Με δεδομένο ότι το νέο σχέδιο επίλυσης (που κατά τα φαινόμενα ανακυκλώνει τις προβλέψεις του απορριφθέντος από τους Ελληνοκύπριους Σχεδίου Ανάν) πρόκειται επίσης να κριθεί σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, αναρωτιέται κανείς αν η πραγματική επιδίωξη των “αδημονούντων” είναι η αυθεντική επανένωση, ή ενδεχομένως η επισημοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου μέσα από μια νέα αποτυχία....
Παρά τα επιχειρήματα που παρουσίασε ο Νίκος Αναστασιάδης υπέρ του κοινού ανακοινωθέντος, στη βάση του οποίου θα γίνουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι διαφωνούν κάθετα, θεωρώντας το «εξόφθαλμα αρνητική συμφωνία για την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι, παρά τις δημόσιες εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Αναστασιάδης για την εξασφάλιση των τριών singles (μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα, μια κυριαρχία) και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιμένει στη θέση του για ασάφειες στο κοινό ανακοινωθέν.
Υποστήριξε ότι «έγιναν νέες υποχωρήσεις προς ικανοποίηση της Τουρκίας», ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά «αρκείται σε υπονοούμενα».
Σε ερώτηση, αν το ΔΗΚΟ θα παραμείνει ή όχι στον κυβερνητικό σχηματισμό, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η απόφαση θα ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, τα οποία θα συνέλθουν μόλις καταρτιστούν σε σώμα.
Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης «επιχείρησε να εξωραΐσει το κείμενο της συμφωνίας που συνομολόγησε με τον Έρογλου».
Ωστόσο, πρόσθεσε, καμιά ωραιοποίηση δεν μπορεί να συσκοτίσει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή «η συμφωνία αποτελεί το χειρότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο των τελευταίων σαράντα χρόνων».
Ο γγ των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, χαρακτήρισε «αποτυχημένη την προσπάθεια του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να διασκεδάσει τις ανησυχίες που δίκαια δημιουργήθηκαν από τις ασάφειες και τις αβεβαιότητες που περιέχει το κοινό ανακοινωθέν».
Τα 16 σημεία της διαπραγμάτευσης
Αυτό που θα πρέπει τόσο ο Κύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Τούρκος εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων είναι να μην υποκύψουν σε πιέσεις που θα δεχθούν από τρίτους παράγοντες ώστε να λυθεί το ζήτημα, όπως - όπως...
Είναι γεγονός ότι αυτή τη φορά καταβάλλεται ουσιαστική προσπάθεια, για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο του εξαιρετικά άσχημου σχεδίου Ανάν.
Για επίπονες προσπάθειες έως ότου να καταλήξουν στο Κοινό Ανακοινωθέν έκανε λόγο σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ότι αν συνεχίσει το σημερινό στάτους κβο θα επηρεαστεί δραματικά το μέλλον και των επερχόμενων γενεών επισήμανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφερόμενος στο άλυτο του Κυπριακού.
Τα 16 σημεία που αναφέρονται στο Κοινό Ανακοινωθέν συνόψισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό:
1. Η υπάρχουσα κατάσταση, το στατους κβο δηλαδή, θεωρείται και από τους δύο ηγέτες απαράδεκτη. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, απαράδεχτη κρίνεται η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, η συνεχιζόμενη διαίρεση της πατρίδας μας, η παράνομη αξιοποίηση των Ε/κ περιουσιών, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, ο εποικισμός, η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, η ανάγκη που εξωθεί τους Ελληνοκύπριους να ξεπουλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η αποξένωση του κυπριακού ελληνισμού από το κατεχόμενο μέρος και η εν τη ουσία παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής. (Παράγραφος 1).
2. Προβλέπεται ότι η λύση θα σέβεται τις βασικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και θα διασφαλίζει το κοινό μέλλον του συνόλου των πολιτών σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ε.Ε. (Παράγραφος 1).
3. Οι αρχές και οι αξίες επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (Παράγραφος 4).
4. Το εξίσου σημαντικό, για να μην πω το σημαντικότερο, είναι ότι στην ενωμένη Κύπρο κατοχυρώνονται οι τρεις βασικές αρχές, χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε κράτους μέλους των Η.Ε. Η ενωμένη Κύπρος ως μέλος των Η.Ε. και της Ε.Ε. θα έχει μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ενιαία ιθαγένεια (Παράγραφος 3).
5. Αποκλείονται τα όποια ασφυκτικά ή άλλως πως χρονοδιαγράμματα (Παράγραφος 3).
