Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κριμαία: Μαζική εισβολή του Ρωσικού Στρατού

- Εντολή Πούτιν για εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία
- Απειλεί με αντίποινα ο Ομπάμα
- Ανακαλεί τον πρέσβη στις ΗΠΑ η Μόσχα
- Έξω φρενών ο Ομπάμα με την CIA

Κόκκινος συναγερμός στη Κριμαία....



Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και το πήρε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και "της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος".

"Υποβάλλω μια πρόταση για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.]

Ελάχιστα λεπτά νωρίτερα η Ρωσία είχε ουσιαστικά διακόψει κάθε επικοινωνία με το Κίεβο.

Αρνήθηκε να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία υπό την αιγίδα μιας συμφωνίας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ντεσίτσια.

Είχε προηγηθεί η ολονύκτια ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων σε διάφορους καίριους στόχους και κυβερνητικά κτήρια της χώρας, ακόμη και στη Βουλή της αυτόνομης περιοχής:



Έκτακτη σύσκεψη των υπηρεσιών ασφάλειας στην Ουκρανία

Ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας από τον Τουρτσίνοφ έγινε μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να ζητήσει την έγκριση της Άνω Βουλής της Ρωσίας για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.



Έξω φρενών ο Ομπάμα με την CIA

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, ο αμερικανός Πρόεδρος φέρεται εξοργισμένος με την CIA. Οι επικεφαλής της κατασκοπίας των διαβεβαίωναν μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν επίκειται καμία εισβολή από τους Ρώσους! Κι όμως, η εισβολή έγινα.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, από τη μεριά του, δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πληροφορίες για μετακινήσεις δυνάμεων από τη ρωσική ομοσπονδία στην Ουκρανία". "Οι ΗΠΑ θα είναι αλληλέγγυες με τη διεθνή κοινότητα για να υπογραμμίσουν ότι θα υπάρξει κόστος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία", τόνισε προειδοποιώντας τη Μόσχα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ίσως δεν λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της G8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Διεθνής ανησυχία

Στον ΟΗΕ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο τέλος συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επειγόντως να σταλεί "διεθνής αποστολή διαμεσολάβησης, ανεξάρτητη και αξιόπιστη" στην Κριμαία για να "αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης" στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, από την πλευρά του, απάντησε ότι η Μόσχα έχει "ως αρχή να μην δέχεται τις επιβεβλημένες διαμεσολαβήσεις", προσθέτοντας ωστόσο ότι αν οι περιφερειακές αρχές στην Κριμαία συμφωνούν, τότε ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κώλυμα.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης που υπογράφηκε το 1994, με αντάλλαγμα το Κίεβο να αποποιηθεί τα πυρηνικά όπλα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης της οποίας ήταν μέλος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας έκανε έκκληση να σταματήσουν όλες οι "προκλητικές ενέργειες" των ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία.
"Καλούμε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας" τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου. "Κάθε απόφαση που θα ληφθεί στο άμεσο μέλλον, μεταξύ αυτών και εκείνες στρατιωτικής φύσης, υπάρχει κίνδυνος να επιφέρουν ανεπανόρθωτες συνέπειες στην παγκόσμια τάξη", προειδοποίησε η Βαρσοβία.

Δείτε live όλες τις εξελίξεις:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.