Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

«Ταφόπλακα» στο δημοψήφισμα των Καταλανών για ανεξαρτησία


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε, όπως αναμενόταν, παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας της Καταλονίας, αποδεχόμενο την προσφυγή που υπέβαλε σε αυτό η ισπανική κυβέρνηση...



Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα, σημαίνει ότι αυτόματα αναστέλλεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί εις βάθος για το θέμα σε διάστημα έως πέντε μήνες.

Το Σάββατο ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας υπέγραψε ένα διάταγμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου.

Εξάλλου χθες Κυριακή η καταλανική κυβέρνηση έδωσε από χθες Κυριακή το σήμα για να αρχίσουν οι επιμελητειακές προετοιμασίες για το δημοψήφισμα, καθώς η επίσημη εκστρατεία δεν πρόκειται να αρχίσει παρά στις 2 Νοεμβρίου.

Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, ο αριθμός των Καταλανών που επιθυμούν ανεξαρτησία από την Ισπανία έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας τού 2000, ένα σταθερό 10%-15% υποστήριζε την ανεξαρτησία.

Τώρα, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό αυτό είναι πιο κοντά στο 50% (με το 30% να είναι αντίθετο και το υπόλοιπο είτε να απέχει είτε να μην προσφέρει καμία γνώμη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.