Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Η Γάζα και η νέα κρίση του... τσιμέντου

Του Peter Coy/businessweek.com

Για την ανοικοδόμησή της μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ, η Γάζα θα χρειαστεί τόνους τσιμέντου. Αλλά παραδοσιακά η Χαμάς χρησιμοποιεί το τσιμέντο για στρατιωτικούς και όχι για ειρηνικούς σκοπούς και οι εισαγωγές του ζωτικής σημασίας οικοδομικού υλικού είναι πιθανό να τεθούν υπό αυστηρότερο έλεγχο όταν λήξουν οι εχθροπραξίες....


 Οπότε μεγάλα τμήματα της Γάζας που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πιθανότατα θα πάρει πολλά χρόνια να ανακατασκευαστούν.

Το συμπέρασμα: τα σημάδια από τον πόλεμο αυτό θα είναι ορατά για πάρα πολύ καιρό.

Τα στρατεύματα των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ εξεπλάγησαν από τον αριθμό και την πολυπλοκότητα των τούνελ που ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια της χερσαίας εισβολής τους, δεδομένου ότι το Ισραήλ και (κάποιες φορές) η Αίγυπτος έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να εμποδίσουν τους μηχανικούς της Χαμάς να πάρουν στα χέρια τους οικοδομικά υλικά για τη διάνοιξη σηράγγων. Αυτό που είναι ξεκάθαρο πλέον είναι ότι οι προσπάθειες για να χρησιμοποιηθεί το τσιμέντο αυστηρά για τους πολίτες απέτυχαν παταγωδώς. Έως τις 21 Ιουλίου, ο ισραηλινός στρατός είχε βρει 23 σήραγγες κάτω από τα σύνορα Γάζας-Ισραήλ με 66 σημεία πρόσβασης. Το έδαφος στην περιοχή είναι μαλακό, πράγμα που σημαίνει ότι η διάνοιξη είναι εύκολη και συχνά απαιτείται μπετόν να ενίσχυση. Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι 600.000 τόνοι μπετόν –που φτιάχτηκε με ανάμιξη τσιμέντου με άμμο, χαλίκι και νερό- ενδέχεται να διοχετεύτηκαν για την κατασκευή των τούνελ.

Οι σήραγγες μπορεί να είναι τρομερά περίπλοκες. Τον περασμένο Οκτώβριο, για παράδειγμα, το Ισραήλ ανακάλυψε μια σήραγγα κάτω από τα σύνορα με μήκος 2,6 χμ. και βάθος 20 μέτρων κάτω από το έδαφος, εξοπλισμένη με ηλεκτρικό ρεύμα, δίκτυο επικοινωνιών και «προμήθειες μπισκότων, γιαουρτιού και άλλων τροφίμων που επέτρεπαν την παραμονή αρκετών μηνών», έγραφε η ιστοσελίδα Al-Monitor.

Η κατασκευή σηράγγων επιθέσεων και υπόγειων κρησφύγετων ήρθε σε μια περίοδο που η Γάζα ζητούσε να απαλλαγεί από τους περιορισμούς στην εισαγωγή τσιμέντου για ανθρωπιστικούς λόγους. Η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B΄Tselem ανέφερε πέρυσι ότι «οι κατασκευαστές και οι χτίστες στη Λωρίδα της Γάζας απεικονίζουν τη σκληρή πραγματικότητα του παγώματος των έργων εξαιτίας της έλλειψης δομικών υλικών. Συσχέτιζαν μάλιστα το γεγονός ότι οι εργολάβοι αναγκάζονταν να απολύσουν εργαζομένους, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων στήριζαν μεγάλες οικογένειες, έχασαν τα προς το ζην».

Ο δημοσιογράφος της Al-Monitor, Rasha Abu Jalal, περιέγραψε τη συγκινητική ιστορία ενός 22χρονου άνδρα που χρειάστηκε σακιά τσιμέντου πέρυσι για να ολοκληρώσει την κατασκευή του σπιτιού του. Ο άνθρωπος μπορούσε να τα αγοράσει μόνο κρυφά, συναντήθηκε με το σύνδεσμό του ακριβώς στις 10:30 μ.μ. στο μέρος που είχε συμφωνηθεί. Το άρθρο απέδιδε την ανάγκη για μυστικότητα στην κυβέρνηση της Χαμάς «που καταδίωκε τους εμπόρους που μονοπωλούσαν στην αγορά τσιμέντου». Πλέον καθίσταται σαφές ωστόσο πως η πραγματική έγνοια της κυβέρνησης δεν ήταν να πολεμήσει το μονοπώλιο αλλά να κρατήσει το τσιμέντο για τον εαυτό της.

Αυτή η ιστορία θα μιζεριάσει τη Γάζα τα επόμενα χρόνια. Διεθνείς Οργανισμοί που ήταν προηγουμένως πρόθυμοι να δώσουν στη Χαμάς το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, είναι λιγότερο πιθανό να το κάνουν τώρα. Οι μαχητές της Χαμάς έχουν δείξει ότι όταν παίρνουν στα χέρια τους τσιμέντο, το χρησιμοποιούν για τούνελ-ορμητήρια. Τα θύματα, φυσικά, θα είναι οι απλοί κάτοικοι της Γάζας που έχουν εγκλωβιστεί στη μέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.