Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ξεκινούν τα δάνεια μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου [ΒΙΝΤΕΟ]


Συστάθηκε το πρώτο υποταμείο, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις...



Από το Σεπτέμβριο θα μπορούν να λάβουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια (ΜμΕ) μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG).

Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση του πρώτου υποταμείου του ΙfG, αυτού που αφορά τη Χρηματοδότηση των ΜμΕ.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, που έδωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής KfW Ούρλιχ Σρέντερ, το αρχικό κεφάλαιο του υποταμείου διαμορφώνεται στα 200 εκατ. ευρώ, με ισόποση και ισότιμη συνεισφορά Ελλάδας – Γερμανίας.

Ωστόσο, με την ανακύκλωση των κεφαλαίων οι συνολικές χρηματοδοτήσεις που θα δοθούν σε ΜμΕ την επόμενη επταετία (όση θα είναι η διάρκεια του δανείου του IfG προς τις ελληνικές τράπεζες) μπορούν να φθάσουν έως και σε 700 εκατ. ευρώ.

Σκοπός του υποταμείου είναι να παρέχει στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσιτά και ευέλικτα επιχειρηματικά δάνεια που θα βοηθήσoυν στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης ρευστότητας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, τα κύρια χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα των δανείων είναι τα εξής:

  • Οι επιλέξιμες ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μακροπρόθεσμα ευέλικτα δανειακά κεφάλαια για την χρηματοδότηση των ΜμΕ με ανακυκλούμενες πιστώσεις (δηλαδή τα δάνεια που θα εξοφλούνται στις τράπεζες από τις ΜμΕ θα μπορούν να επαναχορηγηθούν σε άλλες ΜμΕ). Με τον τρόπο αυτό, σε επτά χρόνια μπορούν να δοθούν συνολικές χρηματοδοτήσεις μέχρι 700 εκατ. ευρώ.
  • Τα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων το μειωμένο επιτόκιο θα περάσουν αυτούσια από τις ελληνικές τράπεζες στις ΜμΕ. Εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα είναι 1-3 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα στην ελληνική αγορά, ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη.
  • Δάνεια για νέες επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης. Επιτρέπεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων κεφαλαίου κίνησης (πράγμα που δεν επιτρέπεται στα μέχρι τώρα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία). Τυπικά οι τράπεζες θα χορηγούν νέα δάνεια, τα οποία όμως δεν θα απαγορεύεται να διατεθούν για την εξόφληση υφιστάμενων υποχρεώσεων. Στην πράξη δηλαδή θα μπορεί να γίνεται αναχρηματοδότηση και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο.
  • Δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη του δανείου.
  • Επιλέξιμες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σύμφωνα με τον Κοινοτικό ορισμό προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα) από όλους τους κλάδους επιχειρήσεων και όλες τις περιοχές της χώρας.
  • Λιγότερες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες σε σχέση με τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, αναφορικά με τα δικαιολογητικά για την έγκριση και την παρακολούθηση της εξέλιξης των δανείων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της KfW ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δάνειο θα μπορούν να λάβουν ΜμΕ με προσωπικό έως 250 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και διάρκεια που δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 7 χρόνια.

Είπε ακόμη ότι από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο δεν έχει τεθεί κανένας όρος αναφορικά με τις εγγυήσεις που θα πρέπει να παρέχουν οι ΜμΕ προκειμένου να δανειοδοτηθούν. Διευκρίνισε δε ότι οι τράπεζες αναλαμβάνουν το ρίσκο των δανείων και για αυτό τον λόγο οι ίδιες θα κάνουν τις δικές τους αναλύσεις πριν χορηγήσουν το δάνειο.

Σημείωσε ότι αντίστοιχο ταμείο υπάρχει στην Ισπανία αλλά ακόμη δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν θα επηρεάσει τη συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το ενδεχόμενο αλλαγής της κυβέρνησης, ανέφερε ότι στόχος είναι η στήριξη των ΜμΕ και όχι κάποιου κόμματος. Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε ευτυχείς για τη συνεργασία μας με την κυβέρνηση».

Χρονοδιάγραμμα

Πιο αναλυτικά σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του πρώτου αυτού υποταμείου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον Ιούνιο αναμένεται η δέσμευση των επιλέξιμων τραπεζών και η υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ του Ταμείου και των ελληνικών τραπεζών.



Ακολουθεί τον Ιούλιο η εκταμίευση δανείου προς τις ελληνικές τράπεζες, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι υπογραφές δανειακών συμβάσεων ελληνικών τραπεζών με ΜμΕ.

Από τον Δεκέμβριο έως τα μέσα του 2015 αναμένεται η απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων κεφαλαίων.

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα είναι «Ταμείο-ομπρέλα» με τρία υπο-ταμεία:

  1. Χρηματοδότησης ΜΜΕ με κεφάλαια κίνησης και με δυνατότητα αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων.
  2. Κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε βιώσιμες ΜΜΕ με προοπτικές ανάπτυξης
  3. Χρηματοδότησης περιφερειακών έργων υποδομής κυρίως στην περιφέρεια

Η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμεία ξεκινά από το πρώτο υπό-ταμείο (ως ξεχωριστή νομική οντότητα που θα ενσωματωθεί αργότερα στο «Ταμείο-ομπρέλα»), στο οποίο θα κατατεθούν 100 εκατ. Ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο και 100 εκατ. ευρώ από την KfW.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεισφέρει συνολικά στο IfG 350 εκατ. ευρώ.

Ήδη έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ίδρυμα Ωνάση για συμμετοχή στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με 50 και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη επαφές με τη Γαλλική κυβέρνηση, που έχει εκφράσει τη βούληση να συμμετάσχει στο Ταμείο μέσω του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών CDC (Caisse des Depots) ή της Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων BPI (Banque des Public Investiments), καθώς και με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.