Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Στα χέρια της ΕΚΤ πέρασαν από σήμερα οι Ελληνικές Τράπεζες


Υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα βρίσκεται και τυπικά πλέον από σήμερα ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών και ως εκ τούτου καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος – με επίκεντρο, φυσικά, τις συστημικές τράπεζες – χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του....


 ανώτατου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρωζώνης.

Όπως τονίζουν, πάντως, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος η ανάληψη της εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ σημαίνει, επίσης, ότι μέσω της ΤτΕ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα συμμετέχει περισσότερο ενεργά στο ευρωπαϊκό.

Σε περίπτωση, δε, που υπάρξουν προβλήματα, για παράδειγμα διαφωνία για το κατά πόσο μία τράπεζας (ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης) μπορεί να προχωρήσει σε μία κίνηση που μπορεί να επηρεάσει το σύνολο του συστήματος, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ενός ειδικού “πάνελ διαμεσολάβησης”, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη από τις διοικήσεις των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και από τις αρχές ελέγχου.

Το συγκεκριμένο “πάνελ διαμεσολάβησης” θα προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή και να λύσει τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν.

Βασικά σημεία των νέων κανόνων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες – αλλά και οι υπόλοιπες στην Ευρωζώνη – δεν μπορούν να προχωρήσουν, πλέον, σε καμία ουσιαστική κίνηση εάν δεν λάβουν την “άδεια” της ΕΚΤ.

Για παράδειγμα εάν μία τράπεζα επιθυμεί να αλλάξει ένα από τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου (ακόμη και τα “κατώτερα”) οφείλει να ενημερώσει την ΤτΕ, η οποία κατόπιν θα “περάσει” το αίτημα στην ΕΚΤ, που θα κληθεί να το εγκρίνει ή να το απορρίψει.

Ταυτόχρονα, ανεξάρτητα του ποιος αναλαμβάνει τη διοίκηση μίας συστημικής τράπεζας, ο τρόπος με τον οποίο θα “χειριστεί” αυτή τη θέση είναι προδιαγεγραμμένος και μάλιστα έως τα τέλη του 2017. Υπενθυμίζεται ότι κάθε τράπεζα έχει υπογράψει ένα συγκεκριμένο συμφωνητικό με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Group), το οποίο αφορά το business plan που θα ακολουθήσει. Σε περίπτωση που αυτό το business plan δεν τηρείται το DG Group μπορεί να παρέμβει.

Επίσης όλες οι τράπεζες θα υποβάλλονται, σε ετήσια βάση, σε ένα stress tests, προκειμένου η ΕΚΤ να μπορεί να ελέγξει την “ποιότητα” τους και με αυτόν τον τρόπο να καθορίσει και τις μελλοντικές κινήσεις της.

Όπως άλλωστε αναφέρει και η ίδια η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της “η ΕΚΤ θα ασκεί άμεση εποπτεία σε 120 σημαντικούς τραπεζικούς ομίλους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 82% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στη ζώνη του ευρώ. Επιπλέον, όσον αφορά τις υπόλοιπες 3.500 τράπεζες η ΕΚΤ θα καθορίζει εποπτικά πρότυπα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Ταυτόχρονα, θα συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρμόδιες αρχές για την εποπτεία αυτών των τραπεζών”.

Μ. Ντράγκι: Η Ευρώπη μπορεί να κάνει τη διαφορά

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα εφαρμογής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), τόνισε ότι με αυτήν την κίνηση η Ευρώπη “αποδεικνύει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά”.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι στόχος δεν είναι να “πνιγεί” το τραπεζικό σύστημα με επιβολή όλο και περισσότερων κανόνων αλλά επιθυμία αυτών που τον δημιούργησαν είναι:

α. Η προστασία των φορολογουμένων. Προκειμένου να μην υπάρξει επανάληψη αυτών που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπου οι τράπεζες “σώθηκαν” με χρήματα των φορολογουμένων. Κατά τον Μ. Ντράγκι αυτή ήταν μία “όχι μόνο κάτι άδικο αλλά και κάτι που κόστισε πολλά”.
β. Η προστασία των καταθετών. Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
γ. Προστασία των ίδιων των τραπεζών, μέσω της εξασφάλισης της “ανθεκτικότητας” όλου του συστήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.