Οπως επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων «οι πρώτες αναφορές για ελλείψεις από τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έφθασαν στον ΕΟΦ για πρώτη φορά στις...
15 Οκτωβρίου 2014. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν άμεσα σε αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του προβλήματος και η έκτασή του.
Η αξιολόγηση των αναφορών κατέδειξε ότι πρόκειται για ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων που είτε χειρίζεται ήδη ο Οργανισμός είτε οφείλονται σε αίτια που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. Πιο συγκεκριμένα
• Σε συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων διαπιστώθηκε μειωμένη διάθεση στην Ελληνική αγορά λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία, στην προμήθεια των πρώτων υλών ή καθυστερήσεων στους χρόνους παράδοσης. Έχουν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, όπως είναι οι έκτακτες εισαγωγές, στις περιπτώσεις όπου η έλλειψη οδηγεί σε θεραπευτικό κενό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
• Στις περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες του ΕΟΦ διαπίστωσαν μειωμένη διάθεση – σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους – έχουμε απευθυνθεί στους ΚΑΚ (σε πέντε εταιρείες) και αναμένουμε εξηγήσεις. Μετά τη λήψη της απάντησης, ο ΕΟΦ θα επαναπροσδιορίσει τις ενέργειες του.
• Στις περιπτώσεις που δεν διαπιστώθηκε κάποιο από τα προηγούμενα αίτια, εξετάσθηκαν ενδελεχώς οι παράλληλες εξαγωγές. Για τα προϊόντα που επισημάνθηκε αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα αποφασίσθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησής τους που περιλαμβάνονται στην απόφαση απαγόρευσης που εξέδωσε ο Οργανισμός την 14η Νοεμβρίου 2014.
Το μέτρο αυτό κρίνεται επιβεβλημένο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθεί, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης η οποία είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία).
Υπενθυμίζουμε ότι, από τον Μάιο του 2014, έχουμε προβεί σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης του τετραδύναμου και πενταδύναμου εμβολίου έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας (TETRAVAC, PENTAVAC, INFANRIX HEXA, INFANRIX IPV, INFANRIX TETRA).
Επίσης, ο ΕΟΦ εργάζεται συστηματικά προκειμένου να ελέγξει τις παράνομες εξαγωγές. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και πρόσφατα το ΔΣ του Οργανισμού, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης, αποφάσισε να υποβάλει πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας για αναστολή της άδειας λειτουργίας και διοικητικό πρόστιμο σε φαρμακαποθήκη της Βορείου Ελλάδος, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης εξαγωγών από φαρμακεία κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων.
Σε κάθε περίπτωση, ο κανονικός εφοδιασμός της αγοράς με φάρμακα αποτελεί υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων φορέων που αναμένουμε να είναι αρωγοί και συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια. Για το λόγο αυτό, καλούμε όλη τη φαρμακευτική κοινότητα να συνδράμει σε μόνιμη βάση στο έργο μας μέσω της ενημέρωσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής που δημιουργήθηκε και λειτουργεί από τις αρχές του 2013 για αναφορές ελλείψεων στην ιστοσελίδα του Οργανισμού με τίτλο «Ηλεκτρονική υποβολή έλλειψης φαρμάκου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.