Δύσκολη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα το καλοκαίρι, προοιωνίζεται η νέα έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα μου αφού, παρότι αναγνωρίζει την «τεράστια πρόοδο» που έχει επιτευχθεί, επιμένει στην ανάγκη να ληφθούν ισχυρά και αξιόπιστα εισπρακτικά μέτρα και να ελεγχθούν οι δαπάνες...
Με βάση την έκθεση, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Naoyuki Shinohara ζητά να υπάρξει «πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή, με υψηλής ποιότητας μέτρα», ανοίγοντας έτσι και ένα «παράθυρο» για την παράταση «αποδοτικών» μέτρων, όπως τέτοιο θεωρούσε στην δική της έκθεση προ ημερών την διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Το Ταμείο, όπως αναφέρει το newmoney.gr, επισημαίνει επίσης ότι παρά τη μείωση των μισθών, δεν επήλθε αύξηση αλλά μείωση των εξαγωγών και ζητά να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα όπως η απελευθέρωση αγορών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Όσο για τις τράπεζες, το ΔΝΤ δίνει έμφαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν θεωρεί μεν πως συνιστούν δημοσιονομικό κίνδυνο, αλλά ζητά να ληφθούν επαρκείς προβλέψεις και να αναγνωριστεί εκ των προτέρων, με ρεαλιστικές εκτιμήσεις, το κόστος για επισφάλειες από τα «κόκκινα δάνεια». Επιμένει δε στην ανάγκη επίσπευσης της δημιουργίας νέου μόνιμου συστήματος διαχείρισης για τα χρέη ιδιωτών από δάνεια προς τις τράπεζες, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα των χαρτοφυλακίων τους.
Με ιδιαίτερη έμφαση όμως, ζητά να παραμείνουν τα διαθέσιμα του ΤΧΣ για μελλοντικές ανάγκες, όσο διαρκεί το ελληνικό πρόγραμμα. Τονίζει δε πως η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες της με πιο "δυναμικά" μέτρα είσπραξης των φόρων και ελέγχου των δαπανών, αντίθετα με τα μέτρα ανακούφισης και τις «ανάσες» που σχεδίαζαν στο οικονομικό επιτελείο να ζητήσουν κατά τον προσεχή έλεγχο.
Στο θέμα αυτό πάντως, μένει να φανεί από το πλήρες κείμενο της εκθέσεως του ΔΝΤ που θα δοθεί στη δημοσιότητα, ποια στάση θα τηρήσει το ΔΝΤ απέναντι στην ελληνική θέση πως όσα περισσέψουν στο ΤΧΣ, τα διαθέσιμα αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ευρύτερων μελλοντικών αναγκών που μπορεί να προκύψουν, δηλαδή και δημοσιονομικών και στις τράπεζες, μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
Η ομάδα Τόμσεν ζητούσε πάντως κατά τον τελευταίο έλεγχο στην Αθήνα, τυχόν περίσσευμα που θα απομείνει στο ΤΧΣ, να φυλάσσεται σαν «μαξιλαράκι ασφαλείας», για να διατεθεί αποκλειστικά για μελλοντικές ανάγκες των τραπεζών που τυχόν ανακύψουν, σε μια έκτακτη κατάσταση που ίσως κάποιο πιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίσει πρόβλημα κεφαλαίων.
Αντιθέτως, η ΕΚΤ θεωρεί δική της υπόθεση της τύχη των κεφαλαίων για τις τράπεζες (καθώς είναι αποκλειστικώς ευρωπαϊκή συνδρομή) ενώ προ ημερών μόλις και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ.Ντάιζελμλπουμ άφηνε σε δηλώσεις του ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το όποιο περίσσευμα και για ευρύτερες ανάγκες, αντί μόνον των τραπεζών.
Θετική βλέπει ο Στουρνάρας την έκθεση του Ταμείου
«Η έκθεση περιέχει καλά λόγια για την Ελλάδα, αναγνωρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Στουρνάρας ο οποίος διέψευσε ότι στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται λόγος για δημοσιονομικό κενό 7 δισ. ευρώ.
«Κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν πριν λίγο καιρό με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αθροίζουν αριθμούς που δεν αθροίζονται γιατί πρόκειται για σωρευτικά νούμερα. Δεν υπάρχει τέτοιο νούμερο, 7 δισ. ευρώ» διαβεβαίωσε.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ναογιούκι Σινοχάρα, δήλωσε ότι «οι ελληνικές Αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.