Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ευκαιρίες στην Αυστραλία ψάχνουν οι Ελληνες εξαγωγείς


«Ρότα» για την Αυστραλία των 400.000 Ελλήνων ομογενών και του υψηλού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, χαράσσουν ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρείες...



Αν και η τεράστια απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες και τα υψηλά μεταφορικά κόστη αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες εντούτοις η βούληση των Ελλήνων επιχειρηματιών να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους και να διεισδύσουν σε περισσότερες αγορές αποδεικνύεται ισχυρότερη. Εξάλλου, είναι πλέον κοινός τόπος πως η ανάπτυξη των εξαγωγών είναι μονόδρομος για όσους θέλουν να δώσουν νέα προοπτική στην επιχείρησή τους, μακριά από τα προβλήματα που ταλανίζουν την εγχώρια αγορά. Τη μεγαλύτερη «διάθεση» να τοποθετήσουν προϊόντα τους στα ράφια των αυστραλέζικων σούπερ μάρκετ και να αξιοποιήσουν τη σημαντική παρουσία της ελληνικής ομογένειας στη «χώρα των καγκουρό» δείχνουν οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών. Η στροφή των καταναλωτών προς τη μεσογειακή διατροφή και σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ευνοεί τα ελληνικά τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο και τη φέτα, που διακρίνονται για την ποιότητα και τη μοναδική τους γεύση.

Την τάση αυτή θέλει να εκμεταλλευτεί η Creta Farms, η οποία μετά τις εξαγωγές κρητικού ελαιολάδου υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την Primo Μeats -τη νούμερο ένα εταιρεία αλλαντικών της Αυστραλίας- για τη δημιουργία νέων προϊόντων με ελαιόλαδο στην αυστραλέζικη αγορά. Η συνεργασία θα έχει διάρκεια τουλάχιστον πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι θα αποφέρει στην ελληνική αλλαντοβιομηχανία ετήσια κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ. Υψηλές προσδοκίες έχει και η αλυσίδα Goody's, η οποία άνοιξε πριν από μερικές εβδομάδες το πρώτο κατάστημα Goody's Burger House στην πόλη της Μελβούρνης σε συνεργασία με τη Mediterranean Fast Casual Restaurants. Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει το κατάστημα αυτό το πιο δημοφιλές σημείο της πόλης για τους πάνω από 4.000.000 κατοίκους της, αλλά και το εφαλτήριο για την επέκταση της Goody's σε ολόκληρη την Αυστραλία. Μάλιστα, το πενταετές επιχειρηματικό πλάνο που έχει εκπονηθεί προβλέπει τη λειτουργία τουλάχιστον δέκα εστιατορίων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Οι «πρωταγωνιστές»
Εκτός από τις παραπάνω, εξαγωγική δραστηριότητα στην Αυστραλία έχουν επίσης η γαλακτοβιομηχανία «Μεβγάλ», η τυροκομία Ήπειρος, η Ελαΐς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κολυμβαρίου Κρήτης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας, η βιομηχανία αναψυκτικών «Λουξ», η εταιρεία παραγωγής βαλσάμικου Παπαδημητρίου, οι εταιρείες αλουμινίου ΕΛΒΑΛ, Αλουμύλ, Euroline και η εταιρεία δομικών υλικών Ionian Marble.

Δυναμικό «παρών» δίνουν και οι Έλληνες οινοποιοί, οι οποίοι εκπροσωπούνται μεταξύ άλλων από τα Κτήματα Άλφα Αμυνταίου, Σιγάλα Σαντορίνης και Κώστα Λαζαρίδη Δράμας, τη Γαία Οινοποιία και το Κατώγι Αβέρωφ. Με βάση την πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Σίδνεϊ προκύπτει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τους Έλληνες εξαγωγείς, καθώς «οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών κινούνται σε πολύ χαμηλό επίπεδο αφενός με δεδομένο το μέγεθος και τον δυναμισμό της επιτόπιας ομογένειας και αφετέρου συγκρινόμενες με επιδόσεις ίσου βεληνεκούς κοινοτικών εταίρων μας».

