Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Απίστευτη πρόταση από την Ε.Ε : Δώσε το σπίτι σου, για να αυξήσεις τη… σύνταξή σου!


Ακόμα και την πρώτη κατοικία θα μπορούσε να πάρει η τράπεζα από έναν φτωχό συνταξιούχο. Όχι γιατί ο τελευταίος δεν μπορεί να εξοφλήσει το δάνειο που πήρε από την τράπεζα, αλλά γιατί ο ίδιος ο συνταξιούχος θέλει να αυξήσει το εισόδημά του, συμφωνώντας να του πάρει η τράπεζα το σπίτι μελλοντικά, αρκεί αυτή μέχρι τότε να του χορηγεί ένα ποσό χρημάτων ικανό για να μπορεί ο ηλικιωμένος να αντεπεξέλθει οικονομικά στις ανάγκες της ζωής…



Αυτό προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως έσχατη λύση στο οικονομικό πρόβλημα των συνταξιούχων, που ειδικά σε χώρες που έχουν ενταχθεί στο Μνημόνιο –όπως η Ελλάδα– έχουν δει τις αποδοχές τους από τα Ταμεία στα οποία είναι ασφαλισμένοι να μειώνονται κατά τουλάχιστον 15% κατά το διάστημα 2010-2013.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει χαρακτηριστικά η ευρωπαϊκή «Λευκή Βίβλος» για τις συντάξεις, προκειμένου να ενισχυθεί η «συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση», «υπάρχουν μέσα (π.χ., αντίστροφα ενυπόθηκα δάνεια) που επιτρέπουν τη μετατροπή των περιουσιακών στοιχείων (γενικά, της κατοικίας) σε πρόσθετο εισόδημα συνταξιοδότησης».

Αυτή η πρόβλεψη, σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο», εντάσσεται μεταξύ άλλων μορφών «συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση», εκτός από «επαγγελματικές και προσωπικές συντάξεις και ασφάλειες ζωής»…

Αρμόδιο στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ) εξηγεί στο «Κ», έπειτα από εκτεταμένη έρευνα την οποία έκανε γύρω από το θέμα αυτό, πως:

- Αυτή η πρόταση της Ε.Ε. σημαίνει πως, αν κάποιος συνταξιούχος επιθυμεί να αυξήσει τις αποδοχές του, μιας και η σύνταξή του δεν του αρκεί για ζήσει, μπορεί να κάνει μια συμφωνία με μια τράπεζα, με την οποία η τελευταία θα του πληρώνει ένα ποσό ως συμπληρωματικό εισόδημα στη σύνταξή του, με αντάλλαγμα το ίδιο το σπίτι μετά το πέρας της ζωής του συνταξιούχου.

- Σημειώνεται πως στη συμφωνία μεταξύ τράπεζας και συνταξιούχου μπορεί να υπάρχει ο όρος πως, μετά την αποβίωση του τελευταίου, θα μπορούν οι επίδοξοι κληρονόμοι του να ανακτήσουν την κυριότητα του σπιτιού του συνταξιούχου, επιστρέφοντας στο ακέραιο το σύνολο των ποσών που έδινε η τράπεζα σ’ αυτόν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ισχύος της συμφωνίας.

- Η κοινοτική αυτή πρόταση έχει τον κωδικό τίτλο «αντίστροφο ενυπόθηκο δάνειο», ακριβώς γιατί ο συνταξιούχος βάζει υποθήκη το σπίτι του για να αυξήσει το τρέχον εισόδημά του και όχι ως εγγύηση για το ενδεχόμενο μη εξυπηρέτησης του στεγαστικού, καταναλωτικού ή επιχειρηματικού δανείου του.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.