Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Απίστευτο: Υπάρχει λήμμα στην ελληνική έκδοση της Wikipedia για τους «αιώνιους φοιτητές»!

Τι ερμηνεία δίνουν και ποια είναι η... εξέλιξη του όρου

Παρά το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της Wikipedia είναι απολύτως ελεύθερος, λίγοι θα περίμεναν ότι θα υπήρχε και λήμμα ξεχωριστό για τον όρο αυτόν....



Βέβαια ο όρος υπάρχει στην ελληνική έκδοσή της τη Βικιπαίδεια, ωστόσο, ακόμη κι έτσι είναι εντυπωσιακό.

«Αιώνιος φοιτητής αποκαλείται ο πανεπιστημιακός φοιτητής που έχει υπερβεί σημαντικά το προβλεπόμενο χρονικό όριο φοίτησης του τμήματος ή της σχολής του» αναφέρει το λήμμα και συνεχίζει «Ο όρος αυτός είναι συνήθως μειωτικού χαρακτήρα».

Στη συνέχεια του κειμένου τονίζεται ότι παρά το γεγονός ότι ο όρος συναντάται (;) σε ολόκληρο τον κόσμο, χρησιμοποιείται κυρίως για «φοιτητές του ελληνικού συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης».
Και συνεχίζει ο αρθρογράφος:

«Οι σχετικοί νόμοι καθορίζουν ανώτατο όριο φοίτησης, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί από τα ιδρύματα. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε εγγράφεται σε ένα τμήμα ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, μπορεί να παραμείνει φοιτητής σε αυτό για αόριστο χρονικό διάστημα («αιωνίως»).

Τα αίτια για αυτό το διαδεδομένο φαινόμενο είναι ποικίλα: απροθυμία συνέχισης των σπουδών, οικονομικές δυσκολίες, οικογενειακές υποχρεώσεις, παράλληλη πλήρης απασχόληση, αδυναμία των φοιτητών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μαθημάτων κτλ. Οι αιώνιοι φοιτητές δεν απολαμβάνουν ίσα φοιτητικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους: δεν δικαιούνται Δελτίο Ειδικού Εισιτηρίου, δωρεάν συγγράμματα ή άλλα πλεονεκτήματα.

Ο πιο πρόσφατος νόμος για το θέμα είναι αυτός της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή του 2004. Ο νόμος είναι ο 3549/2007. Μεταξύ άλλων προβλέπει ανώτατο όριο φοίτησης τα 2ν+1 έτη (ν ο κανονικός χρόνος αποφοίτησης του εκάστοτε τμήματος). Το σχέδιο αυτού του νόμου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας, με καταλήψεις και συνεχείς διαδηλώσεις. Περισσότερες από πεντακόσιες γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων πήραν σχετικές αποφάσεις και προχώρησαν σε πολύμηνες κινητοποιήσεις».

Μπορεί όπως τονίζει πάντα η Wikipedia η αντικειμενικότητα του άρθρου να αμφισβητείται, ωστόσο, εκείνο που είναι μάλλον αναμφισβήτητο είναι πως ο αρθρογράφος είναι Ελληνας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.