Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Έσπειραν Ριζούπολη, θέρισαν... Τούμπα [ΒΙΝΤΕΟ]

"Κατηγορώ" στους κάφρους της Τούμπας από τους μετρ της καφρίλας

Ο Ολυμπιακός διαμαρτύρεται (και δικαίως) για τα αίσχη που διαδραματίστηκαν στην Τούμπα. Μόνο που ξεχνάει τα δικά του αίσχη, για οποία ποτέ δεν παραδέχτηκε τις ευθύνες του. Από την Ριζούπολη του 2003, μέχρι το ξύλο στον Σισέ αλλά και την επίθεση με καρότα, φωτοβολίδες, μπουκάλια και δυναμίτες στους παίχτες του Παναθηναϊκού, στο πρόσφατο ντέρμπι στο Καραϊσκάκης...




Το γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες από τα επεισόδια της Τούμπας στον ημιτελικό του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για κόλαση και εκφοβιστική ατμόσφαιρα. Δείτε πως παρουσιάστηκαν στο εξωτερικό οι θλιβερές εικόνες από το ντέρμπι στην Τούμπα.

Οι θλιβερές εικόνες από τα επεισόδια του ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στην Τούμπα έκαναν το γύρο του διαδικτύου, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν εκτενή αναφορά στα... ψάρια που τοποθετήθηκαν στον πάγκο των "ερυθρολέυκων" καθώς και στις συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς, παίκτες και αστυνομικούς.
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) κάνει εκτενή αναφορά στα γεγονότα της Τούμπας τονίζοντας στο κείμενό του που τιτλοφορείται "Ο Ολυμπιακός είναι έξαλλος με τα γεγονότα στον επαναληπτικό κυπέλλου": "Ο αγώνας ξεκίνησε με πάνω από μία ώρα καθυστέρηση γιατί οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έβαλαν φωτιά στον πάγκο των πρωταθλητών Ελλάδας".

  Το Yahoo αναφέρει: "Το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός καθυστέρησε να αρχίσει 75 λεπτά εξαιτίας του γιγαντιαίου σύννεφο καπνού από φωτοβολίδες αλλά και ψαριών που πετάχτηκαν στον πάγκο των φιλοξενούμενων. Δεν κάνουμε πλάκα [...] Το δεύτερο ημίχρονο σημαδεύτηκε από αψιμαχίες μεταξύ των παικτών, ενώ τελείωσε με 15 λεπτά καθυστέρηση".
Από την πλευρά του το USA Today επισημαίνει πως οι οπαδοί που βρέθηκαν στις εξέδρες της Τούμπας έβαλαν φωτιά στα πάντα!

  Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αγγλική METRO η οποία αναφέρει: "Καλώς ήρθατε στην κόλαση! Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δημιουργούν εκφοβιστική ατμόσφαιρα για τον Ολυμπιακό. Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στο ελληνικό ποδόσφαιρο".
Η είδηση έφτασε μέχρι και στην Αυστραλία, με το Businees Insider να σχολιάζει: "Αυτό είναι από τα πιο τρελά πράγματα που έχουμε δει ποτέ σε επαγγελματικό αγώνα ποδοσφαίρου".

  Το SB Nation ξεκινά ιδιαίτερα γλαφυρά την περιγραφή του, επισημαίνοντας: "Run, Olympiakos. RUN. (τρέξε Ολυμπιακέ τρέξε)", ενώ στο άρθρο τονίζεται: "Ξέρετε τι είναι τρομακτικό; Η φωτιά. Ξέρετε τι είναι πραγματικά τρομακτικό; Δαχτυλίδια φωτιάς. Ξέρετε τι είναι σούπερ-ντούπερ τρομακτικό; Δαχτυλίδια φωτιάς από ανθρώπους που σε μισούν. Ξέρετε πιο είναι το πιο τρομακτικό; Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ! Μπράβο στους παίκτες του Ολυμπιακού που δεν τα έκαναν πάνω τους [...] Τρομακτικό, τσεκ. Κίνδυνος τραυματισμού, τσεκ. Στόχευση αντίπαλης ομάδας, τσεκ. Συγχαρητήρια οπαδοί του ΠΑΟΚ. Είστε αληθινά τρομακτικοί και μην μας πλησιάσετε ποτέ".
Το γερμανικό Spiegel αναφέρει: "Οι ταραχές επισκίασαν το παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη. Οπαδοί του ΠΑΟΚ πέταξαν φωτοβολίδες καίγοντας τον πάγκο του Ολυμπιακό [...] Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή αρνητικά αρκετές φορές στο παρελθόν από τις πράξεις των οπαδών του. Έτσι, μετά από την τιμωρία της UEFA, έπαιξε το καλοκαίρι χωρίς κόσμο στον προκριματικό του Champions League με την Σάλκε".

