Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Οσμή σκανδάλου με θαλασσοδάνεια στην Κύπρο


Οσμή σκανδάλου στην Κύπρο με χαριστικά δάνεια τραπεζών σε πολιτικούς και επιχειρηματίες. Η Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής...

σε χθεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όλων των προσώπων που είχαν εξασφαλίσει δάνεια με χαμηλά επιτόκια, καθώς και των μπόνους των τραπεζικών, υπό το φως αποκαλύψεων για την εμπλοκή τεσσάρων πολιτικών. Στην υπόθεση εμπλέκεται εταιρεία φίλου και στενού συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος έσπευσε να αρνηθεί κάθε σχέση με τη χορήγηση των δανείων.
Η δημοσιοποίηση των ονομάτων θα γίνει με την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας και θα καταγράφονται τα ονόματα των τεσσάρων πολιτικών, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, τον οποίο κατέθεσαν οι τράπεζες, καθώς και οι επιστολές των εν λόγω πολιτικών προς τη Βουλή.
Πρόκειται για τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Πρόδρομο Προδρόμου, τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, Αριστοφάνη Γεωργίου, τον βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών, Νίκο Κουτσού και τον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, Σοφοκλή Χατζηγιάννη.
Στην έκθεση θα περιληφθεί και ο κατάλογος 11.000 φυσικών και νομικών προσώπων, που είχαν μεταφέρει κεφάλαια στο εξωτερικό από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013.
Η Επιτροπή αποφάσισε την συμπερίληψη παραρτημάτων με τις θέσεις των κομμάτων στην τελική έκθεση.
Από την έναρξη της συζήτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Συλλούρης, έθεσε υπ' όψιν των βουλευτών-μελών τις επτά επιστολές από φυσικά και νομικά πρόσωπα για τα οποία γίνονται αναφορές στην έκθεση, μεταξύ των οποίων και οι επιστολές των πολιτικών.
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν υπό το φως του σημερινού, αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο, από την ελληνική εταιρεία Focus του Μιχάλη Ζολώτα, φίλου και συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου, κατέληξαν στα ταμεία του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ δύο εκατομμύρια ευρώ.
Ο βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση, δήλωσε ότι το κόμμα «λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και δεν έχει να κρύψει ο,τιδήποτε».
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο ΔΗΣΥ είχε δεχθεί το 2008 εισφορά 500.000 ευρώ από ομάδα εφοπλιστών από τη Βρετανία και την Ελλάδα για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση φοιτητών στην Κύπρο για τις εκλογές.
Ανέφερε πως μετά τα δημοσιεύματα και τον επίμονο ισχυρισμό ότι η προέλευση του ποσού εκείνου ήταν διαφορετική, ο ΔΗΣΥ έχει ήδη ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία ενημέρωση, προσθέτοντας ότι η συνάντηση έχει οριστεί να γίνει μετά το Πάσχα.
Ο κ. Προδρόμου τόνισε ακόμη πως «αν επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός και διαφανεί ότι η πραγματική πηγή της χρηματοδότησης ήταν η εταιρεία Focus, ο ΔΗΣΥ θα επιστρέψει τα χρήματα, δεδομένου ότι η εταιρεία αυτή έτυχε τεράστιας δανειοδότησης από τη Λαϊκή Τράπεζα χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις και άρα τα χρήματα ανήκουν στους καταθέτες».


Διαψεύδει κάθε σχέση με τα «θαλασσοδάνεια» ο Βγενόπουλος
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Βγενόπουλος, με ανακοίνωσή του, τονίζει πως «η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δώσει ποτέ χρήματα σε πολιτικούς, ούτε έχω κάνει χατίρια σε πολιτικούς και σε προστατευόμενους απ' αυτούς επιχειρηματίες, παρ' ότι μου είχε ζητηθεί επανειλημμένα».
«Αυτή είναι και η αιτία που με συκοφαντούν ανελέητα, αλλά και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην μιλήσω. Πλησιάζει, όμως, η στιγμή που θα αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή της οικονομίας της Κύπρου», υποστηρίζει στην δήλωση του ο κ. Βγενόπουλος.
Στην ίδια δήλωση μιλά και για «θετικό γεγονός», που είναι ότι «υπό το βάρος της κοινής λογικής αρχίζει επιτέλους και η διερεύνηση των ευθυνών των Διοικήσεων της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και αξιωματούχων και πολιτικών, που, από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι το Μάρτιο του 2013, κατέστρεψαν την Λαϊκή και την οικονομία της Κύπρου. Σε αυτήν την ενότητα οι συνταρακτικές αποκαλύψεις που θα γίνουν, θα βάλουν το όλο θέμα στην σωστή του διάσταση».
Σε ό,τι αφορά την πολιτική δανειοδότησης της τράπεζας σημειώνει ότι «τα δάνεια που δόθηκαν πριν από 6 χρόνια πρέπει να κρίνονται με την αξία των εξασφαλίσεων την στιγμή της χορήγησης και όχι με την αξία των εξασφαλίσεων μετά από 6 χρόνια.
« Επίσης, στις αναφορές σε τέτοια δάνεια δεν επιτρέπεται να μην δημοσιοποιείται και ποια από αυτά τα δάνεια έχουν αποπληρωθεί ή εξυπηρετούνται κανονικά. Η παράλειψη των ανωτέρω δημιουργεί μια ψευδή και παραπλανητική εικόνα, με μόνο στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπευθύνων για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου που είναι επιφανή μέλη του Κυπριακού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου», υποστηρίζει ο κ. Βγενόπουλος.
Εξάλλου, το Ελεγκτικό Γραφείο Κυπριανίδης, Νικολάου & Συνεργάτες χαρακτηρίζει ψευδή και συκοφαντική την αναφορά στο δημοσίευμα ότι εισέπραξε ποσό 450.000 ευρώ για λογαριασμό του ΑΚΕΛ, ούτε και για οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα και αναμένει ότι «η άδικη εμπλοκή του επαγγελματικού μας ονόματος στα κομματικά παιγνίδια θα σταματήσει εδώ».
Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι το έμβασμα του ποσού των 450.000 ευρώ στο λογαριασμό του γραφείου στην Τράπεζα Κύπρου, υπ' αριθμόν 0113-11-029187 αφορά επαγγελματική αμοιβή από την εταιρεία Focus Maritime Corporation για προσφερθείσες υπηρεσίες. Αναφέρεται επίσης ότι ουδέποτε το ποσό ή μέρος του έχει εμβασθεί προς το ΑΚΕΛ, ή προς οποιοδήποτε για λογαριασμό του ΑΚΕΛ, αλλά αποτελεί αποκλειστική περιουσία του Γραφείου και γι' αυτό έχει περιληφθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.