Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ελπίδα ειρήνης στην Ουκρανία [ΒΙΝΤΕΟ]

Συμφωνία για αποκλιμάκωση της κρίσης ανακοίνωσε ο Λαβρόφ

Όλα τα μέρη που συμμετείχαν στην τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη για την κρίση στην Ουκρανία συμφώνησαν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να αποκλιμακωθεί η ένταση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ...



Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε όλες τις παράνομες ένοπλες ομάδες να αφοπλιστούν και να εγκαταλείψουν τα κτήρια που έχουν καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία, τονίζοντας ότι συμφωνήθηκε να παρασχεθεί αμνηστία σε όλους τους διαδηλωτές.

«Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν, όλα τα παρανόμως καταληφθέντα κτίρια πρέπει να παραδοθούν στους νόμιμους κατόχους τους, όλοι οι δρόμοι, οι πλατείες και οι λοιποί δημόσιοι χώροι στις ουκρανικές πόλεις πρέπει να απελευθερωθούν», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Όσον αφορά στη χορήγηση αμνηστίας απευθύνεται σε αυτούς που θα σεβαστούν τις διατάξεις της συμφωνίας αυτής με εξαίρεση αυτούς που είναι ένοχοι για κακουργήματα δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ακόμη είπε ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς και κάλεσε για μακροχρόνιες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.



Επίσης ο Ρώσος ΥΠΕΞ μετά το τέλος της συνάντησης είπε ότι συμφωνήθηκε η αποχή από κάθε είδους βία και σημείωσε ότι ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Ακόμη ο Λαβρόφ ζήτησε μια πιο αποκεντρωμένη κυβέρνηση στην Ουκρανία, με παροχή ευρύτερων εξουσιών στις ρωσόφωνες περιοχές.

Ξεκαθάρισε δε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία επιθυμία να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία λέγοντας: «Δεν έχουμε κανενός είδους επιθυμία να αποστείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τα θεμελιώδη συμφέροντά μας».

Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε και στην απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία όλων των Ρώσων ανδρών, ηλικίας 16 έως 60 ετών, στην όποία προχώρησε η Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Αεροφλότ.

Ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως διάκριση και εχθρική κίνηση του Κιέβου.

Πράξεις ζητεί ο Κέρι

Το ζητούμενο είναι να μην μείνουμε στις γραπτές διατυπώσεις αλλά να προχωρήσουμε σε πράξεις δήλωσε από τη Γενεύη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναφερόμενος στον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στη Γενεύη μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του Κιέβου για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο ίδιος προειδοποίησε εξάλλου την Ρωσία ότι χρειάζεται να εφαρμόσει άμεσα την συμφωνία που έχει στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία αν θέλει να αποφύγει μια περαιτέρω διεθνή δράση εις βάρος της χώρας του.

«Κατέστησα σαφές σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών (της Ρωσίας Σεργκέι) Λαβρόφ ότι αν δεν μπορέσουμε να δούμε πρόοδο στις άμεσες προσπάθειες για την (...) εφαρμογή των αρχών αυτής της συμφωνίας αυτό το Σαββατοκύριακο, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στην Ρωσία», σημείωσε.

«Η εργασία που επιτελέστηκε σήμερα κατέληξε σε αρχές και κατέληξε σε δεσμεύσεις και σε γραπτές διατυπώσεις. Το σημαντικό είναι αυτές οι διατυπώσεις να γίνουν αμέσως πράξεις (...) Κανένας από εμάς να μην φύγει από εδώ με την αίσθηση ότι έγινε η δουλειά. Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να δούμε να υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Ρωσία θα αποσύρει τους στρατιώτες της που βρίσκονται κατά μήκος της μεθορίου με την Ουκρανία μόλις αποκλιμακωθεί η κατάσταση, συνεχιστεί η συνταγματική διαδικασία που θα οδηγήσει στην εκλογή νέας κυβέρνησης.

Η τετραμερής συνάντηση, μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε περίπου στις 12:00 ώρα Ελλάδας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσα, ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός Τζον Κέρι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συμμετείχαν στη συνάντηση στη Γενεύη και αναμένεται να προβούν σε κοινή ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρονται τα επόμενα στάδια για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.



Πηγή: Reuters, BBC, Ναυτεμπορική, Euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.