Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Στην τελική ευθεία για το... Πριγκιπάτο του Ελληνικού


Η εταιρεία συμμετοχών Lamda Development, συμφερόντων του ομίλου Λάτση, που πρωταγωνιστεί χρόνια στη διαχείριση και ανάπτυξη ακινήτων, είναι η μόνη που διεκδίκησε δυναμικά το Ελληνικό, καθώς κατέθεσε δεσμευτική οικονομική προσφορά την περασμένη Πέμπτη, οπότε εξέπνευσε η.....

 προθεσμία που είχε ορίσει το ΤΑΙΠΕΔ για τον διεθνή διαγωνισμό.


Η προσφορά της LAMDA Development S.A. υποστηρίζεται από το Global Investment Group, που απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από τoν κινέζικο όμιλο Fosun Group, καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια.


Η Αl Maabar είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate μεικτής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής. Είναι θυγατρική εταιρεία της Mubadala Develop-ment, η οποία είναι sovereign fund του Αbu Dhabi.




Αυτή θα είναι η μορφή που θα πάρει ο χώρος του παλιού αεροδρομίου και του παραλιακού μετώπου εφόσον εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η οικονομική πρόταση της Lamda Development.

Η Fosun Group, η οποία δημιουργήθηκε το 1992 και έχει έδρα τη Σαγκάη, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Kίνας και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Δραστηριοποιείται στους τομείς της βιομηχανίας, των επενδύσεων, της διαχείρισης περιουσίας και των ασφαλειών.


Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ σε επόμενη συνεδρίασή του θα αποφασίσει για την εγκυρότητα της τεχνικής προσφοράς και την πληρότητα των δικαιολογητικών, μετά από εισήγηση των συμβούλων του, ώστε να προχωρήσει στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς. Η διαδικασία της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 2 εβδομάδες.




Ο επιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης φέρεται να έχει προσεγγίσει τον σερ Νόρμαν Φόστερ ώστε η εταιρεία του να αναλάβει τη μεγαλύτερη ανάπλαση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του Ελληνικού είχαν εκφράσει με μη δεσμευτικές προσφορές τρεις εταιρείες, από το Κατάρ, το Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία. Μία μέρα πριν λήξει η προθεσμία υποβολής προσφορών, η ισραηλινή Elbit δήλωσε σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ότι αποχωρεί, η βρετανική London & Regional Properties ζητούσε από το ΤΑΙΠΕΔ τετράμηνη παράταση και η εταιρεία του Κατάρ είχε δηλώσει από τις αρχές Δεκεμβρίου ότι δεν θα προχωρήσει στη διεκδίκηση του Ελληνικού.


Παίζει μόνη τηςΕτσι, η Lamda Develop-ment δεν θα έχει άλλον αντίπαλο και εφόσον η προσφορά της κριθεί έγκυρη, τότε θα προχωρήσει στο σχέδιο ανάπτυξης που θα αναλάβει ο αρχιτέκτονας σερ Νόρμαν Φόστερ. Μολονότι η προσφορά είναι μία, το ΤΑΙΠΕΔ θα κρίνει αν η καταβολή του τιμήματος είναι ικανοποιητική και αν η δέσμευση της Lamda Development για επενδύσεις είναι στο πλαίσιο που αναμένει το ελληνικό Δημόσιο.





Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ο πλειοδότης θα πρέπει να πραγματοποιήσει επενδύσεις περί τα 5 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας, ενώ το τίμημα προβλέπεται να μην ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Φιλοδοξία του ελληνικού δημοσίου είναι η δημιουργία περί των 35.000 θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα το σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου θα πρέπει να διασφαλίζει την ισορροπημένη και περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.


Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπλαση του ακινήτου ως μια περιοχή-ορόσημο μεικτών χρήσεων, με εθνική σημασία και διεθνή προβολή, και ενός μητροπολιτικού πόλου διεθνούς ακτινοβολίας, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας τόσο ως τουριστικού προορισμού όσο και ως επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το ακίνητο θα παραμείνει ενσωματωμένο στο υφιστάμενο αστικό σύμπλεγμα υποδομών της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. Επιπλέον, θα επιχειρηθεί η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και η παροχή κοινωνικών ωφελειών μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και της λειτουργίας της ανάπλασης του Ακινήτου.



Το δημαρχείο του Λονδίνου το εμβληματικό «Γκέρκιν» στη βρετανική πρωτεύουσα

Νέα δεδομέναΗ εν λόγω αξιοποίηση θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την Αθήνα ως πόλη προορισμού και, συγχρόνως, να προσφέρει στους κατοίκους/επισκέπτες μία νέα ποικιλία εμπειριών, τονώνοντας παράλληλα την οικονομική δραστηριότητα, λένε από το ΤΑΙΠΕΔ. Τα ανωτέρω αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσω των κατάλληλων αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών επεμβάσεων, οι οποίες θα καταστήσουν το ακίνητο μοναδική πρόταση, συνδυάζοντας την εγγύτητά του στο κέντρο της Αθήνας, την παραλιακή ζώνη και το μεσογειακό κλίμα.


Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το Ελληνικό παραχωρείται για 99 έτη. Εκτός από το τίμημα που θα δώσει ο αγοραστής για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, το Δημόσιο θα συμμετέχει κατά 30% στην κερδοφορία του πλειοδότη, εφόσον επιτευχθεί ένα μίνιμουμ όριο κερδοφορίας που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.



Ο ουρανοξύστης 40 ορόφων, που χτίστηκε το 2004, έλαβε το βραβείο Stirling για το μοναδικό του design και θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.




Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ελληνικό δημόσιο έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει άδεια στο μέλλον, για τη λειτουργία καζίνο, σε συνεργασία με τον νικητή του διαγωνισμού, γεγονός που λέγεται ότι ήταν ένα από τα αιτήματα των υποψήφιων επενδυτών.


Η Ελληνικό Α.Ε.
Το Ελληνικό είναι 6.205 στρέμματα, δηλαδή περί τις δύο φορές το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου. Είναι η έκταση του παλαιού αεροδρομίου και του παραθαλάσσιου μετώπου του Αγίου Κοσμά, μήκους 3,5 χλμ.





Τα έργα του σερ Νόρμαν Φόστερ σε όλο τον κόσμο προκαλούν δέος και αποτελούν τουριστικές ατραξιόν. Μεταξύ αυτών η ανακαινισμένη γερμανική Βουλή (το περίφημο Ράιχσταγκ)
Ο πλειοδότης του διαγωνισμού οφείλει να υλοποιήσει τις επενδύσεις που θα δεσμευτεί ότι θα κάνει, μέσα στα πρώτα 15 χρόνια, από το σύνολο των 99 ετών που παραχωρείται. Εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 35.000 θέσεις εργασίας, σταδιακά, έως το 2025.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, θα δημιουργηθούν περί τις 30.000 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, ενώ το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά περίπου 1,2% από την Ελληνικό Α.Ε.


ΣΕΡ ΝΟΡΜΑΝ ΦΟΣΤΕΡ

Ο ιππότης της αρχιτεκτονικής που θα μεταμορφώσει το παραλιακό μέτωπο



Αν εγκριθεί η προσφορά της Lamda Development, στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη, φιλική, «πράσινη» πόλη, με την υπογραφή του παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα, σερ Νόρμαν Φόστερ, τον οποίον σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσεγγίσει ο επιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης για να αναλάβει με το αρχιτεκτονικό του γραφείο Foster + Partners τη μεγαλύτερη ανάπλαση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Την είδηση ότι ο, μεταξύ άλλων, ιππότης της βρετανικής αυτοκρατορίας και βαρόνος, ενδέχεται να εμπλακεί στον σχεδιασμό της «νέας πόλης» υποδέχθηκαν με δέος οι αρχιτέκτονες και ειδικοί του real estate.


Και όπως λένε στο «Εθνος της Κυριακής» συνάδελφοι του Φόστερ, «για να επιλεγεί ο συγκεκριμένος αλλά και να αποδεχθεί να έρθει στην Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι, εκτός από το ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης της έκτασης, θα σχεδιάσει ένα κτίριο που θα γίνει τοπόσημο. Θα γίνει το νέο σύμβολο της Αθήνας, ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα που θα αποτελέσει τη ''σφραγίδα'' του Νόρμαν Φόστερ». Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Αθήνα αλλάζει επίπεδο καθώς σε πολύ μικρή απόσταση δύο κορυφαίοι αρχιτέκτονες, ο Νόρμαν Φόστερ στο Ελληνικό και ο Ρέντσο Πιάνο στο Φάληρο (που σχεδίασε το πολιτιστικό πάρκο το οποίο χορηγεί το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) θα μεταμορφώσουν το παραλιακό μέτωπο δημιουργώντας μια «νέα πρωτεύουσα» παγκόσμιας εμβέλειας.


ΔιακρίσειςΟ Νόρμαν Φόστερ είναι από τους πλέον βραβευμένους αρχιτέκτονες. Εχει περισσότερες από 580 διακρίσεις, έχει κερδίσει πάνω από 100 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Επίσης είναι «νομπελίστας» της αρχιτεκτονικής καθώς έχει λάβει το βραβείο Pritzker Architecture Prize Laureate το 1999. Η ανακαίνιση της γερμανικής Βουλής, του περίφημου Ράιχσταγκ, φέρει την υπογραφή του, το ίδιο και δύο ποδοσφαιρικά «μνημεία», το νέο Καμπ Νου της Μπαρτσελόνα και το Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο.


Στα πολύ γνωστά έργα του συγκαταλέγονται το Μετρό του Μπιλμπάο, το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Κουβέιτ, το New Globe Theater στη Νέα Υόρκη, ο πύργος που στεγάζει τα κεντρικά της Commerzbank στη Φρανκφούρτη, ο πύργος Hearst στη Νέα Υόρκη, το Museum of Fine Arts στη Βοστόνη, η Γέφυρα της Χιλιετίας στο Λονδίνο και το δημαρχείο της πόλης, το νέο World Trade Center στη Νέα Υόρκη, το Παλάτι της Ειρήνης στο Καζακστάν και ο σιδηροδρομικός σταθμός της Φλωρεντίας. Ωστόσο, το διασημότερο έργο της Foster + Partners είναι το περίφημο «Γκέρκιν», στο Λονδίνο.


Ο 78χρονος αρχιτέκτονας γεννήθηκε στο Στόκπορτ. Το 1961 απολύθηκε από την Αεροπορία και παρακολούθησε την πανεπιστημιακή σχολή αρχιτεκτονικής του Μάντσεστερ. Αργότερα κέρδισε το Henry Fellowship της αρχιτεκτονικής σχολής του Γέιλ. Το 1967 ίδρυσε τη Foster Associates, με συνεταίρο την πρώτη του σύζυγο Γουέντι Τσίζμαν. Το γραφείο μετεξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Ισως έχει σημασία για την Ελλάδα, ότι σχεδιάζει κτίρια που λαμβάνουν υπόψη την οικολογική κρίση και την επιβίωση των ανθρώπων, ενώ το βασικό του μότο είναι: «Η αλλαγή είναι η μοναδική σταθερά».


ρεπορτάζ: Ελένη Κομίνη - Βασίλης Σ. Κανέλλης/ Έθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.