Η ελληνική πρεσβεία, μάλιστα, προτείνει η ελληνική ομογένεια να αποτελέσει «εφαλτήριο για την περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών προϊόντων σε ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας».

Προοπτικές στον τουρισμό
Οι περισσότερες ευκαιρίες, πέρα από τον τομέα των συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων, εντοπίζονται στο τομέα της υψηλής τεχνολογίας (βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, τεχνολογία πληροφορικής), ενώ προοπτικές υπάρχουν και στον τομέα του τουρισμού, στον οποίο επενδύει πολλά η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση. Η ελληνική πρεσβεία επισημαίνει ότι «οι συνολικές αφίξεις των Αυστραλών τουριστών είναι ισχνές σε σχέση με το μέγεθος της αυστραλιανής αγοράς, αλλά και το γεγονός πως οκτώ εκατομμύρια μόνιμοι κάτοικοι Αυστραλίας πραγματοποιούν βραχυχρόνια ταξίδια αναψυχής ετησίως».

Συγκεκριμένα, το 2012 οι τουρίστες από την Ωκεανία δεν υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα (μόλις 132.000), εκ των οποίων ποσοστό 60% είναι Έλληνες ομογενείς, τη στιγμή μάλιστα που οι Αυστραλοί που έρχονται στη χώρα μας είναι μεταξύ των τουριστών που ξοδεύουν τα περισσότερα (σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, το 2012 οι Αυστραλοί τουρίστες κατέλαβαν την πρώτη θέση με 1.327 ευρώ κατά κεφαλήν δαπάνη). Για την αύξηση του αριθμού των Αυστραλών τουριστών, η ελληνική πρεσβεία προτεινει την οργανωση τουριστικης γαστριμαργικης εκδηλωσης με συμμετοχη κυριων τουριστικων πρακτορων (ομογενειακων και μη) και tour operators, ωστε να αναδειχθεί η εικονα της χωρας μας στο υψηλου εισοδηματος πολυπολιτισμικο κοινο της Αυστραλιας, με στοχο την αποκτηση μεριδιου σε τουριστες που δεν ειχαν σκεφθει μεχρι στιγμης την Ελλαδα ως κυρια τουριστικη επιλογη. Μια τετοια συνεργασια, λέει, «μπορει να γινει απο κοινου με το Γραφειο Τουρισμου της Ιταλιας, στο Σίδνεϊ η και στη Μελβουρνη, ως κυρια αστικα κεντρα της Αυστραλιας».

Μειώνονται οι εισαγωγές
Αυξάνονται οι εξαγωγές προς Αυστραλία

Με εξαίρεση την περσινή χρονιά, η πορεία των ελληνικών εξαγωγών στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια ήταν έντονα ανοδική. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2008-2012, η αύξηση ήταν της τάξης του 60%, όταν την ίδια χρονική περίοδο οι ελληνικές εισαγωγές από την Αυστραλία μειώθηκαν συνολικά κατά 69%, κάμψη που αποδίδεται κυρίως στη μείωση της μέσης αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών και κατά συνέπεια της ζήτησης εισαγόμενων αγαθών. Η μείωση των εισαγωγών επέδρασαν θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας, το οποίο μεταξύ 2008-2012 τριπλασιάστηκε (από 40,47 εκατ. ευρώ το 2009 ανήλθε σε 111,07 εκατ. ευρώ το 2012). Τα ελληνικά προϊόντα που ξεχωρίζουν στην Αυστραλία, είναι τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών (εμπίπτουν οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές, οι οποίες κατέχουν πρωτιά στις αυστραλιανές εισαγωγές), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (εμπίπτουν τα τυροκομικά προϊόντα, τα οποία ολοένα αποκτούν μεγαλύτερο μερίδιο της αυστραλιανής αγοράς) και τα προϊόντα αλουμινίου.

πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.