήκαμε στην δραστηριότητα των χρηστών και όχι σε όσα δηλώνουν στα προσωπικά προφίλ τους», αναφέρει ο Κανγκ Ζαο. Σύμφωνα με τον ερευνητή «η δραστηριότητα αντανακλά στην ελκυστικότητα».
Αυτή η τεχνική είναι γνωστή ως «συνδυαστικό φιλτράρισμα» και χρησιμοποιείται ήδη από διαφημιστικές εταιρείες, ενώ η χρήση της συγκεκριμένης φόρμουλας σε εταιρείες «ζευγαρώματος» είναι υπό συζήτηση.
Η έρευνα θα δημοσιευτεί μέσα στο 2014 στο επιστημονικό περιοδικό IEEE Intelligent Systems Journal. «Αν θα βρεθεί το ιδανικό ταίρι για κάποιον, δεν το γνωρίζω, αλλά αυτό που σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε είναι ένα επιτυχημένο ραντεβού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κάνγκ Ζαο.
Αυξημένο το ενδιαφέρον για το online dating
Σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Pew, το 11% (και 9% των Αμερικανών ενηλίκων) από τους χρήστες του Διαδικτύου δηλώνουν πως έχουν μπει σε σελίδα online dating. Το ποσοστό αυτό αποδεικνύει μια μεγάλη αύξηση μόλις από το 2008, όπου το ποσοστό των Αμερικανών άγγιζε μόλις το 3%. Ακόμη το 66% των χρηστών του Διαδικτύου έχουν βγει ραντεβού με κάποιον που γνώρισαν σε υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, ενώ το 23% των ζευγαριών που γνωρίστηκαν σε ιστοσελίδες «ζευγαρώματος» παντρεύτηκαν ή ξεκίνησαν μια μακροχρόνια σχέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.