6. Υιοθετείται η αρχή πως τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα (Παράγραφος 5).
7. Αποκλείεται ρητά η όποια μορφή επιδιαιτησίας και πως μόνο μια συμφωνία που θα βασίζεται στην ελεύθερη βούληση των μερών θα παραπεμφθεί σε δημοψήφισματα (Παράγραφος 6).
8. Ρητά και απερίφραστα απαγορεύεται η ένωση του όλου η μέρους με την όποια χώρα, η όποια μορφή διαίρεσης ή απόσχισης ή και η όποια μονομερής ενέργεια αλλαγής του καθεστώτος (Παράγραφος 4).
9. Διασφαλίζεται η ιεραρχία των νόμων, αφού ρητά αναφέρεται πως ο υπέρτατος νόμος του κράτους είναι το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα που θα δεσμεύει το σύνολο των αρχών της ομοσπονδίας αλλά και των συνιστωσών πολιτειών (Παράγραφος 4).
10. Ρητά καθορίζεται πως αφού συμφωνηθούν οι αρμοδιότητες της Ομόσπονδης Κυβέρνησης, όσες εξουσίες εναπομείνουν, δηλαδή το κατάλοιπο εξουσίας, ανατίθενται από το ομοσπονδιακό Σύνταγμα στις πολιτείες. Οι εξουσίες αυτές αφορούν εσωτερικές αρμοδιότητες, όπως, για παράδειγμα, η παιδεία, το σύστημα υγείας, οι κοινωνικές ασφαλίσεις κ.α. Η αποκέντρωση αυτή συνάδει με την ευρωπαϊκή αρχή της επικουρικότητας, δηλαδή της ανάθεσης περισσοτέρων εξουσιών για θέματα καθημερινότητας των πολιτών στις τοπικές αρχές. Να σημειωθεί ακόμη ότι τούτο συνάδει απόλυτα με ό,τι ισχύει στην συντριπτική πλειοψηφία των ομόσπονδων κρατών. (Παράγραφος 3)
11. Διασφαλίζεται πως οι συνιστώσες πολιτείες δεν έχουν την όποια κυριαρχία ή προϋπάρχον δικαίωμα ανεξάρτητου κράτους όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά την ιδιότητα που αποκτούν σαν συστατικά μέρη (συνιστώσες πολιτείες) της ομοσπονδίας, όπως καθορίζεται από το ομοσπονδιακό Σύνταγμα. Αρκεί να αναφερθεί πως στο κοινό ανακοινωθέν ρητά προνοείται πως οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων και όχι των όποιων κρατικών οντοτήτων. (Παράγραφος 4).
12. Προνοείται ακόμη πως οι όποιες διαφορές μεταξύ Ομόσπονδου Κράτους και συνιστωσών πολιτειών ή/και πολιτειών μεταξύ τους, θα επιλύονται τελεσίδικα από το Ομόσπονδο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως συμβαίνει σε όλα τα Ομόσπονδα Κράτη (Παράγραφος 3).
13. Η αναφορά στον αλληλοσεβασμό και στη διαφύλαξη της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας και ακεραιότητας του κάθε πολίτη του Ομόσπονδου Κράτους δεν αφορά μόνο την Τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά διασφαλίζει και την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Ούτε και εκχωρεί όπως ισχυρίζονται κάποιοι κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά απλώς διασφαλίζει τη συμφωνηθείσα πολιτική ισότητα. (Παράγραφος 1).
14. Καθιερώνεται νέα μεθοδολογία, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η συζήτηση των διάφορων ουσιωδών πτυχών θα γίνεται αλληλένδετα και παράλληλα και, ως εκ τούτου, αποφεύγεται η πρακτική του παρελθόντος να επικεντρώνεται ο όλος διάλογος σε συγκεκριμένη ουσιώδη πτυχή (Παράγραφος 2).
15. Γίνεται αποδεχτή η θέση μας για την ανάγκη υιοθέτησης ουσιωδών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα δώσουν νέα δυναμική στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο, κάτι που απηχεί πλέον και τις απόψεις σημαντικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας. (Παράγραφος 7).
16. Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω πως το Κοινό Ανακοινωθέν δεν αποτελεί τη λύση, αλλά τις βασικές παραμέτρους μέσα από τις οποίες θα αναζητηθεί η τελική λύση και η οποία θα προέλθει από την ελεύθερη βούληση των μερών και θα τεθεί ενώπιον του κυρίαρχου λαού ο οποίος και θα αποφασίσει τελεσίδικα δια δημοψηφισμάτων (Παράγραφοι 2 και 4).
*για το planet-greece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.