Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Είναι τόσο αθώα η χρήση ασπιρίνης;

Η υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ επισημαίνει ότι ίσως δεν είναι και τόσο αθώα η καθημερινή χρήση ασπιρίνης.Μετά από αρκετές δεκαετίες κατά τις οποίες η χορήγηση ασπιρίνης σε καθημερινή βάση για την αποφυγή αγγειακών καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, έρχεται η υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) να μας επισημάνει ότι...


 ίσως ΔΕΝ είναι και τόσο αθώα η καθημερινή χρήση της όσο πιστεύαμε.

Μετά από έρευνες που έγιναν πάνω στην καθημερινή χρήση ασπιρίνης διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι όντως μας προστατεύει και ότι τα οφέλη της ίσως δεν υπερτερούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την χρόνια χρήση της. Αντιθέτως μάλιστα, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η καθημερινή χρήση της μπορεί να έχει ως επιπλοκές την γαστρορραγία, την εγκεφαλική αιμορραγία, την δημιουργία ελκών στο πεπτικό, την νεφρική ανεπάρκεια, την διαταραχή οράσεως και άλλα πολλά!

Αν δεν έχετε υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου και απλώς παίρνετε την ασπιρίνη προληπτικά, τότε ίσως ήρθε ο καιρός να το ξανασκεφτείτε! Οι «ενδείξεις» για την προληπτική χρήση του φαρμάκου έχουν κατέβει κλίμακα από χαμηλή ένδειξη σε ακόμη πιο χαμηλή, σε ανύπαρκτη! Ακόμα και η μικρή δόση που μέχρι τώρα θεωρείται ως προληπτική των αγγειακών νοσημάτων, μάλλον κάνει περισσότερο κακό παρά καλό!

Με τα νέα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις έρευνες, υπάρχει το ενδεχόμενο η προληπτική χρήση να μην είχε ποτέ τα προστατευτικά οφέλη τα οποία της επισύναπταν! Οι δε καινούργιες μελέτες δείχνουν ότι όποια και αν είναι τα οφέλη της προληπτικής χρήσης της ασπιρίνης, οι παρενέργειες είναι περισσότερες και αρκετά σοβαρές! Όπως ισχύει για κάθε φάρμακο, όσο περισσότερο περιμένουμε και παρατηρούμε, τόσο περισσότερο βρίσκουμε!

Μάλιστα προ δεκαετίας ο έγκριτός καρδιολόγος Dr.John G. F.Cleland του πανεπιστημίου Χαλ της Αγγλίας, έγραψε στο γιατρικό περιοδικό British Journal of Medicine ένα άρθρο στο οποίο αναρωτιέται για το πόσο αθώα είναι τελικά η χρήση της ασπιρίνης στην προληπτική αγωγή για τις αγγειακές καρδιακές παθήσεις και δη για τα εμφράγματα του μυοκαρδίου! Βασίζοντας τις απόψεις του σε αναλύσεις που βρήκε από έρευνα που έγινε με σκοπό την διαπίστωση του ευεργετικού αποτελέσματος της αντιθρομβωτικής αγωγής σε 100,000 άτομα που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, διαπίστωσε ότι η αγωγή με την ασπιρίνη δεν έσωζε ζωές αλλά κατά πάσαν πιθανότητα άλλαζε τον τρόπο που οι «αγγειακές εκδηλώσεις» παρουσιάζονταν! Και ενώ ο αριθμός των μη θανατηφόρων περιστατικών ελαττώθηκε, ο αριθμός των αιφνιδίων θανάτων αυξήθηκε! Αυτό οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι η χρήση ασπιρίνης μπορεί να «καλύψει» μια καρδιακή εκδήλωση η οποία προχωρεί!

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε ότι η χρήση της ασπιρίνης για την πρόληψη των αγγειακών καρδιακών επεισοδίων έχει αποτύχει:



ΜΕΛΕΤΗ Σημαντικά καρδιολογικά ευρήματα
American Heart Journal (2004) Ασθενείς που έκαναν αγωγή με ασπιρίνη είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα με κορυφαίο την καρδιακή ανεπάρκεια.
New England Journal of Medicine 2005 Δεκάχρονη μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε 40,000 γυναίκες βρήκε ότι ο αριθμός των καρδιαγγειακών θανάτων δεν ελαττώθηκε σε αυτές που έκαναν αγωγή με ασπιρίνη.
British Medical Journal 2009 Η αγωγή με ασπιρίνη σε διαβητικούς δεν παρουσίασε οφέλη στα άτομα αυτά στο θέμα των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Pharmacoepidemiological Drug Safety 2009 Σουηδοί ερευνητές που μελετούσαν την επίδραση της ασπιρίνης σε διαβητικούς, δεν βρήκαν κάποιο όφελος ενώ αντιθέτως υπήρχε σοβαρή αύξηση του κινδύνου των αιμορραγιών.
Journal of the American Medical Association 2010 Σκωτσέζικη μελέτη βρήκε ότι η ασπιρίνη δεν εμπόδισε την εμφάνιση εμφραγμάτων ή αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασυμπτωματικά άτομα ομάδας υψηλού κινδύνου.
Journal of the American College of Cardiology 2010 Ασθενείς που έκαναν χρήση ασπιρίνης ήταν πιο επιρρεπείς στις επαναλαμβανόμενες καρδιακές προσβολές και άλλα καρδιακά προβλήματα.
Expert Opinions in Pharmacotherapy 2010 Συγκεντρωτικές αναλύσεις από Βρετανούς ερευνητές σε 7374 διαβητικούς ασθενείς συμπέρανε ότι η ασπιρίνη δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών αγγειακών επεισοδίων.



