Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

«Βόμβα» του Die Linke για επιβολή κεφαλ(α)ι(α)κου φόρου στην Ελλάδα

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
«Φωτιές» ανάβει το αριστερό κόμμα της Γερμανίας Die Linke με την πρότασή του να επιβληθεί εφάπαξ κεφαλαιακός φόρος από τους πλούσιους Έλληνες.
Η πρόταση αυτή του Die Linke, κόμμα που υπενθυμίζεται πως στηρίζει την υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν, στοιχίζεται με...


 αυτήν της Bundesbank και απορρίπτει το σενάριο του τρίτου μνημονίου. Προκαλεί δε πολλά ερωτήματα καθώς δεν αποσαφηνίζει και δεν ορίζει τον «πλούσιο Έλληνα» αφήνοντας περιθώρια ερμηνείας ως την επιβολή νέου φόρου τύπου χαράτσι.

Η πρόταση του Die Linke προκάλεσε ήδη έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με την πρώτη να ισχυρίζεται πως «ο σύμμαχος του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη, ζητά σήμερα την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου για τους Έλληνες» προσθέτοντας πως «αυτοί είναι οι περιθωριακοί σύμμαχοι του κ. Τσίπρα, που καταψήφισαν τη βοήθεια προς την χώρα μας και απέρριψαν την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους».

Σε απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «το γερμανικό κόμμα Die linke υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού καλύτερα από τους Έλληνες υποτακτικούς της κυρίας Μέρκελ. Καταγγέλλει την αφαίμαξη των εργαζομένων για τη σωτηρία των τραπεζών και της ολιγαρχίας και προτείνει να φορολογηθούν οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί Έλληνες».

Όλα άρχισαν όταν, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, με γραπτή ανακοίνωση που υπογράφει η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, πρώτη αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, αποκαλεί τη γερμανική κυβέρνηση συνήγορο των Ελλήνων εκατομμυριούχων και εναντιώνεται στη νέα κίνηση σωτηρίας των τραπεζών και των πλουσίων Ελλήνων.

«Η εξαγγελία από τον Β. Σόιμπλε ενός τρίτου πακέτου βοήθειας είναι ένα ακόμη δώρο δισ. ευρώ προς τους Έλληνες ολιγάρχες και τους πιστωτές της Ελλάδας», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση. «Η γερμανική κυβέρνηση κάνει αγώνα για τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά αρνείται, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να καλέσει στα ταμεία τους έλληνες ολιγάρχες. Έτσι μετατρέπεται σε συνήγορο των εκατομμυριούχων».

Όπως επισημαίνεται μάλιστα η επιβολή του εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου, είναι απαραίτητος όχι μόνο «σε περίπτωση χρεοκοπίας, όπως αναφέρει η Bundesbank, αλλά και για την αποφυγή της χρεοκοπίας, όπως υποστηρίζει και το ΔΝΤ».

Η πρόταση του Die Linke εγείρει πληθώρα ερωτημάτων καθώς η γενικόλογη τοποθέτηση περι κεφαλαιακού φόρου μπορεί να τύχει διαφορετικής ερμηνείας και εφαρμογής από χώρα σε χώρα. Επιπλέον δεν προσδιορίζει τον όρο «πλούσιος» και δεν οριοθετεί τον πλούτο.

Ανοίγει θέμα περουσιολογίου-προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε- και επιβολής φόρου-χαράτσι, χωρίς όμως να θέτει τα επιμέρους κριτήρια, δηλαδή πολίτης με σπίτι και εξοχικό και μικρές αποταμιεύσεις στην τράπεζα αλλά άνεργος μπορεί να θεωρηθεί πλούσιος και να πληρώσει κεφαλαιακό φόρο ή αφορά το μεγάλο κεφάλαιο που όπως όλα δείχνουν ξέρει να παραμένει «άπιαστο».

πηγή

1 σχόλιο:

  1. Κύριε Τσίπρα.
    Το μεγαλύτερο και ασυγχώρητο κακούργημα, μπολσεβίκικου τύπου, ήταν η παράνομη, πρόστυχη και ανήθικη συμπεριφορά του ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’!!!
    Τι μεγαλύτερη ΠΡΟΔΟΣΙΑ για σένα και όσους την εμπνεύστηκαν και όσοι άλλοι παρασύρθηκαν, βρε άθλιε πολιτικέ τυχοδιώκτη, θα μπορούσες να κάνεις, από τα να στραφείς εναντίον του δημοσιονομικού ιστού που κρατά στη ζωή χιλιάδες ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, συνταξιούχους αναπήρους, πρόσωπα που ζούν και υποφέρουν σήμερα από τα ‘’προσωπικά σου ‘’ κακουργήματα.
    Ζήτησες, απαίτησες, εμπόδισες την πληρωμή στο Ελληνικό δημόσιο , όλων εκείνων των υποχρεώσεων που έχουμε σαν πολίτες, ΜΟΝΟΝ και ΜΟΝΟ ΒΡΕ ΑΘΛΙΕ ΑΘΕΕ, τη καταστροφή και την αποτυχία των αγώνων που κάποιοι άλλοι ΕΛΛΗΝΕΣ έδιναν κάθε μέρα για τη σωτηρία της πατρίδα μας, για το αύριο των παιδιών μας.
    Ήθελες αίμα άθλιε μπολσεβίκε και πτώματα. Ήθελες πτώματα για να ‘’φωτογραφιζόσαστε’’ σας ελεεινές πολιτικές πόρνες εσύ και η πολιτική και όχι μόνο συμμορία σου. ΄Ηθελες ΑΙΜΑ, βρωμερό κατάλοιπο, μιας παγκόσμιας ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ και ΤΡΟΜΟΥ, που σκορπίσατε ένα αιώνα σε όλο τον πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.