«Παράνομο» χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι συνεδρίασαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επιβάλλοντας παράλληλα κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων Ρώσων και Ουκρανών, νυν και πρώην αξιωματούχων, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή του...
Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. καταδικάζουν τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία, τονίζοντας ότι αποτελεί «σαφή παραβίαση του ουκρανικού συντάγματος».
«Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει ούτε το παράνομο δημοψήφισμα ούτε το αποτέλεσμά του», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη υπό συνθήκες εκφοβισμού των πολιτών και των δημοσιογράφων και με την παρουσία ένοπλων στρατιωτών.
Επισημαίνουν, επίσης, ότι παρεμποδίζεται η πρόσβαση των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ στην Κριμαία, οι οποίοι προσκλήθηκαν από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. «Η Ε.Ε. αποδοκιμάζει τις περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες παραβιάζουν σαφώς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αναφέρεται στα συμπεράσματα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. υπενθυμίζουν ότι στις 6 Μαρτίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ένωσης κάλεσαν την Ουκρανία και τη Ρωσία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Όπως σημειώνουν, το Συμβούλιο αποφάσισε, «ελλείψει αποτελέσματος», να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων στην Ουκρανία και στη Ρωσία που θεωρούνται υπεύθυνα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και των οποίων οι ενέργειες υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών.
«Ανοικτή η πόρτα του διαλόγου»
Επισημαίνεται εξάλλου ότι η Ε.Ε. παραμένει πρόθυμη να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών καλούν τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και να αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία, να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να εξευρεθεί ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Περαιτέρω αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Ρωσίας θα έχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες στις σχέσεις της με την Ε.Ε.», σημειώνεται στα συμπεράσματα και η Μόσχα καλείται να επιστρέψει στη χάραξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ε.Ε., αντί της περαιτέρω διπλωματικής και οικονομικής απομόνωσής της.
Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι στις 21 Μαρτίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα υπογραφεί το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της Ε.Ε. με την Ουκρανία.
«Τα βήματα αυτά θα επιβεβαιώσουν την ελεύθερη και κυρίαρχη απόφαση της Ουκρανίας να συνεχίσει την πολιτική σύνδεση και την οικονομική ολοκλήρωσή της με την Ε.Ε.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.