Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ποια είναι τα 5 εμπόδια για την ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό


Aνάπτυξη στις εγχώριες αγορές παρά στις εξαγωγές αναζητούν οι εταιρείες...

στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή που οι εταιρείες στην Ελλάδα ακολουθούν, λόγω της κρίσης αντίστροφη πορεία, κοιτάζοντας ολοένα και περισσότερο στο εξωτερικό, όπου πάντως αντιμετωπίζουν πέντε βασικά εμπόδια.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη διεθνή επιχειρηματική έρευνα της Regus, τον μεγαλύτερο προμηθευτή λύσεων γραφείου παγκοσμίως, τα πέντε σημαντικότερα εμπόδια στη διεθνή ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών φαίνεται ότι είναι τα εξής:

1) Η πρόσληψη προσωπικού κορυφαίας ποιότητας (88%)

2) Η έλλειψη πληροφόρησης για την αγορά (80%)

3) Η έλλειψη γνώσεων και επαφών στα πλαίσια της εγχώριας αγοράς (76%)

4) Η πρόσβαση σε ευέλικτους χώρους εργασίας (68%)

5) Η δυσκολία δημιουργίας τοπικού δικτύου διανομής (62%)

Ενδογενής ανάπτυξη, η νέα τάση
Η ενδογενής ανάπτυξη, αποτελεί τη νέα τάση για την επιχειρηματική ανάπτυξη όπως προκύπτει από την έρευνα της Regus: 250% περισσότερες εταιρείες αναζητούν λύσεις επιχειρηματικής ανάπτυξης στις εγχώριες αγορές σε σχέση με όσες εστιάζουν στο εξωτερικό. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ακολουθεί αυτήν την τάση, με το 38% των επιχειρήσεων να παρουσιάζουν ανάπτυξη στο εξωτερικό σε σύγκριση με το 28% που εστιάζει στην εγχώρια αγορά.
Η έρευνα κατέγραψε τις απόψεις περισσότερων από 20.000 ανώτερων στελεχών και επιχειρηματιών σε 95 χώρες. Αποδεικνύει ότι το 42% των εταιρειών στοχεύει στην ενδογενή ανάπτυξη, ενώ μόνο το 17% στη διεθνή.
Η εστίαση στην ενδογενή ανάπτυξη είναι ακόμη πιο έντονη στις αναδυόμενες αγορές, όπου ο αριθμός των εταιρειών που την επιδιώκουν είναι τριπλάσιος (51%) σε σχέση με τον αριθμό των εταιρειών που εστιάζουν στο εξωτερικό.
Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι τα αποτελέσματα της οικονομικής ανάκαμψης ξεκινούν να ωφελούν περισσότερα άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αρχίζει να αποκαθίσταται και η εξάρτηση από τις εξαγωγές μειώνεται.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, η κα Κατερίνα Μάνου, Regional General Manager – Balkans της Regus υποστηρίζει: "Έχει παρατηρηθεί σημαντική αναστροφή τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι εταιρείες παρουσιάζουν πλέον μεγαλύτερη ανάπτυξη στις εγχώριες αγορές σε σχέση με την επέκταση στο εξωτερικό. Αυτή η αλλαγή μάς υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι για τις επιχειρήσεις να παραμένουν ευέλικτες και κλιμακούμενες, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στην αστάθεια των αγορών, αλλά επίσης επισημαίνει μια σημαντική αύξηση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στις αναδυόμενες οικονομίες.
"Ανεξαρτήτως εάν οι επιχειρήσεις επεκτείνονται σε νέες αγορές στη δική τους χώρα ή στο εξωτερικό, βασίζονται σε μια σειρά σημαντικών παραγόντων. Είναι απαραίτητο να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη και ενημερωμένη πληροφόρηση για την αγορά, να δικτυώνονται και να έχουν εύκολη πρόσβαση σε διάφορες επιλογές όταν αναζητούν την καλύτερη τοποθεσία για να ξεκινήσουν. Εκτός από αυτές τις ανάγκες, ο ευέλικτος χώρος εργασίας τούς επιτρέπει να αντιδρούν γρήγορα στις αγορές και να μην χρειάζεται να επενδύουν από το κεφάλαιό τους για την περαιτέρω ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνονται ταχύτατα, αλλά και να αποσύρονται γρήγορα σε περίπτωση ευκαιριών ανάπτυξης σε άλλες περιοχές."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.