Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Έτσι κρύβουν τις πισίνες από την εφορία


Δεν έχει όρια η φαντασία ορισμένων όταν πρόκειται να κλέψουν την εφορία. Ακόμη και στρατιωτικό εξοπλισμό…


επιστράτευσαν προκειμένου να κρύψουν τις πισίνες τους από τα αδιάκριτα μάτια της εφορίας και να γλιτώσουν φόρους.
‘Όλα ξεκίνησαν το 2010 όταν στο πλαίσιο των πρώτων μέτρων του μνημονίου αποφασίστηκε να επιβληθούν τσουχτερά τεκμήρια διαβίωσης και επιβληθεί και φόρος πολυτελούς διαβίωσης με βάση το τεκμήριο σε όσους είχαν στην κατοχή τους πισίνες και αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών. Η απόκρυψη από την εφορία οχημάτων υψηλού κυβισμού είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη (θυμηθείτε την περίπτωση Λιάπη με την κυκλοφορία του οχήματος με πλαστές πινακίδες). Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις πισίνες. Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι πολύ μεγάλος αριθμός από τις πισίνες που βρίσκονται στη χώρα είναι αδήλωτες τόσο στην πολεοδομία όσο και στην εφορία.
Στα μέσα του 2010, σε μια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο προκειμένου να εντοπισθούν όσοι διαθέτουν πισίνα και δεν την έχουν δηλώσει στην εφορία. Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες προτάσεις, αλλά τελικά υιοθετήθηκε μια υψηλής τεχνολογίας επιλογή. Θα χρησιμοποιούνταν η εφαρμογή του google earth προκειμένου να προχωρήσει εντοπισμός αδήλωτων «δεξαμενών κολύμβησης» όπως αναγράφονται στη φορολογική δήλωση.
Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά από την περιοχή της Εκάλης. Καταγράφηκαν μέσω δορυφόρου και συγκεκριμένα της εφαρμογής google earth περίπου 500 πισίνες από τις οποίες προέκυψε ότι οι 176 ήταν αδήλωτες. Τα στοιχεία των φορολογούμενων στους οποίους ανήκαν τα ακίνητα με τις αδήλωτες πισίνες εστάλησαν στις εφορίες για έλεγχο και καταλογισμό προστίμων και πρόσθετων φόρων.
Η δημοσιοποίηση του θέματος, ωστόσο, είχε άμεση επίδραση σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα σε όσους είχαν αδήλωτη πισίνα. Μάλιστα από τότε η συμπεριφορά πολλών από όσους έχουν αδήλωτη πισίνα έχει αλλάξει. Από αυτοψίες υπαλλήλων των εφοριών σε διάφορες περιοχές, κυρίως σε νησιά, έχει προκύψει ότι πολλοί προχωρούν σε καμουφλάζ της πισίνας. Με ποιον τρόπο;
Ο πιο διαδεδομένος είναι η χρήση της τέντας παραλλαγής που χρησιμοποιείται κατά τις στρατιωτικές εκστρατείες. Είναι ένα ειδικό ύφασμα με πολλές τρύπες και χρώματα παραλλαγής του στρατού. Το υλικό αυτό είναι ειδικό για να μην μπορεί να εντοπιστεί τι κρύβεται από κάτω καθώς φαίνεται να σαν πρόκειται για έδαφος. Άλλοι πραγματοποιούν πιο μόνιμες κατασκευές με πτυσσόμενες τέντες.
Ας δούμε και τι γλιτώνουν αυτοί που κρύβουν τις πισίνες τους από την εφορία και από το… google earth. Για τις εξωτερικές πισίνες, το τεκμήριο υπολογίζεται κλιμακωτά, σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα και σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που διαθέτει μια πισίνα 50 τετραγωνικών επιβαρύνεται με τεκμήριο 8.000 ευρώ. Ο ετήσιος φόρος πολυτελούς διαβίωσης ανέρχεται σε 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου, δηλαδή 800 ευρώ. Στις εσωτερικές πισίνες το τεκμήριο διπλασιάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.