Ησυχία δεν βρίσκουν οι κτηνοτρόφοι της Θράκης βλέποντας τον ιό της ευλογιάς να παραμένει ανυποχώρητος μετά και τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα εκδήλωσής του, που ήρθαν να αυξήσουν τη λίστα...
των ζώων που σφαγιάστηκαν και να επιτείνει τον οικονομικό μαρασμό των κτηνοτρόφων.
Κάθε νέο κρούσμα φέρνει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις ευθύνες στην εξάπλωση της νόσου, τις τρομακτικές συνέπειες αυτής αλλά και το ιδιαίτερα αβέβαιο και ρευστό μέλλον των κτηνοτρόφων.
«Μετά από 45 ημέρες ύφεσης ο ιός επέστρεψε στην Ξάνθη», σημειώνει ο κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς, εξηγώντας πως «εδώ και 6 μήνες οι τοπικοί έμποροι του νομού μας έχουν εκμεταλλευτεί στο ακέραιο. Παίρνουν τα αμνοερίφια μας με 3,6 ευρώ, που είναι η κατώτερη τιμή, και εάν μπορούσαν να τα αγοράσουν και πιο χαμηλά θα το έκαναν και αυτό».
Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα προστασίας από πλευράς της Πολιτείας και δη των τοπικών Αρχών, ο κ. Λουκμακιάς αναφέρει πως «όσον αναφορά τα μέτρα προστασίας ασφαλώς και δεν υπήρχαν και συνεχίζουμε να το καταγγέλλουμε. Εδώ και 15 ημέρες παρουσιάστηκε κρούσμα στην Κομοτηνή και η τάφρος στο Πόρτο Λάγος δεν υπάρχει. Αυτοί μας είπαν ότι δεν παίζει μεγάλο ρόλο η τάφρος και άντε να το δεχθούμε και αυτό. Εκτιμώ ότι θα έπρεπε οι υπηρεσίες με όλα τα μέσα να βρίσκονται σε όλες τις μονάδες και να βοηθούν τους κτηνοτρόφους. Φανταστείτε ότι η κτηνιατρική υπηρεσία δεν είχε ούτε 5 λίτρα πετρέλαιο για να πάει να ελέγξει εάν υπάρχει κρούσμα ή όχι. Στην αρχή ακόμη και οι ίδιοι οι κτηνίατροι έβαλαν λεφτά για τα καύσιμα των οχημάτων, ενώ ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων στην Καβάλα έδωσε 100 ευρώ για να βάλει πετρέλαιο στην υπηρεσία για να βγει να κάνει έλεγχο. Όλα αυτά συντελούν στο σκηνικό της καταστροφής».
«Δεχόμαστε πόλεμο»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Ξάνθης τα αμνοερίφια Ξάνθης και Ροδόπης είναι τα ποιοτικότερα σε όλη τη χώρα με την περιοχή να βάλλεται.
«Πριν από τρία χρόνια οι εξαγωγές προς την Τουρκία μας κράτησαν όρθιους, φύγανε όλα τα ζώα μας και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Σταμάτησαν τώρα με το σκεπτικό ότι δεν φτάνουν για την ελληνική αγορά τα αμνοερίφια», επισημαίνει ο κ. Λουκμακιάς τονίζοντας πως «έχει γίνει μια έκθεση στις Βρυξέλλες για το πιο ποιοτικό αμνοερίφιο της χώρας και αυτό το έχουν οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης και καταλαβαίνετε ότι δεχόμαστε πόλεμο από τους υπόλοιπους νομούς. Θα έπρεπε η τοπική κοινωνία και μάλιστα οι πολιτικοί να μας προστατεύσουν».
«Μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό»
«Αν κάθε 30 και 40 μέρες εμφανίζεται και ένα κρούσμα θα πρέπει προφανώς εμείς οι κτηνοτρόφοι να μάθουμε να ζούμε με τον ιό της ευλογιάς. Δεν υπάρχει κτηνοτρόφος που να μην πέρασε από την καρδιολογική του Νοσοκομείου Ξάνθης, πέρασαν όλοι από εκεί. Η ψυχολογική πίεση είναι τεράστια. Το μέλλον είναι απρόβλεπτο για εμάς τους κτηνοτρόφους εδώ στην Ξάνθη. Δεχόμαστε πόλεμο είτε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και δεν ξέρω μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό» προσθέτει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.