Τι ξέρουν οι Ελβετοί για το ευρώ, που ο κος Ντράγκι δεν μας λέει; Ποιες είναι οι πληροφορίες τους και τι σημαίνει αυτή η κίνηση....
Οι κινήσεις που στις αγορές θέλουν μήνες να αποτυπωθούν έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να μειώσει τα ήδη αρνητικά επιτόκια έτι περαιτέρω στο -0,75% και να άρει τη στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ στο 1,20. Μία κίνηση που προκάλεσε βίαιη μετακίνηση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με τα υπόλοιπα νομίσματα και ιδιαίτερα με το ευρώ, που βρίσκεται σε μία ευαίσθητη περίοδο. Το φράγκο αυτομάτως ενισχύθηκε κατά 30% για να περιορίσει λίγο αργότερα τα κέρδη του στο 14% και την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,03 ευρώ. Παράλληλα ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Ζυρίχης SMI υποχωρεί πάνω από 10% ενώ οι απώλειες στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές έχουν περιοριστεί στο 0,3% με 0,4% αν και πρόσκαιρα έφθασαν να χάνουν 3%, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον DAX.
Σύμφωνα με αναλυτές η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας προεξοφλεί ότι η ΕΚΤ στις 22 του μήνα θα προβεί σε επιθετική κίνηση αναφορικά με το πακέτο της ποσοτικής χαλάρωσης με αποτέλεσμα περαιτέρω πιέσεις στο ευρώ. Κατά συνέπεια δεν είχε λόγο η Κεντρική Τράπεζα υψηλά την ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το φράγκο.
Είναι ενδεκτικό πως το ευρώ υποτιμάται και έναντι του δολαρίου, ευρισκόμενο στα επίπεδα του 1,1670 που αποτελούν σημείο στήριξης, το οποίο, εάν διασπαστεί, σύμφωνα με τις αναλύσεις των διεθνών οίκων, Credit Suisse, Morgan Stanley κλπ., μπορεί να κινηθεί προς το 1,12.
Μάλιστα στην ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι η σύνδεση του φράγκου με το ευρώ οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος της με το δολάριο καθώς το ευρώ υποχωρεί συνέχεια. Θέλησε να προστατεύσει την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το αμερικάνικο νόμισμα και παράλληλα να βάλει τέλος στις συνθήκες arbitrage που επικρατούσαν.
Εάν οι κινήσεις της ΕΚΤ αποδειχθούν εκ του πρακτέου τόσο επιτεθικές όσο φαίνονται απ' τη σημερινή κίνηση των Ελβετών αυτό θα ενισχύσει εκ νέου τη διάθεση για επενδύσεις σε υψηλότερου ρίσκου επενδυτικά προϊόντα άρα και σε ομόλογα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.
Σε μία τέτοια περίπτωση εάν η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την παραμονή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ τότε θα ωφεληθεί τα μέγιστα.
Σήμερα τα κρατικά ομόλογα καθώς και τα τραπεζικά συνεχίζουν την ανοδική τάση που ξεκίνησε απο χθες με αποτέλεσμα η 10ετία να διαπραγματεύεται στο 69% της ονομαστικής της αξίας και τα τραπεζικά στο 87% της ονομαστικής τους αξίας.
Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρεί κατά 5,1% και διαμορφώνεται στο 0,41%. Αντίθετα η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων ενισχύεται κατά 2,06% στο 1,584%
Σε ανοδική πορεία και ο χρυσός, που ενισχύεται 1,8% στα 1.256 δολ. η ουγγιά στο Comex.
Η σημερινή κίνηση των Ελβετών ήλθε και ενέτεινε τα ερωτηματικά που υπάρχουν για την πορεία του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος ενόψει και της ποσοτικής χαλάρωσης που είχε εξαγγείλει η ΕΚΤ αλλά και των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες του νότου, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές με αποτέλεσμα να χαθούν πάρα πολλά Κεφάλαια σε θέσεις στο συνάλλαγμα αλλά και στις μετοχές.
Όπως αναφέρουν χρηματιστές κινήσεις στα χρηματιστήρια που βασίζονταν σε μόχλευση όπως σειρά margin calls "χτύπησαν" από την απότομη μεταβολή της ισοτιμίας του ελβετικού νομίσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο DAX μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκε να χάνει 3% από τα υψηλά της ημέρας.
