Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Το τέλος του μνημονίου;

Απεμπλοκή από το Μνημόνιο, αποχώρηση της Τρόικας και «χαλάρωση» του χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων, αλλά με ...


ένα «δίχτυ ασφαλείας» έως την πλήρη επιστροφή στις αγορές, διαπραγματεύεται η κυβέρνηση.

«Κλειδί» των εξελίξεων και αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, η γραμμή χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητος (ESM), που προορίζεται για τις χώρες που … μπαινοβγαίνουν σε Μνημόνια, όπως η Ελλάδα.

Όλη νύχτα ταξίδευε ο υπουργός Οικονομικών από την Ουάσιγκτον προς Λουξεμβούργο, για να ενημερώσει και το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την Κριστίν Λαγκάρντ για την επόμενη μέρα των Μνημονίων. Αποφάσεις δεν θα ληφθούν σήμερα, αλλά όλα τα επόμενα Eurogroup (Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου) θα αποδειχθούν καθοριστικά, όπως έλεγαν στο protothema.gr πηγές που μετείχαν στις κεκλεισμένων των θυρών συσκέψεις στην Ουάσιγκτον.

Γίνεται όμως όλο και περισσότερο σαφές πλέον πως η «μετά-Μνημόνιο εποχή» για την Ελλάδα χρήζει επιστημονικής μελέτης και οργάνωσης. Ζητούμενο είναι ένα σχέδιο «ασφαλούς προσγείωσης» στην νέα πραγματικότητα από το 2015 και μετά.

Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται και εξετάζονται πολλά και παράλληλα σενάρια. Αν και πρόωρο ακόμα , τα νέα δεδομένα, όπως εκτίθενται από πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, προδιαγράφονται ως εξής:

- ΔΝΤ και ΕΕ συγκλίνουν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία θα μπορεί να λάβει τη μορφή είτε της συμμετοχής του Επίσημου Τομέα, είτε επιπλέον δανείων με πιο ευνοϊκούς όρους. «Το ΔΝΤ όμως δεν διαπραγματεύεται τους όρους του» έλεγε πηγή του Ταμείου, πετώντας το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους.

- η Αθήνα δεν πρόκειται να ζητήσει νέο δάνειο! Ο Γκίκας Χαρδούβελης θα επιβεβαιώσει για αυτό σήμερα τους ευρωπαίους ομολόγους του στο Eurogroup, αποδεχόμενος επίσης την πρόταση να μην γίνει χρήση ούτε των υπολοίπων δόσεων από το ΔΝΤ ύψους 12,8 δισ. ευρώ (της περιόδου 2015-2016). Η ώρα θα απευθυνθεί για δανεισμό στις αγορές ομολόγων.

- έτσι, προληπτικά τουλάχιστον, ένας από τος τρόπους που εξετάζεται είναι να προσφερθεί στην Ελλάδα πρόσβαση σε μία ανοικτή πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), η ύπαρξη και μόνον του οποίου θα της επιτρέπει να δανείζεται υπό σχεδόν φυσιολογικούς όρους από τις αγορές.

- με το μηχανισμό αυτό θα μπορεί να δανείζεται όλο το 2015 ή και έως τα τέλη του 2016, αν χρειαστεί. Ωστόσο θα πρέπει ταυτόχρονα να τηρεί το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, το οποίο θα ελέγχεται και θα παρακολουθείται εξ αποστάσεως.

«Κόκκινες γραμμές»

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον «βραχνά» των χρονοδιαγραμμάτων για μεταρρυθμίσεις (ανά τρίμηνο) και, ουσιαστικά, θα ΄χει για πρώτη φορά την πολυτέλεια να βάζει τις δικές της «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά απολύσεις και άλλα «καυτά» μέτωπα, ώστε να μην τελεί εν ομηρία και να διατηρεί τον έλεγχο των πολιτικών κινήσεων.

Όλα αυτά ετέθησαν επί τάπητος κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα με τη Γενική Διεθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Συζητήσαμε και για το σήμερα και για το αύριο», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών μετά την συνάντηση και τόνισε πως έγινε το πρώτο βήμα για την έξοδο από το Μνημόνιο, σημειώνοντας όμως ότι η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ είναι μια μεγάλη διαπραγμάτευση και μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια» –υπονοώντας τις μεταρρυθμίσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση να προωθήσει χωρίς τον «μπαμπούλα» της Τρόικα και θα ονομάσει ως ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Στο ραντεβού συμμετείχαν επίσης ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Θάνος Κατσάμπας και οι Πόουλ Τόμσεν και Τζέρι Ράις από το Ταμείο. Υπήρξε επίσης και άτυπη επαφή του κ. Στουρνάρα με τον κ. Τόμσεν ο οποίος είναι πλέον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, αλλά γνωρίζει καλά τα ελληνικά θέματα και είναι γνωστό το ενδιαφερον του για το θέμα των τραπεζών.

Το ΔΝΤ εξέδωσε και ανακοίνωση τονίζοντας πως συζητήθηκε η πρόοδος του προγράμματος και τα «πιθανά επόμενα βήματα».

Η κυρία Λαγκάρντ επαίνεσε τις αρχές για τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και τις ενθάρρυνε να υλοποιήσουν αποφασιστικά βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου να στηρίξει την Ελλάδα για να συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.