Η ασπιρίνη αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγιών
Η ασπιρίνη απέτυχε να μειώσει την εμφάνιση των αγγειακών καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών τοιούτων, αλλά ταυτόχρονα ο κατάλογος με τις δυσμενείς επιπτώσεις από την χρήση της όλο και μεγαλώνει όσο οι μελέτες συνεχίζουν. Μια από τις κυριότερες είναι η γαστρορραγία και η εντερορραγία (αιμορραγία του εντέρου). Η τακτική χρήση ασπιρίνης καταστρέφει το εσωτερικό τοίχωμα του πεπτικού συστήματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ελκών και αιμορραγιών. Περισσότερο από το 10% των ασθενών που κάνουν προληπτική χρήση ασπιρίνης εμφανίζουν έλκη.
Μία Γιαπωνέζικη μελέτη βρήκε ότι σε άτομα που έκαναν χρήση ασπιρίνης (χαμηλής δόσης) υπήρχε υψηλότερος αριθμός περιστατικών που εμφάνιζαν αιμορραγίες στα σημεία που είχαν έλκη από άλλα άτομα που δεν έπαιρναν ασπιρίνη. Επίσης παρατήρησαν τραυματισμούς του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου στο 80% των εθελοντών που συμμετείχαν σε μια δοκιμή με χαμηλής δόσης ασπιρίνη και μετά από μόλις δύο εβδομάδες!
Μια άλλη μελέτη από Αυστραλούς επιστήμονες έδειξε ότι η ασπιρίνη δημιουργεί βλάβες στον βλεννογόνο του δωδεκαδακτύλου ακόμα και σε χαμηλές δόσεις.
Κάθε χρόνο 15,000 άτομα πεθαίνουν και άλλα 100,000 εισάγονται σε νοσοκομεία εξαιτίας χρήσης ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η ασπιρίνη εξαντλεί τον οργανισμό, καταστρέφει τις βιταμίνες C & E, το φολικό οξύ, το σίδηρο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο καθώς επίσης βλάπτει την παραγωγή της μελατονίνης.
Η πραγματική προστασία της καρδιάς έρχεται από την μείωση της χρόνιας φλεγμονής!
Η επίτευξη της μείωσης της χρόνιας φλεγμονής του οργανισμού γίνεται με την αλλαγή διατροφικών συνηθειών, με την σωματική άσκηση, με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας εν γένει.

ΔΙΑΙΤΑ και ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
• Περιορισμός όλων των τροποποιημένων τροφίμων. Αποφυγή των ΓΤΤ (Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων)
• Αφαίρεση όλων των τροφών που έχουν γλουτένη
• Αντικατάσταση όλων των ακόρεστων λιπαρών (μαργαρίνη, κάποιων φυτικών λαδιών ) με ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, λάδι καρύδας, βούτυρο, ωμούς ξηρούς καρπούς.

• Το 1/3 της καθημερινής τροφής πρέπει να είναι ωμή.
• Αύξηση των φρέσκων οργανικών εποχιακών λαχανικών στην καθημερινή διατροφή.
• Κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση για την καλή λειτουργία του εντέρου ή προσθήκη προβιοτικών στην διατροφή μας.

• Αποφυγή γλυκαντικών ουσιών (ασπαρτάμη, φρουκτόζη) και κατανάλωση μελιού.
• Περιορισμός κατανάλωσης ζάχαρης.
• Αποφυγή λαχανικών που έχουν φυτοφάρμακα και αναζήτηση «οργανικών» λαχανικών.
• Προσθήκη Ω-3 λιπαρών στην διατροφή.
• Κατανάλωση άφθονου καθαρού νερού.

Μία άλλη μελέτη εξηγεί πως τα ακόρεστα λιπαρά στην διατροφή μας εμποδίζουν τον σχηματισμό, από τον οργανισμό, της προστακυκλίνης η οποία είναι μια ουσία που εμποδίζει την θρομβωτική δράση των αιμοπεταλίων καθώς επίσης είναι και αγγειοδιαστολέας.

Άρα με την αποφυγή των ακόρεστων λιπαρών στην διατροφή μας αποφεύγουμε και την δημιουργία θρόμβων που απειλούν την ζωή μας και χωρίς την λήψη φαρμάκων, στην συγκεκριμένη περίπτωση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών όπως είναι και η ασπιρίνη.


της Ήβης-Αλεξάνδρα Τσοπανάκη-Ιατρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.