Η κίνηση των Ελβετών αιφνιδιάζει γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε να αλλάξει μία πολιτική που είχε υιοθετήσει απ' την κρίση του 2008. Mε τη χρηματοοικονομική κρίση το ελβετικό φράγκο που αποτελούσε ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο είχε ενισχυθεί υπερβολικά και η Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να λάβει μέτρα και να διατηρεί τεχνικά την ισοτιμία με το ευρώ στο 1,20. Οι Ελβετοί υποχρεώθηκαν σε αυτή την πολιτική για να προστατεύσουν τις εξαγωγές τους και τον τουρισμό τους.
Την πολιτική αυτή την εγκατέλειψαν οι Ελβετοί αιφνιδιαστικά σήμερα, κίνηση που μετά από ακραίες διακυμάνσεις οδήγησε στην ισοτιμία σχεδόν 1 προς 1 με το ευρώ. Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ενίσχυσε την καχυποψία που υπάρχει στις αγορές σε σχέση με το ισχυρό ευρώ. Τα προβλήματα του ευρωπαϊκού νότου, τα στοιχεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (παρά το γεγονός ότι η Γερμανία και χθες ανακοίνωσε θετικά στοιχεία) και η επικείμενη ποσοτική χαλάρωση που ξεκινά η ΕΚΤ έχουν δημιουργήσει βάσιμες υπόνοιες για διολίσθηση του ευρώ. Τα στοιχήματα στρέφονται διεθνώς υπέρ του δολαρίου γεγονός που ενισχύεται και απ' την θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας, που παρουσιάζει συνεχώς καλές επιδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως η Goldman Sachs διατύπωσε πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου το 2018 θα έχει υποχωρήσει κάτω απ' το 1 προς 1.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αλλαγή πολιτικής των Ελβετών και οι κλυδωνισμοί που προκάλεσε στις αγορές συναλλάγματος έγιναν σε μία περίοδο όπου ήδη είχε προηγηθεί αστάθεια στις αγορές εμπορευμάτων με την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μ. Βρετανία οι πετρελαϊκές εταιρείες προειδοποίησαν για το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας ότι ο κλάδος είναι έτοιμος να καταρρεύσει, τομέας στον οποίο απασχολούνται 450.000 Βρετανοί.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα κοκτέιλ υψηλής μεταβλητότητας και νευρικότητας στις αγορές με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται αλυσιδωτές κινήσεις απ' τα χαρτοφυλάκια.
Ο αιφνιδιασμός των αναλυτών
Την έκπληξή τους εκφράζουν κορυφαίοι αναλυτές και παράγοντες των αγορών για την απόφαση της Κεντρική Τράπεζας της Ελβετίας να άρει το ανώτατο όριο ισοτιμίας μεταξύ ελβετικού φράγκου και ευρώ.
Γα τον Paul Lambert, κορυφαίου στελέχους της Insight Investment που εδρεύει στο Λονδίνο, η κίνηση της SNB ήταν μια «αναπάντεχη κίνηση». Όπως τονίζει στην «Wall Street Journal» ο αναλυτής: «θα υπάρξουν ευρείες επιπτώσεις στις αγορές συναλλάγματος. Το ελβετικό φράγκο είναι ένα σημαντικό νόμισμα, δεν μιλάμε για ένα νόμισμα τρίτης βαθμίδας».
"Αυτή είναι μια πολύ απροσδόκητη εξέλιξη", προσθέτει ο Vasileios Gkionakis, αναλυτής αγορών συναλλάγματος στην UniCredit και προσθέτει ότι «πρόκειται για μια ξεκάθαρη και σημαντική απόκλιση από τη ρητορική (της SNB) μέχρι σήμερα. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ανησυχώ για τις επιπτώσεις στην αξιοπιστία της SNB… η αλλαγή τόσο στη στρατηγική όσο και στον τρόπο που επικοινώνησε με τις αγορές η τράπεζα ήταν πολύ απότομη".
«Η SNB είναι σε πολύ δύσκολη θέση και ανταποκρίθηκε αναλόγως σήμερα. Η δυνητική μεταβλητότητα είναι τεράστια τώρα. Είμαι έκπληκτος με το χρονοδιάγραμμα, αλλά η πίεση ήταν μεγάλη», δήλωσε ο Lisa Scott-Smith, ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Millennium Global.
«Η ανατίμηση του φράγκου σημαίνει χαμηλότερες τιμές των εισαγωγών, αυξάνοντας την καθοδική πίεση στο ελβετικό πληθωρισμό, και θα προκαλέσει την ανταγωνιστικότητα των Ελβετών εξαγωγέων Ελβετίας, τουλάχιστον για τις εξαγωγές που αφορούν την ευρωζώνη», εκτίμησε ο Evelyn Herrmann, οικονομολόγος της BNP Paribas.
Πηγή: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.