Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Κόντρα Ιατρικού Συλλόγου - Άδωνι για τη γρίπη


Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κατά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του όσον αφορά την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης...

Ο κ. Γεωργιάδης νωρίτερα την Δευτέρα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι 2013 ήταν μια χρονιά ύφεσης της γρίπης και τα εμβόλια που παρελήφθησαν ήταν λιγότερα, όπως και σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης ανάφερε πως ο εμβολιασμός δεν βοηθάει, καθώς το εμβόλιο για να δράσει θέλει τρεις με τέσσερις εβδομάδες, ενώ το κύμα της γρίπης αναμένεται να καμφθεί σε δυο με τρείς εβδομάδες.

Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει την τοποθέτηση αυτή του υπουργού ως «άστοχη και επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία».

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας ότι χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, υποστηρίζει με δημόσια δήλωσή του ότι δεν έχει νόημα να κάνει κανείς τώρα εμβόλιο κατά της γρίπης.

Επιπλέον ο ΙΣΑ κάνει λόγο για ακόμη ένα μεγαλύτερο ατόπημα από πλευρά του υπουργού και αναφέρεται στην δήλωση του κ. Γεωργιάδη περί μη αναγκαιότητας πλέον του εμβολιασμού.

«Προηγήθηκε η δημόσια παραδοχή από πλευράς του ότι φέτος παραγγέλθηκαν λιγότερα εμβόλια κατά της γρίπης σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να παρουσιασθούν ελλείψεις. Ενώ παράλληλα δεν αναλήφθηκε από πλευράς υπουργείου καμία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την επερχόμενη επιδημία γρίπης» τονίζει ο ΙΣΑ.

Μάλιστα αναφέρει πως αν ο υπουργός θεωρεί ότι ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού του πληθυσμού αποτελεί «μπίζνα» για κάποιους, οφείλει να τους κατονομάσει και να τους στείλει άμεσα στον Εισαγγελέα. Με ονόματα και στοιχεία.

«Αν δεν το κάνει αυτός, θα το κάνουμε εμείς» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΙΣΑ καλεί τον υπουργό Υγείας για όσο διάστημα κατέχει ακόμη τη θέση αυτή , να μην εκφράζει δημόσια θέσεις που δεν διαθέτουν επιστημονικό υπόβαθρο και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ας φροντίσει έστω και τώρα, αναφέρει ο ΙΣΑ, να εφαρμοστεί επιτέλους και στη χώρα μας μια εθνική πολιτική πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού , για την προστασία του από τις επιδημίες.

«Όσο δεν το πράττει αυτό και κρύβει την ανεπάρκεια του πίσω από επικοινωνιακές ατάκες και δημόσιες εκφράσεις της ευγνωμοσύνης που νιώθει για την Τρόικα και τους δανειστές της χώρας μας , το μόνο που πετυχαίνει είναι να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρωπίνων ζωών που χάνονται εξαιτίας της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας στη χώρα μας».

Ο ΙΣΑ κατά της ανεξέλεγκτης αγοράς φαρμάκων και εμβολίων
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν τάσσεται υπέρ της ανεξέλεγκτης αγοράς φαρμάκων και εμβολίων, αλλά υπέρ του απαραίτητου αριθμού για να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας.

Σημειώνει ότι με τις σημερινές όμως επιδημικές συνθήκες, κρίνεται αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου και εξηγεί:
  • Οι ομάδες Υψηλού Κινδύνου (δηλαδή όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι, χρόνιοι πάσχοντες, καρκινοπαθείς, έγκυοι, μεταμοσχευθέντες και άλλες κατηγορίες ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμενων, των μικρών παιδιών και του υγειονομικού προσωπικού, καθώς και όλων των μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε υποβαθμισμένες υγειονομικές συνθήκες και σε περιβάλλον υψηλής λοιμικότητας) εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας της γρίπης.
  • Οι εμβολιασμένοι πολίτες υψηλού κινδύνου (που έκαναν ήδη ένα εμβόλιο τον Οκτώβριο/Νοέμβριο 2013) μπορούν να εμβολιαστούν ξανά διότι μόνο σε 10 μέρες υπάρχει στον οργανισμό τους εμβολιαστική απάντηση (β ανοσιακή απάντηση).
  • Πλήρως ανεμβολίαστοι πολίτες για την εποχική γρίπη 2013-2014, χρειάζονται 15-20 μέρες για να έχουν εμβολιαστική κάλυψη και σε καμία περίπτωση, διευκρινίζει ο ΙΣΑ, έναν μήνα όπως ισχυρίστηκε ο κ. Γεωργιάδης.

Εμβολιαστικά ακάλυπτο το 70% όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι το τραγικότερο όλων είναι ότι τα εμβόλια εξαντλήθηκαν από το Δεκέμβριο με αποτέλεσμα να μείνει ακάλυπτο εμβολιαστικά περίπου το 70% των πολιτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επίσης επισημαίνετια ότι η δράση του εμβολίου διαρκεί τρεις μήνες και μετά εξασθενεί, όμως εμβολιασμένοι πολίτες, ακόμη και μετά την παρέλευση του 3μήνου, έχουν ένα επίπεδο προστασίας πολύ υψηλότερο, από τους πλήρως ανεμβολίαστους και δεν κινδυνεύουν άμεσα από τις θανατηφόρες επιπλοκές της γρίπης

«Πανικό δεν δημιουργούν στον πληθυσμό οι έγκυρες επιστημονικές απόψεις που εκφράζονται από τον ιατρικό κόσμο της χώρας , που στόχο έχουν την προστασία της υγείας των πολιτών. Αλλά οι άστοχες και ανεύθυνες δηλώσεις που στόχο έχουν την επικοινωνιακή κι όχι την ουσιαστική διαχείριση των ζητημάτων» καταλήγει ο ΙΣΑ.

Γεωργιάδης: Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για τις ελλείψεις εμβολίων που καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τόνισε ότι "δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη, αυτό που χρειάζεται είναι ενημέρωση του κόσμου για το εν εξελίξει φαινόμενο και αντιϊκά τα οποία υπάρχουν".

Όπως είπε, το πρόγραμμα των εμβολίων καταρτίζεται με βάση την προηγούμενη χρονιά και αφού το 2013 ήταν μια χρονιά ύφεσης της γρίπης, τα εμβόλια που παρελήφθησαν ήταν λιγότερα, όπως και σε όλη την Ευρώπη.
Ο υπουργός μίλησε και για αντιεμβολιαστική νοοτροπία των πολιτών, η οποία, όπως είπε, έχει ενισχυθεί από αναφορές διαφόρων επιστημών για παρενέργειες και επικινδυνότητα των εμβολίων.
Επιπλέον, με αφορμή την αύξηση των θανάτων, που έχουν φτάσει τους 62, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Ανάφερε ακόμη πως σήμερα ο εμβολιασμός δεν βοηθάει, καθώς το εμβόλιο για να δράσει θέλει τρεις με τέσσερις εβδομάδες, ενώ το κύμα της γρίπης αναμένεται να καμφθεί σε δυο με τρεις εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.