  Οι εικόνες ντροπής της Τούμπας έφτασαν μέχρι και στη Χιλή, με την Βiobio Chileνα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πετάχτηκαν... αντζούγιες στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Ο νόμος της ζούγκλας

Μετά τη λήξη του πρώτου ματς στο Καραϊσκάκης και τα αίσχη που συνόδευσαν τη νίκη της ομάδας του Ολυμπιακού κατά της αποστολής του ΠΑΟΚ, το σύνολο του αθλητικού τύπου οργίαζε για την βεντέτα που άνοιξαν οι "κόκκινοι" με τον δικέφαλλο του Βορρά. "Η Ριζούπολη θα μοιάζει με κολλέγιο, μπρος σε αυτά που θα πάθετε" ήταν μόνο μία από τις... υποσχέσεις που έδιναν οι "ασπρόμαυροι". Όπερ και εγένετο.





Επεισόδια οπαδών, ψάρια στον πάγκο των «ερυθρόλευκων», καθυστέρηση της έναρξης του αγώνα για περίπου 75 λεπτά, βροχή καπνογόνων και φωτοβολίδων, ρίψεις αντικειμένων μέσα κι έξω από τον αγωνιστικό χώρο, συνεχείς συρράξεις, διακοπές και ξύλο με πρωταγωνιστές παίκτες, παράγοντες και οπαδούς, ήταν οι λυπηρές εικόνες που μετέτρεψαν το ντέρμπι σε ακόμη ένα παιχνίδι-δυσφήμηση για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η εισβολή οπαδών εντός του αγωνιστικού χώρου, το ξύλο κυρίως στη φυσούνα μετά το τέλος του αγώνα, αλλά και η ρατσιστική επίθεση στον Λεάντρο Σαλίνο, ο οποίος δέχθηκε μία μπανάνα από την εξέδρα, συνθέτουν το σκηνικό της ντροπής που στήθηκε στην Τούμπα.



Το φύλλο αγώνα

Τα θλιβερά γεγονότα καταγράφονται λεπτομερώς στο φύλλο αγώνα , που «καίει» τον ΠΑΟΚ, ενώ και η έκθεση της αστυνομίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική.

Η ποινή των δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών από τις τέσσερις συνολικά που μπορούν να του επιβληθούν , θεωρείται δεδομένη για τον «δικέφαλο του Βορρά», που κινδυνεύει ακόμη και με αφαίρεση τριών βαθμών, λόγω της εισβολής οπαδών στον αγωνιστικό χώρο μετά το τέλος του αγώνα και των συμπλοκών που ακολούθησαν με παίκτες και παράγοντες στη φυσούνα.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ - πιθανότατα - θα αγωνιστεί σε άδεια Τούμπα σε τουλάχιστον δύο από τους τρεις αγώνες στην έδρα του στα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκα, ενώ στον βαθμολογικό πίνακα του μίνι- πρωταθλήματος δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό, σε περίπτωση που του αφαιρεθούν βαθμοί από την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος.

Η επεισοδιακή πρόκριση έφερε και αγωνιστικά προβλήματα στον «δικέφαλο του Βορρά» ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό στις 26 Απριλίου. Η ομάδα του Γιώργου Γεωργιάδη θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Κατσουράνη, που αντίκρισε την κόκκινη κάρτα στο επεισόδιο με τον Μανιάτη , με τον οποίο λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια, καθώς και του Νάτχο που αποβλήθηκε στο τέλος με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Απών από τον τελικό θα είναι και ο Αθανασιαδης, ο οποίος συμπλήρωσε κάρτες.

