Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΑΠΕ και διαχείριση απορριμμάτων φέρνουν επενδύσεις [ΑΡΘΡΟ]

γράφει η Αλεξάνδρα Χρ. Τζουβάρα*

«Πράσινη» ανάπτυξη κι ενέργεια. Λέξεις που στο μυαλό του μέσου πολίτη αντηχούν ως έννοια οικολογική, που μπορεί να εξασφαλίσει κάποιο μικρό οικονομικό όφελος στην τσέπη, αφού έχει προηγηθεί μία διόλου ευκαταφρόνητη επένδυση. Κι όμως, «πράσινη» ανάπτυξη δεν είναι μόνο τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, ούτε τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα....



Στην Ελλάδα απαντώνται ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν μία χώρα οικονομική δύναμη. Ήλιος, αέρας, νερό και υπέδαφος κρύβουν θησαυρούς που επιβάλλεται να αξιοποιηθούν προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών.

Είναι γεγονός ότι για τον κόσμο του επιχειρείν η επένδυση στην «πράσινη» ενέργεια σημαίνει κατακόρυφη αύξηση των δαπανών. Δαπάνες οι οποίες δεν τυγχάνουν ανάλογης αναγνώρισης από την κεντρική οικονομική διοίκηση της χώρας.

Το κόστος δημιουργίας αιολικού πάρκου ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ/MW. Το νούμερο τρομάζει. Πολλώ δε μάλλον όταν μία βιομηχανική μονάδα χρειάζεται να δαπανήσει περίπου 100 έως 250 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να γίνει ενεργειακά αυτόνομη. Η ύπαρξη τέτοιας παραγράφου σε business plan υπό δημιουργίας επιχείρησης αποτελεί ταυτόχρονα και την οικονομική της καταστροφή.

Τότε, γιατί οι Google, Facebook και Microsoft επενδύουν στην «πράσινη» ενέργεια; Τι παραπάνω γνωρίζουν;

Η σύμπραξη, η συνεργασία επιχειρηματικών κινήσεων και η παροχή όλων των νομικών και φορολογικών εργαλείων από το κράτος αποτελούν τη λύση της φαινομενικά δύσκολης εξίσωσης. Η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, που από κοινού θα επενδύσουν στη δημιουργία «πράσινων» εγκαταστάσεων, οι οποίες θα τους εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία, είναι το πρώτο βήμα. Εκμετάλλευση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας με ταυτόχρονη χρήση τεχνολογιών γεωθερμίας κι «έξυπνα» παράθυρα που εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν το φως, με ταυτόχρονη υιοθέτηση νέων υλικών, μπορούν να εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτονομία μεγαλύτερη του 120%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα είναι ενεργειακά αυτόνομες αλλά θα μπορούν να πωλούν την επιπλέον ενέργεια προς τη ΔΕΗ, με το ανάλογο οικονομικό όφελος.

Μπορεί το κράτος να βοηθήσει; «Ναι»! Θεσπίζοντας σταθερό φορολογικό πλαίσιο για αυτές τις εταιρείες, τουλάχιστον 15ετούς διάρκειας, με σαφώς χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Καταργώντας τη γραφειοκρατία και επιταχύνοντας τις διαδικασίες όχι μόνο μετατροπής έρημων περιοχών σε βιομηχανικά πάρκα, αλλά και διευκολύνοντας την άμεση απορρόφηση σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης μελέτης (της ENTSO E), εκτιμάται ότι με την επίτευξη των στόχων του 2020 για τις ΑΠΕ το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 200-250 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σημαντική θα ήταν και η εξοικονόμηση συναλλάγματος από την υποκατάσταση των ακριβών, εισαγόμενων υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα! Εάν οι «πράσινες» τεχνολογίες υιοθετηθούν στην πραγματική βιομηχανία, τα νούμερα εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη. Δεν μιλούμε για ενεργειακή αυτονομία, αλλά για πρωτογενή οικονομική ανάπτυξη, με προσέλκυση υγιών - κάθετων επενδύσεων.

Ομως, υπάρχει ακόμη ένα οικονομικό υπερόπλο, που δυστυχώς εδώ και χρόνια αρνούμαστε να ξεθάψουμε? κυριολεκτικά. Οι χωματερές κρύβουν θησαυρούς δισ. ευρώ. Πέραν της άμεσης ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από τα υφιστάμενα βουνά, η εισαγωγή τεχνογνωσίας μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η Σουηδία χάρη σε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, το 96% των απορριμμάτων της χώρας αξιοποιείται ποικιλοτρόπως, ενώ μόνο το υπόλοιπο 4% καταλήγει στις χωματερές. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα καλείται να πληρώσει ετησίως δυσθεώρητα πρόστιμα για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης.

*η Αλεξάνδρα Χρ. Τζουβάρα είναι πολιτικός μηχανικός, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τον συνδυασμό του Αν. Kατσανιώτη, δημοτική σύμβουλος Δυτικής Αχαΐας
**αναδημοσίευση από την Ημερησία του Σαββάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.