Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Όλο και πιο κοντά στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου


Με βαριά τη σκιά της υπόθεσης Χαϊκάλη, η οποία έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, και μόλις οκτώ ημέρες...


 πριν την καταληκτική τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή, η χώρα, κατά γενική ομολογία, βρίσκεται πιο κοντά στις κάλπες παρά στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Στη Ν.Δ. θυμήθηκαν το ιδιόχειρο σημείωμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1990 όπου ο ιδρυτής του κόμματος έγραφε: «Τελικά άρχισε η διαδικασία εκλογής και ύστερα από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες εξελέγην Πρόεδρος με 153 ψήφους. Την εκλογή μου, με τον μίζερο τρόπο που έγινε, ήταν φυσικό να μην την δεχθώ με ικανοποίηση».
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το μπαράζ τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια - μόνο το τελευταίο διήμερο είχαμε 80 τροπολογίες - κάτι που προκάλεσε και τη δυσφορία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι με μία από τις τροπολογίες θα επιτρέπεται εκ νέου η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων μέχρι την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου.
Την ίδια ώρα, βέβαια, μερίδα ανεξάρτητων βουλευτών θα επανέλθει, μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας, καταθέτοντας την πρόταση για συναινετική εκλογή ΠτΔ με ταυτόχρονο ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015 και ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης. Πρόταση που αυτή τη φορά θα έχει τη στήριξη και κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, και του επίσημου ΠΑΣΟΚ, όχι όμως του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος προτιμά να κρατήσει ουδέτερη στάση.
Οι σχέσεις όμως μεταξύ των δύο εταίρων στην συγκυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν διαρραγεί, με το Μαξίμου να μην κρύβει τον εκνευρισμό του για το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη, όντας σε πολύ δύσκολη θέση με την ενεργοποίηση του Γ. Παπανδρέου, «παίζει πλέον παιχνίδια με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.
Ο Πρωθυπουργός, λέει συνεργάτης του, «έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης. Γνωρίζει τις πιέσεις, το διακύβευμα, την κρίσιμη περίοδο για την επόμενη ημέρα της χώρας και πολύ δύσκολα θα αναθεωρήσει το δόγμα “Δήμας ή εκλογές”». «Όχι γιατί θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αλλά διότι μία λύση που δεν θα είναι “καθαρή” θα ανακυκλώνει τα προβλήματα σε μία περίοδο όπου κρίνεται στην κυριολεξία η επόμενη ημέρα της χώρας και της ελληνικής οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.