Η Ριζούπολη Νο2

Ο Μαρινάκης είδε τον Ολυμπιακό να γίνεται θύμα σε μία κατάσταση που δημιούργησε ο ίδιος αρκετές φορές στο παρελθόν και ανέφερε ότι το ποδόσφαιρο πήγε 100 χρόνια πίσω.... σε μία αργοπορημένη διαπίστωση αν αναλογιστεί κανείς τα χρόνια που πέρασαν από το 1997.

Ο πρόεδρος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ χαρακτήρισε «ζούγκλα» την ατμόσφαιρα που επικράτησε στην αναμέτρηση και επεσήμανε στους παίκτες ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει από εσάς να είστε καλύτεροι σε συνθήκες ζούγκλας».

Χαρακτήρισε επιτυχημένη τη φετινή χρονιά για τους πρωταθλητές και ζήτησε από όλους «να μείνει εδώ αυτό που συνέβη, γιατί είναι πολύ κακό και για τη χώρα».

Αναλυτικά η ομιλία του Βαγγέλη Μαρινάκη στους παίκτες του Ολυμπιακού: «Για μένα, όλη η χρονιά είναι πετυχημένη. Αυτό που συνέβη απόψε είναι πολύ κακό. Μας πάει 100 χρόνια πίσω. Είμαστε όμως Ολυμπιακός και μας αξίζουν αυτά που έχουμε επιτύχει. Είμαστε ισχυροί και ενωμένοι.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Μπορείτε να ξεκουραστείτε τώρα. Η χρονιά ήταν επιτυχημένη και κανείς δεν μπορεί να περιμένει από εσάς να είστε καλύτεροι σε συνθήκες ζούγκλας. Γιατί αυτό δεν ήταν ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ήταν ζούγκλα. Είστε επαγγελματίες όμως θέλω να πω συγγνώμη για τις ρατσιστικές επιθέσεις που δεχθήκατε. Και αυτό γιατί τα σπορ είναι υπεράνω από αυτά.

Να ξέρετε πως ο Ολυμπιακός είναι ψηλά, πως τίποτα δε μπορεί να μας ακουμπήσει και πως αυτό μπορεί μόνο να μας κάνει πιο δυνατούς. Αυτό επίσης που συνέβη θα πρέπει να μείνει εδώ γιατί είναι πολύ κακό και για την χώρα. Για άλλη μία φορά σας συγχαίρω και εύχομαι να ξεκουραστείτε για να προετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα για την επόμενη σεζόν».

Συνήθως μετά από τέτοια… ντέρμπι, με γεγονότα που δυσφημούν το ποδόσφαιρο, όλοι το παίζουμε μυξοπαρθένες και αρχίζουμε τις ηθικολογίες. Από πότε είναι ευρωπαϊκή και πολιτισμένη η ατμόσφαιρα στα ελληνικά γήπεδα και δεν το πήρα χαμπάρι; Σε παράλληλο σύμπαν ζω; Σε κανέναν δεν αρέσει αυτή η κατάσταση, αλλά υπάρχει εδώ και δεκαετίες στα περισσότερα ελληνικά γήπεδα και διαιωνίζεται.

Δίκαιη πρόκριση

Εκτός από τον Μάνταλο, καλά διαχειρίστηκε το ματς και ο Γεωργιάδης. Έως πολύ καλά. Αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος και δίκαια πέρασε στον τελικό. Ήταν πολύ καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο και με σύστημα… Σάντος στο δεύτερο, πήρε αυτό που ήθελε, χωρίς να απειληθεί, εκτός από την τελευταία φάση, από τον αντίπαλο.

Οι Κλάους, Στοχ και Τζαβέλας ήταν μακράν οι κορυφαίοι των γηπεδούχων. Ο μαραθώνιος… ημιτελικός τελείωσε για τον ΠΑΟΚ με απώλειες, οι οποίες τις περισσότερες φορές σε έναν τελικό δεν παίζουν και πολύ μεγάλη σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.