Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ένοχοι τέσσερις υπάλληλοι της Blackwater για τη δολοφονία 14 Ιρακινών


Ένοχοι κρίθηκαν από το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ τέσσερις πρώην φρουροί της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Blackwater για σχεδόν κάθε κατηγορία που αντιμετώπιζαν σε σχέση με τη δολοφονία στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 14 άοπλων Ιρακινών στη Βαγδάτη...



Η ετυμηγορία αυτή εκδίδεται έπειτα από περίπου επτά χρόνια μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς που είχε εξοργίσει τους Ιρακινούς και είχε υποδαυλίσει τον αντιαμερικανισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι δικαστές έκριναν τρεις από τους πρώην υπαλλήλους της εταιρείας, τον Πολ Σλόου, τον Ντάστιν Χερντ και τον Ίβαν Λίμπερτι, ένοχους για φόνο εκ προθέσεως 13 Ιρακινών στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς που σημειώθηκε στην Πλατεία Νισούρ, όπου η Blackwater προσπαθούσε να ανοίξει το δρόμο για να περάσει μια αυτοκινητοπομπή του υπουργείου Εξωτερικών.

Το δικαστήριο έκρινε τον τέταρτο φρουρό, τον Νίκολας Σλέιτεν, ένοχο για τη δολοφονία ενός Ιρακινού πολίτη.

Η δίκη διήρκεσε περισσότερο από δύο μήνες και η ημερομηνία κατά την οποία θα ανακοινωθεί η ποινή τους θα ανακοινωθεί αργότερα.

«Ήταν άνθρωποι που μπορούσαν να γελάσουν, να αγαπήσουν και που μετατράπηκαν σε αιμόφυρτες σορούς, διάτρητες από σφαίρες (...) άνθρωποι που δεν αποτελούσαν νόμιμους στόχους, που δεν αντιπροσώπευαν καμιά πραγματική απειλή για εκείνους» είχε υπογραμμίσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο εισαγγελέας Άντονι Ασουνσιόν.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.