Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα... Made In China [εικόνες]


Η πραγματικότητα, είναι τελείως διαφορετική από τα παραμύθια. Το χωριό του Άη Βασίλη δεν βρίσκεται στον Βόρειο Πόλο, αλλά στην Κίνα και δεν είναι τίποτα άλλο από ένα τεράστιο χωριό μαζικής παραγωγής....


 διακοσμητικών που στολίζουν τα σπίτια ολόκληρου του κόσμου. Γνωρίστε την πόλη Γίγου, τοποθετημένη περίπου 300 χιλιόμετρα νότια της Σανγκάης, με τα 600 εργοστάσια που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του 60% όλων των πολύχρωμων, περίτεχνων και χαρούμενων χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών που διανέμονται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα "ξωτικά" αυτά είναι Κινέζοι εργάτες που εργάζονται περισσότερες  από 12 ώρες την ημέρες, με αμοιβή που στην καλύτερη των περιπτώσεων φτάνει τα 400€ το μήνα, χωρίς να γνωρίζουν με σιγουριά τι είναι ακριβώς τα Χριστούγεννα για τα οποία δουλεύουν πυρετωδώς.

  "Υποθέτω πως είναι κάτι σαν την κινέζικη Πρωτοχρονιά για τους ξένους" αναφέρει ο 19χρονος Γουέι, εργάτης σε ένα από τα εργοστάσια που μετακινήθηκε στην πόλη από την επαρχία μαζί με τον πατέρα του. Οι δυο τους ασχολούνται καθημερινά με χιλιάδες νιφάδες χιονιού από πλαστικό, που εμβαπτίζονται σε σε κόλλα και ψεκάζονται με κόκκινη γυαλιστερή σκόνη. Καθημερινά μπορεί να κατασκευάσουν  περισσότερες από 5000 τέτοιες νιφάδες. Φυσικά στη διαδικασία δεν υπάρχουν τραγούδια και χαρούμενες φωνές. Οι εργάτες είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν μάσκες τουλάχιστον πέντε φορές στη βάρδιά τους, στην προσπάθειά τους να εισπνεύσουν όσο γίνεται λιγότερη από την κόκκινη σκόνη που καλύπτει τα πάντα στο χώρο του εργοστασίου. Όσο για το χαρούμενο σκουφάκι του Άγιου Βασίλη, αυτό δεν αποσκοπεί παρά στο να κρατήσει το ενοχλητικό χρώμα από τα μαλλιά του.

  Λίγο πιο κάτω στην ίδια πόλη βρίσκεται η μεγαλύτερη εμπορική αγορά στον κόσμο, που στους δαιδαλώδεις λαβυρίνθους της μπορεί κανείς να βρει ό, τι βάλει ο νους του, με κάθε αντικείμενο να στοιχίζει μόλις 1€. Εκεί στο τμήμα με τα χριστουγεννιάτικα καταλήγουν και οι νιφάδες του εργοστασίου μαζί με ελαφάκια, χιονάνθρωπους, κάθε λογής λαμπιόνια και στολίδια. Η αγορά αυτή γνώρισε μέρες δόξας κατά τη διάρκεια της κρίσης, αφού πωλούσε τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές - όσο και ο μισθός των εργαζομένων που τα παρήγαγε - αλλά φέτος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον online ανταγωνισμό. Μόνο ο γίγαντας του Online shopping alibaba, προσφέρει στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια διαφορετικά χριστουγεννιάτικα προϊόντα.

Πηγή: guardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.